• 1887
    is bu entry transferin bittikten sonra yazilmistir (yazmaya baslarken 40 dk vardi)

    kendilerini cok savundum, transfer donemi bitene kadar bekledim, bu surede kendilerine agir elestiriler yapildi, bunlarin bir kismi dogruydu, ama cogu yanlisti (ligi basaksehir'e satti diyenler mumkunse pilotlansin). simdi sezar'in hakkini sezar'a verme zamani, ayrica objektif olarak 1 aylik donemi ele alma zamani.

    once eksiler:
    - planlamada sinifta kalindi. diagne alinacaksa lig biter bitmez alinabilirdi. veya direk kendisine gidilebilirdi. son gun yapilan transferler planli olmadi, ozan'in satisi bize buyuk piyango oldu, burada aslan payi hocamizin zira bu genci sampiyonlar liginde porto'ya portekizde ilk 11 formasi vererek vitrinini yapti, yani yonetim aktif bir planlama yapmadi. buradaki basarisizlikta payin cogu a albayrak'in, bir kismi da baskanin. baskanin dogru isi dogru insanlara delege etmesini, a albayrak'in da yapamayacagi islere girmemesi gerektigini dusunuyorum. yurticinde fazlasiyla basarili bir yonetici, takimin ihtiyaclarini saglamak icin bicilmis kisi, elinden gelse canini bile verir galatasaray'a. bunlara hic lafimiz yok. ama ben kendisinin yurtdisinda transfer yonetimi yapabilecek birisi oldugunu sanmiyorum. dogruya dogru. buraya bir adet yurtdisinda baglantilari olan ve hocaya/baskana ters yapmayacak profesyonel yonetici gelmeli. olmasi gereken oyuncu alisinin oyuncu satisi yapilir yapilmaz olmasiydi. bu kolay degil, ama bu sizin isiniz.

    - iletisim kismina da bir eksi yazilir ama soyle bir gercek var. herkese herseyi her zaman anlatamazsiniz, bazi bilgiler klubun menfaati icin taraftardan saklanmalidir. her yaptiginizi anlatirsaniz menajerlere oyuncak olursunuz. ote yandan da beklentileri arsa cikaracak "2 transfer yapacagiz laylay" demeye de gerek yoktu. cikip, "butcemizin yetecegi transferleri" yapacagiz deselerdi bir cok taraftarin ruh sagligi daha az bozulurdu heralde. *, ustune bu transferler geldiginde de "oha noluyor lan" diyip arabayla tur bile atabilirdik.

    - belhanda olayi. karar verip arkasinda durmak lazimdi, ama bu yukarida bahsedilen planlama ile alakali. hoca istemiyorsa gitmesi icin ugrasmayacaksin, hadi ozan'in alternatifi alinir da, belhanda kolay kolay yeri doldurulacak bir adam degil, orta sahanin belkemigi sezon ortasinda degistirilmez, oyunu kuran adam bu (buraya emre akbaba yazanin agzina belhanda sut ceksin ). neyse takimda kaldi ve bu saatten sonra kendisine cok ihtiyacimiz var.

    - tek forvette cok fazla zaman gecirmek. alan olmayacak gibiyse birakmak lazimdi, modeste'den ders alinabilirdi. alinmadi, transferler "sictin mavisi" seklinde geldi.

    artilar:
    - son halimizde kadromuzdaki futbolcular, zamanlamasi yanlis olsa da nokta atisi. diagne (o kadar maliyetli olmadigi icin soylediklerimi geri aliyorum) tam hocanin istedigi guclu, servis yapan ustune ustluk gol atan bir futbolcu, bizde ayni performansi devam etse arabistandan 20 temiz gelir, cinden 30 net gelir, yasi da 27 en az 4-5 sene tam performans oynayacak, kostas (1.5 sene beles kiralik, yillik 2 kusur milyon o kariyerdeki bir oyuncu icin mukemmel), marcao (ne desem az, sol ayakli, oyun kurabilen, sert ama temiz ve kademesi iyi stoper, hem de 22 yasinda), luyindama (belcika ligindeki en iyi stoper deniyor, belcika ligi premier league'in arka bahcesi, ve bu arkadas 24 yasinda). semih kaya'nin yillik ucreti malesef cok, hocanin buna bir seyler yapmasi lazim. emre bedavaya geldi, potansiyeli tutarsa sol beki yerlilestirmis oluruz, ve yasi da 23. tutmazsa altyapidan cikaririz birisini mutlaka.

    - takimin yas ortalamasi ve maas skalasi dustu. gecen seneki sampiyon kadrodan 34 yasindaki gomis, 29 yasindaki rodrigues gitti. yerlerine gelen oyuncular 27, 24, 22, 22, 23 ve 28 yasinda (semih - kiralik). maas skalasi inanilmaz dustu, isim olmasa kiyaslardim ama diagne, marcao, luyindama gibi oyuncularin aldigi max yillik ucret 2.3 milyon euro. artik oyle 3+ gormuyoruz. belhanda ve feghouli gittikten sonra nando haric kalmayacaktir. nando da belki bir fedakarlik yapar. sene sonunda sozlesmesi biten oyuncular da oyle asiri miktar alamayacaklar, ben selcugun yeni sozlesmesinde 1m euro dan fazla alacagini dusunmuyorum mesela. soyle bir paylasim var:
    https://twitter.com/...070124025626625?s=20
    serdar aziz'in yillik ucreti marcao ve luyindama'nin yillik ucretinin toplamindan da fazla (mac basi vs yuzunden). bu inanilmaz.

    - oyuncu satisi yapildi. ozan (11), rodrigues (9), bruma (1 bonus), serdar aziz (2.3) - bunlar gayet iyi rakamlar. yerlerine alinan oyuncularin hepsi istisnasiz alinan paralarin coguna satilabilecek oyuncular. ayrica kadroda dusunmedigimiz ve para edicek 1-2 oyuncu daha var. bunlari satip kiraliklarla idare ettigimiz yerleri doldurabilirsek surdurulebiilr bir ekonomik modele sahip olacagiz.

    - serdar aziz olayi. hocanin bence yanlis yaptigi bir gonderme yuzunden degeri dusmus serdar aziz'den ffp'ye dahil olacak 2.5 milyon euro kazanmak kim ne derse desin basaridir. buradan daha fazla para elde edebilirdik ama hoca boyle istedi. saglik olsun, kendisi sayesinde 11 milyon kazandiysak 2-3 kaybetmeye laf etmemiz dogru olmaz. buradan bu yonetime haksiz olarak asiri sallandi fakat krizi goreceli olarak az da olsa firsata cevirebildik.

    - scout ekibi. marcao muthis bir transfer, 4 milyon verildi yillik ucret 800 bin. bu scout ekibine gider, ugur karakullukcudan anladigim forvet icin de oneriler olmus fakat dikkate alinmamis. umariz artik bu ekibe daha cok guvenilecek, yerli yabanci genc oyuncularin klube kazandirilip pismesi icin avrupa'daki liglere yollamaliyiz (mumkunse fransiz ve belcika liglerine, hem premier league'in arka bahcesi hem de burasi oyuncu pisirmek icin mukemmel bir ortam). bunlari yazarken serkan recber luyindama'nin da scout ekibi transfer oldugunu soyledi. ulu viking elmander birkac mac izleyip onermis, sana ne desek az johan pasa.

    - kar / zarar tablosu. 2 milyon artidayiz, ki oyuncu satislari dahil degil. devre arasi transferlerinden de kar ettigimize gore buna devam edecegiz. doviz cevirmeleri ile uzun vadede 200 kusur milyon tl kasada kalacak. kpmg ile calisiyoruz, yani bizi denetleyen bagimsiz ve cok saygin (kpmg bilmiyorsaniz soyleyim, mali danismanlikta dunyadaki buyuk 4 sirketten biridir , google'a big four yazarsaniz direk cikarlar, accentre, deloitte ve e&y ile) kuruluslar var ki bu bizim uefa'dan ceza almamamiz icin cok buyuk bir arti cunku bu kuruluslarin raporlarinin uefa'da sozu cok net gecer. mali disiplin cok profesyonelce yonetiliyor. bu zaten yonetimin ana hedefiydi, bundan sasmadilar ve cok iyi ilerliyorlar. bir klup uyesi olarak, bu yonetimi mali yonden ibra etmeyen kimse haindir, o kadar bile soyleyebilirim. idari yonden ibra etmemek icin biraz daha sebep var, bunlara da saygi duyarim.

    bana gore artilar eksilere agir geliyor. fakat bu planlamada artik daha dikkatli olmak lazim, a albayrak'i daha uygun oldugu gorevlere getirip yurtdisi transferlerini daha yurtdisina yatkin kisiler tarafindan yapalim.

    artik top once fatih hocada, sonra biz taraftarlarda. bu saatten sonra o stad dolacak, ucluler cekilecek, gs store'dan urunler alinacak ve kupalar kaldirilacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın