• 1657
    öncelikle belirteyim, başımız da fatih terim olduğu sürece çokta umursamadığım eylem, döner dolaşır tüm iyi yerli futbolcular bir gün mutlaka hocanın altında çalışır.

    yok eğer dert türk futbolunu geliştirmekse futbolun içinden bir heyet oluştur yolla avrupa’ya, futbol alt yapısı iyi olan ülkeleri gezsin bir çalıştay yapılsın. ama yok dert hiç bir zaman türk futbolunu kurtarmak olmadı.

    alın size cahil kafam ile bir kaç öneri;
    1- 5 adet üzerinde ki her yabancı futbolcudan bir bedel kes, kesilen bu bütçe ile orta ve lise seviyesinde ki tüm okullara yada semtlere futbol sahaları yap.
    2- futbol kulüplerinin alt yapı antrenörleri için belli bir kriter koy, prolisans tarzı bir sertifika sistemi yap ve sadece o sertifika sahibi kişiler antrenör olarak çalışabilsin. aksi taktirde boşta kalanı alt yapı antrenörü yapıyorlar. ahbap çavuş ilişkisinin dışına çıkmalı artık bu antrenörlük sistemi.
    3- kulüplere sezon içinde alt yapıdan oyuncu oynatma mecburiyeti koy. atıyorum kadroda en az 5 alt yapı oyuncusu bulundurma zorunluluğu ve 3 futbolcu resmî maçlarda min. 700’er dk. oynamalı de mesela. ama oynatmadığında komik rakamlarda para cezası kesme, hem para hem de puan cezasına kadar gidecek bir süreç başlat.
    4- sahayı geçtim; otobüsü olmayan, forması, soyunma odası olmayan alt yapılar var, her kulüpten her sezon ama yayın gelirinden ama nakti ücretler al, alt yapılara bu para havuzundan belirli bir standart getir.
    5- turnuvalar düzenle, bölgesel, ulusal, uluslararası turnuvalar. ama öyle sadece parası mevkisi olanın katıldığı değil, tüm maddi imkanları federasyon tarafından karşılanan turnuvalar düzenle ve her klüpten bir gözlemci katılımını zorunlu kıl. dikkatleri üzerine çekmek için canlı tv yayınları düzenle, bu ülke futbola aşık bir ülke, halı saha maçı izlemekten hoşlanan kitleler var, güzel bir reklam ve tanıtımlar ile yayın geliri bile oluşur.

    bunlar ilk aklıma gelenler, bu liste uzar gider, yeter ki dert üzüm yemek olsun. yabacı sınırı koymak futbolu geliştirmek için 100 kriter yazsak belki 100. sırada kendine yer bulur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın