• 191
    (bkz: hakemlik)
    (bkz: #2642283)

    futbol hakemliği yaptım sözlük.
    10 maç süren hakemlik hayatımı anlatıyorum yaklaşın, çekin sandalyeleri. çay alayım bir tane.
    1 seneilk evliydim ama fırsat bulunca günde 3 amatör küme maçı izlediğim bir dönemim oldu. bununla ilgili bir sosyal medya paylaşımım sonrası ibrahim çağlar uyarcan'ın teşvikiyle hakemliğe başvurdum. yükselme, para kazanma, tanınmış bir hakem olma gibi bir amacım yoktu. zira o yaştan sonra imkansızdı da. sadece futbolun içerisinde kalmayı amaçlıyordum. amatör kümede oynadım. çok çile çektim. sahalar çamur, soyunma odaları leş... sahada bilincimi yitirip soyunma odasında kendime geldikten sonra eve yürüyerek gittiğimi hatırlarım... ama işte futbol aşkı başka. hala halı saha maçında dahi bir heyecan olur bende. hele o bengay kokusu... tamam ya ağlamıyorum. * hatta geçenlerde minibüse bindim,şoför beni kesiyor. ulan tamam yeni bindim diye söylenerekten parayı uzattım abi sok onu cebine dedi. neden dedim. biz seni izleyerek büyüdük yapma, senin paran geçmez burada dedi. * (u: anlatırken biraz abartmadan olmaz ki (:)

    o dönem hif hakemliği diye bir şey vardı. başvurdum ama ne zaman kurs açılacak belli değildi. şansıma çok uzun zaman geçmeden kurs açıldı. eğitim süreci sonrasında malzemeler de verildi. her çarşamba burhan felek spor kompleksi'nde bir toplantı sonrasında da hafta sonu oynanacak maçlara hakem seçiliyor. maç başı da 15 tl verilecek. garanti bankasında hesap açtık oraya yatacak maç ücretimiz. 1 ay falan geçti maç verilmedi bana. bu arada hiç unutmam bir arkadaş vardı saçı uzundu. dediler ki o saçı kes öyle olmaz. traşlı olacaksınız. sakal falan da olmaz tabi. adam yıllardır uzattığı güzelim saçlara kıydı.takdir ettim. bende şekilli sakalıma... * yine bir toplantı sonrası maçlar veriliyor kağıthane'de turnuva var dediler ama herkesin evine ters. dedim ben giderim evime yakın sayılır. enver çelik diye bir hocamız vardı. büyüklerin turnuvası olduğundan çekindi önce küçüklerin maçları veriliyor diye sonra tamam dedi. tam hatırlamıyorum 2 ya da 3 maç yöneteceğim. malzemelerimi aldım gittim. maç başladı. bir pozisyonda faul çaldım. eleman itiraz etti ayakkabısı çıkmıştı. aldı yere vurdu ya hoca şöyle böyle diyerek. çat diye çıkardım sarıyı yapıştırdım. çalmışım zaten faulü ne şekil yapıyorsun kardeşim. maçları tamamladım, raporlarımı da yazdım. takip eden haftalarda küçüklerin maçlarına gittim. arka arkaya 3 maç verildi. beynim uyuştu sıcaktan. üçüncü maçın ilk yarısını az oynatmışım. takımlardan birinin yöneticisi hemen geldi hocam ne yaptın daha 10 dk var. dedim ben bittim. su molası olsun. idare edecen artık bu üçüncü maç. adam güldü tamam hocam falan dedi. o günü de atlattım. işler yolunda gidiyordu.

    tabi babam duymuş hakemlik yaptığımı direk dedi ki; oğlum anana, avradına sövdürmeyi çok mu istiyorsun ne işin var hakemlikle falan... ya baba futbolun içinde kalmak istiyorum şöyleydi böyleydi diye anlattım ama nafile tabi. futbol oynamama hep karşı çıkardı kendisi, eğitime hep daha önem verirdi. iyi de yapmış.

    neyse yine maçlar dağıtıldı. minikler liginde 3 maç üst üste yöneteceğim. çocuklar ile ilgili hocaların söylediklerine çok önem verirdim. tekmeliksiz çocuk sahada olmayacak. kim ne derse desin siz sakın kabul etmeyin.
    ilk maçı kazasız belasız hallettim. ikinci maç başladı. takımlardan birinin yedeklerinde tekmelik yok. çıkan oyuncular çıkarsın girenler taksın öyle başlatırım dedim. kenarda kıyamet koptu. ya hoca bu ne böyle diyor diğer takım oyuncularının aileleri. tekmeliksiz oyuncuların aileleri de adam doğru yapıyor diyor. ortalık karıştı. bir anda 30-40 kişinin tepkisi gelmeye başladı. adamlar aralarında atışıyor. maç çocukların maçından çıktı hakeme giydirilen büyükler maçına falan döndü. arkadaş yanlış bir şey de yapmadım zaten mini minnak çocuklar 8-10 yaşlarındalar ya bir şey gelse başlarına... çocuklara bağıranlar, çocuklar şaşkın... neyse maçı bitirdim. çıkarken adamın biri burada çok maç izledim senin kadar kötü hakem görmedim dedi. bir hakemin asla yapmaması gereken şeyi yaptım ve adama cevap verdim. şikayet et birader, de ki bu hakem tekmeliksiz maç oynatmadı. maçı da kötü yönetti.

    soyunma odasına gittim. sinirden kudurdum. söve söve kendimden geçtim. asıl kendime kızdım.
    oğlum sen ne yapıyorsun. maç başı 15 tl ye mi ihtiyacın var? futbolun içinde kalmak istiyordun bu mu futbolun içinde kalmaktan kastın? evde eşin 3 aylık oğlun dururken buradasın hem de bu sıcakta...
    bir maç daha vardı ama şansıma takımlardan biri gelmedi. hemen raporu yazdım ve çıktım. bir taksiye atladım direk eve. taksiciyle konuşuyoruz hakemlik falan dedim. adam "abi deli misin ne hakemliği dedi... * haberin yok mu ortalık karıştı. aziz'i aldılar, şike yapmış fener!"

    (bkz: 3 temmuz 2011)
    (bkz: 2010 - 2011 sezonu futbolda şike soruşturması)

    eve geldim. oğlumla vakit geçirdim. eşimle sohbet ettim. çarşamba günü de toplantıya tüm malzemeleri alıp gittim. iade etmek istedim. 10 kişi karşıma geçti ya bu iş hep böyledir sen takılma bunlara dediler almadılar malzemeleri. hocam çöpe atarım alın, başkası kullanır dedim yine almadılar. döneceğimi düşündüler. bir kere düdüğümü asmışım döner miyim. * maç ücretlerim hesabıma yattı. sonraki toplantılara hiç gitmedim. onlar da beni hiç aramadılar.

    türk futbol tarihi'nin en büyük şike soruşturması ile aynı tarihte düdüğümü astım ve hakemlik kariyerime son verdim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın