resim
Jürgen Norbert Klopp
Görev:Teknik Direktör
Takım:Liverpool
Yaş:56
Uyruk:Almanya
  • 324
    öncelikle liverpool'a çok yakışıyor. çok da sempatik, centilmen ve pozitif bir adam. taktisyenliğine kimse zaten bir şey söyleyemez. zira oynattığı futbolun riskleri çok fazla. bunun hakkından kimse öyle kolay kolay gelemez. liverpool bu noktaya acı çekerek geldi. ancak klopp'ün 3. senesinde istediklerini muazzam bir şekilde sahaya yansıtmaya başladı.

    sezon başlangıcında liverpool'un iki temel sorunu vardı.
    birincisi öne geçtiği maçlarda skoru tutamamaydı. bunu virgil van dijk transferiyle hemen hemen halletti. van dijk'in komple bir stoper olması çok büyük bir avantaj. hem hızlı, hem teknik, hem havadan yerden iyi kesici, hem de henüz göstermese de lider özellikleri var. 10 numara 5 yıldız transfer oldu liverpool için. van dijk en pahalı stoper sıfatının karşılığını fazlasıyla verdi şimdilik.
    skoru tutamamasının ikinci sebebi takımın temposunu ve enerjisini dengede tutamamasıyla ilgiliydi. yani ultra pres+ultra hızlı oyunun böyle sakıncaları var muhakkak. bunu da sallıyorum 20 dakika basıp 10 dakika dinlenerek halletmeye başladılar. takım zamanla bu konuda tecrübe de kazandı. takım sadece pres yaptığında değil, geri çekildiğinde hızlı oyuncularının etkisiyle kontra atak olarak da iş yapar hale geldi. yani liverpool bu süreçte pragmatik oynamayı da öğrendi.

    ikincisi de liverpool'un kapanan takımlara karşı set oyununda yaşadığı sıkıntılardı. ki bunu hiçbir zaman halledemediler. zaten ligde ondan çok puan kaybettiler. coutinho'nun da gidişiyle bu sorun iyice ayyuka çıktı. mesela klopp'ün mourinho'ya karşı zorlanması tesadüf değil. bu noktada klopp'ün transferini düşündüğü jorginho mükemmel bir çözüm olur. jorginho hem hızlı hem isabetli karar veren bir oyuncu. tam klopp'ün aradığı adam yani.

    18-19 sezonunda m.city yine birinci şampiyon adayı olacaktır. ona kafa tutacak bir takım varsa da liverpool olacaktır. tekrar söylüyorum ki liverpool'un kapanan takımlara karşı performansını yükseltmesi şart. bunu hallederse şampiyon da olabilir. tottenham hala şampiyonluk için yeterli tecrübede ve seviyede değil. chelsea gerileme döneminde, conte kalır mı belli değil. united'in ise ne kadro yapısı ne oyunu şampiyonluk için yeterli değil. city için artık rakip olarak sadece liverpool var.

    son olarak klopp oyuncularından mükemmel verim alıyor. terim, şenol etkisine benzer bir etki bu. adam yönetiminde, motivasyonda çok başarılı. firmino'dan mükemmel bir sahte forvet yarattı. salah'ı kanada hapsetmek yerine ikinci forvete devşirdi. salah'ın bu performansında mane ve firmino'nun payı da çok büyük. kapalı kutu robertson'u sol beke adapte etti. chamberlain'i walcott'un kaderinden kurtardı. adam taş gibi merkez orta saha oldu. henderson, emre, milner'i zaten söylemeye gerek yok. kaleyi karius'a emanet etti, bay basit hata mignolet'ten kurtuldu(ki alisson becker söylentileri var). lovren'i bile adam etti ki yine de lovren'in yerine bir adam alsa fena olmaz.

    durumu böyle. daha çok gelecek sezon için klopp'ü değerlendirdim. ama 17-18 sezonunda şampiyonlar ligi'ni liverpool'un almaması için bir sebep yok. bu radikal, enerjik ve disiplinli bir liverpool'un sorun yaratamayacağı bir takım inanın yok.
App Store'dan indirin Google Play'den alın