resim
Yuto Nagatomo
Takım:FC Tokyo
Mevki:Sol Bek
Yaş:37
Boy:1.70
Uyruk:Japonya
  • 1315
    pnömotoraks rahatsızlığından müzdarip oyuncumuz.
    tanımı geçtiğimizi göre işin bilgi kısmına gelebiliriz.
    *pnömotoraks'ın tipleri vardır, bu nedenle herkeste aynı tedavi ve aynı iyileşme süreci gözlenmez. sönen akciğerin yüzdesine bağlı olarak tedavi planlaması yapılır. ayrıca akciğerde ekstradan lezyon olup olmadığı da tedaviye karar vermede önemlidir. (tabi ki hasta yaşı, ek hastalık vs. önemli)
    *eğer sönme yüzde 10 altındaysa, takip edilir herhangi bir işlem uygulanmaz, sönme yüzde 10 üstündeyse yuto da olduğu gibi tüp takılıp akciğerin eski haline dönmesi beklenir. eğer durum ileri seviyede, karşı akciğere bası yapacak düzeyde ve ekstradan büller mevcut, tüple kontrol edilebilecek seviyede değilse ameliyat edilebilir.
    *iyileşme süreci ise; akciğerin sönen kısmı düzeldikten sonra, tüp çıkartılır hasta tüpsüz bir şekilde takip edilir, tüp varken başlanan solunum egzersizlerine tüp çıktıktan sonra da devam edilir. yuto'nun profesyonel bir sporcu olduğunu göz önüne alırsak iyileşme sürecinin daha hızlı olacağını düşünüyorum. sönen kısım düzeldikten sonra antremanlara düşük tempoda başlayabilir, en azından hafif tempolu koşu ile.
    * bu sürede antremandan uzak kalması ve antremanlara başlasa bile tam performansla katılmasına izin verilmeyeceği için sahaya dönmesi 2-3 haftayı geçecektir. bu da önümüzdeki malatyaspor, fenerbahçe ve schalke maçlarını yüksek ihtimalle kaçıracağını düşündürmektedir (schalke maçı düşük bir ihtimal de olsa belki yetişebilir). bu süreç daha kısa da olabilir daha uzun da olabilir tabi ki, sonuçta herhangi bir görüntüleme sonucunu görmedim, sadece tahmin bunlar. eğer çok küçük bir yüzde mevcutsa süreç kısalma lehine, eğer yüzde ciddi büyük ise uzama lehine gidecektir. fakat hızlı bir şekilde müdahale edilmesi, çok ciddi bir duruma ilerlemeden önüne geçilmiş olabileceğini düşündürmektedir. ( sahaya dönmesinin önündeki ana etmen antremandan uzak kaldığı süre olacaktır, akciğeri tamamen düzeldiğinde seviyesi ne kadar geriye gittiyse o kadar uzar sahaya dönmesi. yani akciğeri iyileşir iyileşmez dönmeyecek sahaya.)
    *ayrıca spora dönüşte sadece, klasik iyileşme bilgileri etkili değildir. bunun yanında sporcunun psikolojik olarak yaşadığı travma da çok ciddi bir öneme sahiptir. antreman seviyesini ve yaralanma öncesi spor seviyesini yakalabilmesi için sporcunun psikolojik olarak da iyileşmesi gerekir. çalıştığı antrenör ekibinden, tedavi şekline, sporcunun önceki seviyesinden, beslenmesine kadar birçok şey spora dönüşü etkiler ve spora dönüş kompleks bir olaydır. benimki naçizane bilgi vermek amaçlı yazıdır.
    bir dip not: söz konusu yaralanmanın - pnömotoraks - bir futbol maçında görülme hadisesi, çok çok çok nadir bir durumdur. literatürde sadece bildiri şeklinde tek tük olaylar mevcuttur. yani bir sakatlık ile ilgili talihsizlik açıklaması kullanılacaksa onun yeri tam olarak burasıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın