• 118
    ben ankara mamak 3.celp mebs okulu ve eğitim merkezi komutanlığı'nda yaptım.

    1.tabur 6.bölük'e düştüm. en baştan anlatıyorum bir çok kişinin de işine gelir.

    öncelikle ben bir whatsapp grubu buldum. ankara mamak 3.celp üzerine. orada istanbul'da olan biriyle tanıştık, kafa dengiydik beraber gitmeye karar verdik. söylentiler bölük, tabur, yatak vs soyadına göre düzenleniyor gibi bir durumdu ancak biz arka arkaya girdik aynı tabura, aynı bölüke, aynı koğuşa, hatta benim bölük numaram 7 onun 6 idi yataklarımız bile yanyanaydı.

    benim en büyük korkum 29 yaşında askere gidince yaşayacağım zorluktu, sizin olmasın çünkü bedelli sayesinde herkes sizin akranınız, iyi arkadaşlıklar da edineceksiniz samimiyetle söylüyorum. kimsenin sizden bir çıkarı, bir fırsatçılığı olmayacak çünkü. aklınıza yatanla sosyal bir insansanız iyi geçinirsiniz dışarıda da görüşürsünüz.

    ilk gün koğuşlara girdik eşyaları bıraktık, kamuflajları almaya gittik toplu şekilde. 5-10 dk içinde giyinmiş olmanız gerekiyor kalabalık çünkü. botu 1 numara büyük alın. ben 43 numara giyiyorum hatta 42,5. ona rağmen 44 verdiler bana ben söylemeden. parka ister istemez büyük geliyor vücudunuza.

    istihkaklarda 2 atlet, 2 don, 1 gömlek, 1 pantalon, 1 parka, 1 palaska, 1 bot, 1 havlu, 1 şapka vs veriyorlar. iç çamaşırları havlu vs dışında hepsini çıkarken iade edeceksiniz. hatta 4.celp olarak mamak'a gidecekler 2.celpin parkalarını giyecekler :)

    şapkayı bize çıkarken alabilirsiniz dediler anı olarak.

    her gün traşı sabah olacaksınız, akşamdan geceden vs olmaya kalkmayın. sivil hayatınızda hiç uzamadığını hissettiğinzi sakal orada "ben geceden oldum " diye bağırıyor. uğraşırsınız bi daha. yanınızda bolca jilet götürün. biz gittiğimizde duş problemdi, duş 1-2 kere aldım ben genelde 2 günde bir tüm çamaşırlarımı değiştirip kaldırıyordum. açıkcası bu halim duştan daha temizdi ama bizim subay duşla ilgileniyordu sizden sonrakilere düzelteceğiz vs dedi.

    sabahları 5-6 ihtiyaç duşu var hiç olmadı ona gidebilirsiniz.

    6.30 - 7 kahvaltı, 12 öğle yemeği 6 akşam yemeği.

    sürekli bekleyeceksiniz, sürekli. en çok yapacağınız şey saatlerce beklemek. beni delirten olay sabah 6 da ankara soğuğunda 1 saat önümüzdekilerin yemek yemesini beklemek sonra da kendi sıramızda 1 saat beklemekti. ondna sonra herkes hasta oldu zaten.

    sürekli yürüyeceksiniz. uygun adım yürü yürü yürü. biri hasta olacak 60 kişilik koğuşta herkes hasta olacak. size askeriyede kulaklık verecekler takın uyuyamazsınız yoksa. ben uyuyordum gerçi beni etklemiyordu ama herkes horluyor, herkes öksürüyor.

    herkes sizle aynı şartlarda o yüzden keyfiniz kaçmasın.

    1.tabur 6.bölük'e ya da 2.tabur 5.bölük'e düşmeyin. diğer tüm bölükler bizim için bordo bedelli lakabı takmışlar çıldırırsın. herkes yatarken biz yürüyorduk.

    "botu beraber mi bağladık"

    hep duyulan bu sözün hakkını orada vereceksiniz. bot bağlamak bildiğiniz bağlamalardan çok daha farklı. iyi izleyin öğrenin gerekiyorsa milletin botunu da bağlayıp yardım edin.

    "revir"

    bizim revirci 97li bir veletti. açıkcası çok kafasına göre davranıp millete bağırıp çağırıyordu. önceki celpte herkes sürekli revire çıkıyor diye bize revire çıkmayın, doktora çıkarsanız 3 gün istirahat veriyor bakmadan deniyordu. 19 günlük askerliğinizin en fazla 2 günü istirahat alabilirsiniz. isterseniz arka arkaya isterseniz ayrı günlerde. 2 günden fazla olamaz. 3 gün olursa son gün idari izinden dolayı erken terhis ediliyorsunuz bu 3 gün istirahat yüzünden askerliğiniz o idari izinin iptali ile 4 gün uzuyor.

    gerçekten hasta iseniz tavsiyem 2.haftanın son perşembe cuma günleri kullanın. ctesi pazar çok kasmazlarsa dinlenme imkanınız olur.

    koğuş dışına kamuflajsız çıkamazsınız. yani hafta sonu oldu istirahat verildi herkese ben giyeyim haşortmanları sigaraya çıkayım imkanı yok.

    hemen hemen 3 gün nöbet tutacaksınız. 2-4 en kötü nöbet.

    atış yaptıracaklar. ben 3te 3 yaptım ama siyah alana yaptım. normalde en yakın şekilde olmalıymış mermiler. pek bahsetmediler.

    bizim bölük dışında kimseye istikamet yaptırmamışlar. biz istikameti yedik, çok güzel süründük.

    sabah kahvaltı sırasında çok bekleyebilirsiniz manga komutanları kıytırıksa. normalde her bölükün saati var ona göre çıkıyorsunuz kendi içinizde yarım saat kadar sıra bekliyorsunuz yemeklerde ama bizim manga komutanları biraz ızdıraba çevirdiler. üçüncü gün sabah 1 saate yakın buz gibi havada bizden öncekilerin yemeğini bekledik. hatta bir kere daha oldu, albay gelip niye bekletiyorsunuz diye kızdı.

    rahatsızlığınız varsa çok zorlamıyorlar. ancak işten kaçmak için yapmayın belli oluyor bu sefer millet homurdanıyor sonra size iş bindirirler. eğitimde yoksanız temizlik vs gibi.

    manga komutanlarının üzerinizde güç olmasına izin vermeyin. acemilik yaşamayın, rütbelilere karşı süt dökmüş kedi olun. askeriyedesiniz öyle dingonun ahırı değil orası.

    mamakta eğitim için 2. ve 3.celplere kayseri'den komandolar gelmişti. iyi adamlardı allah var ama son haftalarda astsubaylar vs devralmaya başladı artık onlar eğitim verecek bedellilere o sıkıntı biraz. bize gelenler zorluyordu.

    tavsiyem önceden gruplarda birbirinizi bulup beraber girin. yataklarınız ya alt üst ya da yanyana olabilir. birbirinizin buddyleriyle de arkadaş olursunuz. hala görüşüyoruz.

    19 günde nasıl dost olunur komik ama sabah akşam berabersiniz yattığınız yer bile aynı. araşıp soruşuyoruz sevdik birbirimizi.

    hepiniz aynısınız zaten yaş olarak o yüzden anlaşmanız kolay olur.

    emin olun rütbeliler oralardayken kimse size kötü davranamaz, rütbesizler yokken de biraz toleranslı davranın çünkü sizin başınızdakiler kısa dönem. adamlar bizle beraber +100 sayıyordu.

    yanınızda mutlaka 6-7 içlik takım, iç çamaşırı takımı alın. yıkamakla uğraşmayın. 2 günde bir değiştirin.

    unuttuklarım olursa eklerim, sorusu olanlar olursa buradan düzeltirim.

    hayırlı teskereler :).

    düzeltme : tuvalet ve banyo olayı sorulmuştu ekleyeyim. tuvaletle kullanışsız değil. sonuçta temiz ama pisleten yine bölüğünüzdeki kişiler. hangi birini temiz tutacaksınız o yüzden her gün mıntıkası var zaten. pisuvara adam peçete atmış tıkanmış. şimdi bulsan sabaha kadar döversin bu adamı. tuvaletler fena değil, benim için çok büyük takıntıydı o yüzden içtima sonraları hemen koşar giderdim bir sonraki içtimada yürüyüş uzun vs olur tuvalete gidemem korkusu yüzünden saplantı olmuştu.

    yürüyüşlerde vs komandolar tuvaletlere götürürdü, tutmanız gerekiyorsa söylerler zaten ama subaylar biraz sıkıntı yaratabiliyor tabi üslup önemli.

    duşlar konusunda biz sıkıntı yaşadık. sabah ihtiyaç duşu oluyor her gün 5-6 arası ama ayrıca duş günleri oluyor. bizi duşa götürdüler sonra su yokmuş deyip geri getirdiler. ben bi kere duşa gittim ayıptır söylemesi çünkü temizlenmeye gittiğim yerde daha da pislenip dönüyordum. allah göstermesin ayağınız kaysa yere düşseniz kendinizi kezzapla yıkarsınız :)
App Store'dan indirin Google Play'den alın