resim
Nihat Özdemir
Görev:Başkan
Takım:-
Yaş:74
Uyruk:Türkiye
  • 463
    2021'de avrupa kupalarinda statu degisiyor. europa league 2 diye yeni bir turnuva geliyor. bizim mevcut siralamamiza gore avrupa kupalarina katilan 5 takimimizdan 2'si cl, 3'u el'ye giderken yeni statude 2'si cl, 1'i el, 2'si el2'ye gidecek.

    cl on elemesine katilan takimimiz 2. on elemede elenirse el icin 3. on eleme ve playoff oynayacak. cl'de 2. on elemede el'de 3. on elemede elenirse el2'de playoff oynayacak. cl'de 2. on elemede kaybedip el'de 3. turu gecerek playoff'ta elenirse el2'de gruplarda oynayacak. cl'de 3. on elemede veya playoff'ta elenirse direk el gruplarina kalacak.

    kupayi kazanan veya ucuncu olan takimimiz(kupa kazanan ilk ikideyse) avrupa ligi icin playoff oynayip kazanirsa avrupa ligi'nde, kaybederse 2. avrupa ligi'nde gruplarda oynayacak.

    ligi 3. ve 4.(veya kupa kazanan ilk ikideyse 4. ve 5.) bitiren takimlarimiz da sirasiyla 3. ve 2. on elemeden itibaren, yani 2 ve 3 tur(2. 3. onelemeler ve playoff) eleme turu oynayip el2'de gruplara kalabilecek. bu turnuvada bu turlarda zor takimlar olmadigindan malatya, konya gibi takimlar bile bu turlari gecip gruplara kalabilir.

    kisacasi yeni sistemde en azindan 3 takimimiz gruplarda oynayacak, cogu sene bu 4-5 olacak. bu takimlarin cogu da alt seviye olan el2'de mucadele edecek. eger turk kulupleri, gelirlerini dogru kullanabilirse el2'de cok iddiali duruma gelebilir. super lig, avrupa'daki birinci seviye futbol ligleri arasinda 7. sirada.(ingiltere, ispanya, almanya, italya, fransa, rusya ilk 6)

    turkiye avrupa'daki futbol ligleri arasinda 7. sirada gelire sahipken kupalarda son 5 yil basarisina gore yapilan siralamada 10. sirada. son 10 yil siralamasinda da 11. sirada. belcika, hollanda, ukrayna, portekiz ligleri turkiye'den daha az geliri oldugu halde 10 yillik siralamada onumuzde. 5 yillikta bunlardan sadece hollanda gerimize dusuyor. ayni sekilde bizim ligimizden daha az geliri olan avusturya da hem 5 hem 10 yillik siralamalarda ensemizde.

    hal boyleyken, turkiye super ligi, dogru bir vizyonla yonetilirse avrupa kupalarinda yuksek basarilar yakalayabilir. bilhassa 2. avrupa ligi bizim gibi basalti ulkelerin takimlarinin kazanabilecegi bir turnuva olarak goze carpiyor. gorece daha az cekismeli olan uefa kupasi/avrupa ligi'ni bile, 1989'dan bugune(daha geri de gider, son 30 yil olsun diye 89) ingiltere, ispanya, italya, almanya takimlari disinda sadece ajax, galatasaray, feyenoord, porto(2), cska moskova, zenit ve shaktar donetsk kazanabilmis. 30 sezonun 22'sinde kupa 4 buyuk lige gitmis. *

    iste ulkeye kupalar getirecek, ulke takimlarini avrupa'da basarili kilacak, ulke puanimizin yukselmesini, cesitli defalar avrupa ligi 2'nin, belki bir iki defa avrupa ligi'nin kazanilmasini saglayacak sey serbest rekabet. yabanci kontenjanini kistigimizda ne yazik ki kalitesiz yerlilere "sizin yeriniz de maasiniz da hazir" demis olacagiz. onlari kendilerini gelistirmeye zorlamayacagiz. onlara cok yuksek maaslar verecegiz. avrupa'ya gitmek bir oyuncu icin finansal fedakarlik gerektirecek. burada 3-4 milyon euro kazanabilecek yerli oyuncu ispanya, italya hatta ingiltere liginde bile o maaslari bulamayacak(vergi de var ustelik). oyle olunca enes, cengiz, okay, caglar, merih, ozan, mehmet zeki gibi yetenekli oyuncular avrupa'da kendilerini gelistirmek yerine buyuklerde iyi parayla daha orta seviye performanslar sergileyerek kendilerini kurtaracaklar. bu yapida takimlarimizin kalitesi artmayacak. avrupa'da basari sadece iyi bir jenerasyonun yakalanip o jenerasyonun butunuyle ayni takimda oynamasini gerektirecek. 2000'de bizim yaptigimiz buydu. bugun de bir takim mehmet zeki, caglar, ozan, merih, okay, cengiz, enes gibi yerlilere hakan calhanoglu gibi bir iki gurbetci ve 5-6 iyi yabanci eklerse basarili olabilir. ama bunun olmasi icin tum iyi yerlilerin ayni takimda toplanmasi lazim.

    iste butun bu sebeplerle yabanci kontenjanin dusurulmesi turk futbolcularinin kalitesini de turk takimlarinin rekabet gucunu de dusurecek. milli takimi da kotu etkileyecek, kulupleri de kotu etkileyecek.

    nihat ozdemir ise iste butun bunlari gorebilecek kadar zeki oldugu halde kontenjani bile isteye dusurecek kotu niyetli bir federasyon baskanidir. turk futboluna ihanet icindedir. turk futboluna ihanetin baskanidir. yaziklar olsun!

    *listeyi yaparken dikkatimi cekti, fransizlar bu kupayi hic kazanamamis. 4 buyuk lig disinda bu kadar az kazanildigini fark edince 2000'de yaptigimiz isin buyuklugu daha da ortaya cikiyor. 2000'den once sadece 7 ulke kazanmis, biz 8. ulkeyiz. ukrayna, rusya ve portekiz bu kupayi turkiye'den sonra kazanmislar. totalde de 11 ulke var kazanabilen.
App Store'dan indirin Google Play'den alın