• 410
    ''sattığın kadar al'' yaptırımı kapsamında taksitli alış-satışların nasıl muhasebeleştirildiğini merak ettiğim, buna ilişkin bir bilgi edinemediğim uygulama.

    şöyle ki; diagne'yi ilk ödemesi 31 ocak 2019, ikinci ödemesi 1 haziran 2019 olacak şekilde iki eşit taksitle aldık diyelim. transferin gerçekleştiği dönem 2018-2019 sezonu ve ilk taksiti de yine bu dönemde ödemiş olduğumuz için buraya kadar sorun yok. peki, ikinci taksit hangi bütçeden düşülecek; transferin yapıldığı 2018-2019 sezonu bütçesinden mi, ikinci ödemenin yapılacağı 2019-2020 sezonu bütçesinden mi?

    mantık gereği, her bir taksitin kendi ödendiği dönem bütçesi çerçevesinde ele alınması gerekir gibi bir çıkarım yapmak mümkün görünüyor; fakat bu durumda da şöyle bir sorunla karşılaşıyoruz... diyelim ki uefa ile dört yıllık bir yapılandırma anlaşması yaptın ve piyasası aslında 5 milyon avro olan ve ileride de bundan daha fazla para etmeyecek 30 yaşında bir futbolcu için kulübüne 10 milyon avro teklif ediyorsun; ama ödemeyi her yıl bir taksit olmak üzere beş taksitle yapabileceğini, ilk dört taksitin 1000'er avrodan 4000 avro olacağını, beşinci taksitte ise kalan 9.996.000 avroyu ödeyeceğini söylüyorsun ve kulüp de bunu kabul ediyor. bu durumda da uefa ile yaptığın anlaşmanın arkasından dolanmış oluyorsun. hâlbuki o alış işleminin 10 milyon avroluk bir işlem olduğu başından beri belli ve böyle bir ihtimâlde uefa'nın bunu nazara almaması da mantık dışı olur.

    çıkarımlardan ziyâde gerçekten bilgi sâhibi olan renktaşlar varsa aydınlatmalarını bekliyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın