• 580
    fiyat indirimine giderlerse zarar etmezler. teorik olarak konuşacağım. fiyat ve talepteki yüzdesel değişmeleri talebin fiyat esnekliği ölçer. talebin fiyat esnekliği lüks mallarda mutlak değer olarak bir’den büyüktür. yani bu şu anlama gelir:

    fiyat %10 azalırsa talep %10’dan daha fazla artar böylece toplam hasılat (fiyat x talep miktarı) artış gösterir.

    bahsi geçen ürün de bir eğlence malı olarak lüks maldır.

    ancak tüm bu söylediklerim ceteris paribus varsayımı yani “diğer tüm faktörler sabitken” geçerlidir. halkın alım gücü, ortalama gelir seviyesi, zevk ve tercihler, türk futboluna olan güvenin sarsılması, boykotlar vb unsurlar da talebi etkilemektedir. olayın bir de maliyet yönü var ki orayı bilmiyoruz. böylesine çok uluslu büyük şirketler tüm bunları dikkate alan iktisatçılar çalıştırır ve bunların hesapları da yapılmıştır. bir sözleşme sürerken ben küstüm gidiyorum amatörlüğünde bulunmazlar.

    ayrıca yine açıklamalarında belirtildiği gibi zarar eden bir firma faaliyete devam ederse mi daha az zarar eder yoksa faaliyetine son verirse mi daha az zarar eder buna bakar. kritik eşiğe kapanma noktası denir ve bu noktada fiyat = ortalama değişken maliyet söz konusudur. demek ki fiyat < ortalama değişken maliyet durumuna gelmişler ki böyle bir açıklama yapılmış.

    iki ihtimal var:

    1) gerçekten de fiyat < ortalama değişken maliyet olduğu için faaliyete son verme kararını çoktan aldılar ve kulüpler birliğini bunu haber vermek için çağırdılar.

    2) fiyat > ortalama değişken maliyet olabilecek beklentileri var ve bu beklentilerin gerçekleşmesi için kulüplerden talepte bulunacaklar bu talep de muhtemelen yayın haklarından kulüplere ödenen paranın düşürülmesi talebi olacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın