• 12
    alt yapıya oyuncu alırken kriter getirilmeli. nasıl ki kalburüstü basketbol takımları belli yaş gruplarına boy kriteri koyuyor, futbolda da aynı şekilde olması gerekiyor. boyunuz 1.70'se ve çok acayip bir yeteneğiniz yoksa üst düzey topçu olma olasılığınız 1000'de 1 falan. boyu 1.70 kaç tane üst düzey ortasaha oyuncusu tanıyoruz? sayalım; kante, makelele, diarra. başka aklıma bile gelmiyor. hadi zorlasanız son 30 yılda en fazla 10 tane çıkacak. olmaz kardeşim. eşyanın tabiatına aykırı. şimdi celil yüksel 1.70 bile olmayan boyuyla ne olacak? hangi seviyeye gelebilecek?

    bizim alt yapılarda torpili falan geçiyorum; biraz yetenekli adamı hemen alma gibi bi durum var. ya kardeşim hepsinin yıldız olmasına gerek yok. seç şöyle 1.85 boyunda adamları, yükle fiziği, ver kondisyonu, köpek gibi koşsun bassın ortasahada. böyle bir tane oyuncu çıkmaz mı ya? ama yok hepsi yunus gibi, celil gibi kısa olmalı. neden? çünkü 15 yaşında çok güzel çalım atıyorlar. sonra noluyo? 20 yaşında 1.90lık stoperlere, 1.85lik ortasahalara meze oluyorlar.

    boy sınırı koymadan bu iş çözülmez. bu sorun sadece bizde yok. rakiplerde de durum aynı. dikkat edin cüsseli adamlar sadece stoper mevkilerinde var. çok net "lan bunun boyu biraz uzun bunu stoper yapalım bari" diyolar. uzun dediğin de 1.80 civarı. ya kardeşim uzunsa uzun, bir de ortasaha için yetiştirin şu adamları. şimdi ozan'ı düşünün. bu oyun karakteriyle ortasaha oyuncusu olsa neler olurdu? ben söyliyim, ilerde bir matic'imiz olurdu, carrick'imiz olurdu.

    basketbolda amatörce yönetilen takımlarda da bu sorunun başka bir modeli var. misal 14 yaş grubu. 1.95 bir adam var takımda. takımın da en uzun oyuncusu. hemen pivot yaparlar bunu. ama adam uzamış lan, 3 sene daha uzasa en fazla 2 metre oluyor boyu, sonra a takım kategorisinde 2.10 pivotlara meze oluyor. halbu ki adamı 14 yaşında yap kısa forvet, ver eğitimini yardırsın gitsin. yarın a takıma çıktığında da yok olup gitmesin.

    neyse konu dağılmasın ama basketbolda yaşananlar hatta bunu düzeltmek için yapılan değişiklikler futbola örnek olmalı.

    alt yapıdan bu kadae cılız topçu çıkması büyük bir sorun ama yaş-boy sınırıyla bu sorunun üstesinden gelinebilinir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın