• 88
    kendisi gibi karaktere sahip çok fazla insan kalmamıştır yeryüzünde. şu sıralar formsuz bir dönemden geçtiği için, insanlar tarafından sık sık eleştirilmektedir, diğer yandan en büyük rakibi lewis hamilton ise, başarılı bir dönemde olduğu için her yerde övülmektedir. ancak, sporu biraz yakından takip eden, basın toplantısı izleyen, takip eden herkes vettel'in ne kadar alçakgönüllü, takım aidiyeti yüksek, enerjili ve mizah gücüne sahip biri olduğunu görebilir.

    sebastian vettel, instagram kullanmayan kendi halinde bir öğrenci profili. hatta bir gazeteci, onu "cebinde 10 $'la güney amerika turu yapmaya çalışan bir öğrenci" diye nitelemişti.

    bu adam kariyerinin en formsuz dönemini yaşamasına rağmen ortalıkta gülücükler saçarak dolaşabilen bir karakter. asla takımını eleştirmediği gibi, hiçbir durumda da başka etkenleri öne sürmüyor. lewis hamilton gibi psikolojik bir makine karşısında baskıyı yenemediği zamanlar yaşadı, bu sene buna bir de charles leclerc etkeni katıldı. bunu aşarsa yeniden şampiyonluk görüp, idolü michael schumacher'in rekorlarının ezeli rakibi tarafından kırılmasını engelleyebilir.

    michael schumacher demişken, kendisi bile italyan takımda zor zamanlar geçirmiş, şampiyonluğa en çok yaklaştığı anda ayağını kırmış ama oradan geri dönüp dominasyon kurmayı başarmıştır. vettel'in de yaşadığı buna benzer bir durum işte, hatta kendisinin "schumacher sağlıklı olsaydı ona takım politikaları hakkında fazlasıyla danışırdım" gibi bir açıklaması mevcut. ferrari çok gelenekçi bir yapıya sahip, bunun yanında beklentiler çok yüksek ama ingiliz birileri takıma dahil olmadıkça takım strateji aklını ve farkındalığını kaybedebiliyor. keza schumacher'in şampiyonluklarında da, italyan mühendislerin becerisine ek olarak, jean todt'un yöneticiliği, ross brawn'ın (kendisi şu an f1 strateji grubunun başındadır) taktiksel dehası, ve rory byrne'ın tasarım fikirleri öne çıkmıştır. hatta aynı byrne, ferrari'nin son şampiyonluğunda da danışman olarak rol almıştır. benzer bir akıl grubu takıma dahil olmadıkça, tifosilerin bir sezondan maksimum verimi çıkartması pek mümkün değil, özellikle de mercedes gibi çok iyi yönetilen bir rakip karşısında.

    niki lauda'nın ferrari'deki ilk testinden bir enstantane takımın yönetiliş biçimini gösteriyor aslında:
    https://www.youtube.com/watch?v=Z38qfEdlaO4

    özetle, vettel genç yıllarında sürekli kazanmayı öğrendi, bu da onun gelişimini kısıtlayan bir etkendi. ferrari günleri başladığında tekrar gelişim sürecine girdi ancak son iki yılda baskı altında hatalar yaptı, takımdan de yeterli desteği alamadı ve form olarak düşüşte. yeniden kendini bulabilecek mi göreceğiz, ancak nefret kusulacak biri değil. yeteneksiz biri hiç değil,

    sebastian vettel ve lewis hamilton'un kıyaslandığı geniş kapsamlı bir yazı okumak isterseniz:
    https://www.socratesdergi.com/...s-hamilton-rekabeti/

    vettel'in komik anlarından bazı kesitler izlemek isterseniz:
    https://youtu.be/wGi6OTfHoIo

    vettel'in ilk galibiyeti sonrası duyguları ve james allison'un kendisini schumacher'le kıyasladığı bir video:
    https://www.youtube.com/watch?v=uhEsZuTPE3o

    vettel'in karakteriyle ilgili birkaç müthiş an:
    https://www.youtube.com/watch?v=7IlCKefLT18
    https://twitter.com/.../1056672824742547458
    https://www.sportvideos.tv/...his-mechanic-a-hand/

    kendisinin istanbul park'ta webber'le yaptığı kazadan sonra ilginç bir anısı:
    https://twitter.com/.../1032290578879406081

    edit: formsuz sürüşüne formula 1 2019 bahreyn grand prix'sinde devam edip spinlerine bir yenisini daha ekledi, ama genç leclerc tarafından ezilmesine rağmen olgunluğundan ödün vermemiştir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın