resim
Yıldırım Demirören
Görev:Başkan
Takım:-
Yaş:60
Uyruk:Türkiye
  • 133
    kendisi, istanbul bilgi üniversitesi hukuk fakültesinde 6 kasım 2009 tarihinde yapılan medeni hukuk sınavına konu olmuştur:

    *** olay: son maçta kendi taraftarının kendisine küfretmesine çok kızan beşiktaş kulübü başkanı yıldırım demirdöven, bir basın açıklaması ile başkanlıktan istifa ettiğini ve ayrıca taraftara “ibret” olsun diye kulüpten olan 50 milyon tl tutarındaki alacağını da ibra ettiğini (alacak hakkından vazgeçtiğini) açıklar. son olarak da futbolculara şampiyon olmaları şartıyla ödenmek üzere 500 bin tl prim vaad eder. ancak gazetede çıkan “korktu kaçtı” şeklindeki haberlere iyice sinirlenen demirdöven, beşiktaş kulübünün geçen sene kazandığı iki kupayı kulübün müzesinden alarak ünlü rus milyarderi salakova’a kupaların kendisine ait olduğunu söyleyerek satar ve teslim eder. futboldan anlamayan ve türkiye’de şampiyonluk kupalarının başkanlara verildiğini düşünen salakov da bu kupaları taraftarı olduğu cska moskova takımına, müzesinde saklaması için 1 yıllığına ödünç verir.
    bu durumu kaldıramayan fanatik beşiktaşlı iş kadını başak başoğlu, demirdöven için olabilecek en kötü anı bekler ve tam bu anda demirdöven şirketler gurubuyla olan tüm sözleşmeleini feshettiğini açıklar. başoğlu şaptığı bu işlemi sözkonusu sözleşmelerde yer alan, “sözleşmenin tarafları bu sözleşmeyi diledikleri zaman feshetmek yetkisine sahiptir” hükmüne dayandırır.
    sorular:
    1- yıldırım demirdöven tarafından yapılan
    a) istifa etme (yenilik doğuran işlemdir.)
    b) külüpten olan 50 milyon tl tutarındaki alacağın ibra edilmesi (tasarruf işlemidir.)
    c) futboculara şamlpıyon olmaları halinde ödenmek üzere 500 bin tl prim vad edilmesi (borçlandırıcı işlemdir.)
    d) kupaların rus milyardere satılması (borçlandırıcı işlemdir.)
    işlemlerini hukuki niteliği nedir? ayrı ayrı açıklayınız.

    2- demirdöven tarafından futbolculara şampiyon olmaları şartıyla ödenmek üzere 500 bin tl prim vaad edilmesi işlemi hükümsüzlük çeşitleri açısından hangi kategoride yer almaktadır? kısaca açıklayınız. (askıda hükümsüzlük söz konusudur.)

    3- rus milyarder salakov kupaların mülkiyet hakkını kazanmış mıdır? gerekçeleri ile açıklayınız. (iyiniyet ve emin sıfatıyla zilyet olma şartları gerçekleşmediği için mülkiyet hakkını kazanamamıştır.)

    4- kendisine karşı açılan bir davada cska moskova takımı, ödünç sözleşmesini beşiktaş kulübüne karşı ileri sürebilir mi? gerekçesi ile açıklayınız. (alacak hakkı nisbi bir hak olduğu için ileri süremez.)

    5- başak başoğlu’nun sözleşmeleri festhetmesi geçerli midir? açıklayınız. (hakkın kötüye kullanılması vardır.)
App Store'dan indirin Google Play'den alın