resim
Franklin Edmundo Rijkaard
Görev:Teknik Direktör
Takım:Kariyer Sonu
Yaş:61
Uyruk:Hollanda
  • 780
    kotu bir skordan sonra hakkinda bu kadar elestiri yapilmasini bekliyordum. tabii bu elestirilerin cogunun ingilizcede kneejerk reaction denen mac psikolojisiyle yazilmis abartili yorumlar olacagini da tahmin etmek zor degildi. ayrica deniyor ki, "elinde gs tarihinin en iyi kadrosu var, ama puan kaybediyoruz." yalniz bir sey unutuluyor. tabii bunun unutulma nedeni, kotu bir olasilik oldugu icin insan beyni tarafindan otomatikman baski altina alinmasi. unutulan sey, rijkaard'in barcelona'ya bu sistemi tamamen ancak 2 yilda oturtabildigi. hani o cruyff'tan beri genlerine islenmiscesine total futbol oynayan barcelona. bir yanda da en basarili doneminde cift forvetle ve hucum presle oynayan, skibbe geldiginde "gs cift forvetten baska sistemle oynayamaz, bu tek forvet ne oluyor?" denen galatasaray. haliyle bu mantaliteyle yetismis taraftara, bu futbol tarzina aliskin futbolculara bunu kabul ettirebilmesi kolay olmayacak.

    bugunku macta galatasarayli futbolcular ozellikle ikinci yarida 1-0'in uzerine yattilar. bu oncelikle futbolcularin sucu, ikincil olarak da teknik heyetin. futbolcularin mantalitelerini degistirmek de teknik taktik anlayislarini degistirmekten haliyle daha zor. onun disinda bir tane kewell, bir nonda bir de linderoth'un kacirdigi pozisyonlar var. onlarin biri gol olsa maci koparacaktik ve bu elestiriler olmayacakti.

    tabii toplumca balik hafizali olmamizin da etkisi buyuk. fatih terim'in ilk yilini kimse hatirlamiyor mesela. hani o yilin ilk devresinde cok kotu oynayip zar zor kazandigimiz maclar. genelde hagi'nin bireysel becerisiyle bir seyler yapiyorduk. o zaman da boyle tepkiler vardi aslinda. ama internet forumlari olmadigi icin kitlelere ulasamiyordu. ikinci sezonunda istifa noktasina geldi, yonetim kabul etmedi. fatih terim'i gonderseydik baska bir hoca gelecek, uyum saglayana, takima kendi oyununu ogretene kadar sezon yalan olacakti. ve o uefa kupasi asla gelmeyecekti. dolayisiyla uefa kupasinin yanina bir ikincisi gelmesini istiyorsak yapacagimiz sey bellidir: taraftarligin ana sarti olan sabir ve destek. yoksa basimizi cok duvarlara vururuz.

    hani o yuzden mac psikolojisinden cikamiyorsaniz simdi yatin, yarin salim kafayla bir seyler yazin. sonra boyle seyler ortaya cikiyor maalesef.

    ha bir de unutmadan, rijkaard kac para aliyor bilmiyorum ama sonucta o paralari marek heinz'a verecegimize rijkaard'a verelim degil mi?
App Store'dan indirin Google Play'den alın