• 655
    lionel messi'nin önde olduğu karşılaştırma.

    yok milli takımına * kupa aldıramıyormuş yok takım arkadaşları olmadan messi bir hiçmiş falan filan.

    hiçbir zaman istatistik izleyicisi olmadım. umurumda değil ne kadar kupa kazandıkları ne kadar gol attıkları ne kadar asist yaptıkları. maç izlerken oyuna etki eden oyuncuyu seviyorum ben. başkası, başka türlü oyuncuyu sevebilir. sonuçta futbol skor oyunu ve skor yapan oyuncu değerlidir birçoğunuzun gözünde. oyunu sevme karakterinize bağlı, oyun felsefenize bağlı olarak futbolcuları da bir adım önde görebilir veya görmeyebilirsiniz. kısaca dünyada milyonlarca insan * varsa milyonlarca da görüş olacaktır.

    messi yeri geliyor defanstan top alıp top dağıtıyor defansif oyun kurucu gibi. yeri geliyor orta alanda topu alıp top sürerek topu ileri taşıyor 8 numara tarzı. yeri geliyor 10 numara gibi ileride oyun kuruyor. yeri geliyor kanat gibi yardırıyor. yeri geliyor gol atıyor yeri geliyor asist yapıyor. komple bir oyuncu. takıma bu kadar katkı verebilen kaç oyuncu var dünyada bilmiyorum. bunların hepsini yapmak zorunda kalmamalı bir insanoğlu normalde ama yapacak bir şey yok, şu an oynadığı takımlar istenen seviyede değil. anlatmak istediğim; bunların hepsini layıkıyla yapabilecek yetenek, futbol zekası, futbol bilgisi vs. her şeye sahip. tabii eski enerjisi yok. sanırım yaşının da sebep olduğu bir gerileme döneminde yavaş yavaş. bir de takım arkadaşlarının eski takım arkadaşlarına kıyasla seviyelerinin düşük olduğu da bir gerçek.

    özellikle son yıllardaki cristiano ronaldo ise tamamen gol atma üzerine kurulu bir adam haline geldi. önceden de oyun kurma yetenekleri messi kadar değildi, neyse. maçta hiçbir şey yapmayabilir ama ne zaman gol atacağını kestiremezsiniz. bunun dışında takım oyununa ekstra katkısını göremiyoruz. 15 haziran 2018 portekiz ispanya maçı'nda 3 gol attı örneğin. onun dışında ne oynadı? hiçbir şey. portekiz milli futbol takımı ne oynadı? hiçbir şey. rakip ispanya milli futbol takımı idi, çok da gömmeyelim hem takımı hem ronaldo'yu da ronaldo'nun oyun yapısı diğer rakiplere karşı da değişmiyor zaten. 'bir şekilde gol atayım da, oyunu da başkası oynatır'. ronaldo'nun messi'den ciddi önde olduğu tek konu var; fiziği. golcülüğü bile messi ile anca eşittir. golcülük deyince de direkt gol sayılarına bakarım açıkçası; bilmiyorum kim önde de ikisi de leblebi gibi gol atıyor işte. dediğim gibi, istatistikleri pek önemsemiyorum. kim öndeyse o daha iyi golcüdür düz hesap. ha bir de ronaldo çok daha hırslı. messi'de bu hırs yok demiyorum, 0 hırsla buralara kimse gelemez ama ronaldo kesinlikle çok daha istiyor. bunu hissedebiliyorsunuz.

    'real madrid'de kimi ön plana koyarsın' derseniz direkt olarak ben luka modric derim, ronaldo değil. benim oyun felsefem bu yönde, yapacak bir şey yok. o da yaşlandı maalesef, çok çok iyi bir oyuncu; yakında onu da izleyemeyeceğiz. ronaldo'dan önce yaşlanıp real'den ayrılsa muhtemelen messi'nin 'andres iniesta'sız bir hiç, xavier hernandez creus'suz bir hiç' eleştirilerine ronaldo maruz kalacaktı. demeye çalıştığım şey; futbol tek kişiyle oynanan bir oyun değil. belki pastanın çileği olabilir bir oyuncu. ancak tek başına kimse bir şey yapamaz. bir maç yapar belki, iki maç da yapsın hadi ama herkes insan. bir yerden sonra bitecektir. o yüzden takım olarak iyi oynamak şart. takım olarak iyi futbolculara sahip olmak şart.
App Store'dan indirin Google Play'den alın