resim
Sofiane Feghouli
Takım:Karagümrük
Mevki:Ön Libero
Yaş:34
Boy:1.77
Uyruk:Cezayir
  • 1333
    sosyokültürel etkenlerin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir durumun kanlı canlı örneğidir bu futbolcumuz. yetenek olarak, oyun görüşü olarak gerçekten dünya standartlarına göre oldukça iyi bir konumda olmasına rağmen, kariyer ve mentalite olarak maalesef ki sahip olduğu yeteneklerle uyumlu bir futbolcu öz geçmişi bulunmamaktadır.
    şimdi bu dediklerime valencia' da oynadı west ham' da oynadı denilerek cevap verilebilir ama dikkat edilirse valencia' dan - ki ispanya' nın en büyük 5 takımından biri konumunda - ingiltere premier ligi' nin normal bir takımına transfer olduktan sonra, ivmesini yukarı yönlü devam ettiremedi, belki kafa takımlar yerine orta sınıf bir takıma gidip kendisini gösterip bir yukarıya daha güçlü ve ispatlamış şekilde çıkmak istedi ama olmadı bu.
    işte tam burada, sosyokültürel etkenler devreye giriyor. yukarıda, plan açısından iyi görünüp uygulamada bocalayan bir süreçten bahsettim. belki uyum sorunu çekti, belki takıma ısınamadı belki başka bir şeyler oldu bilinemez ama tam olarak emin ve disiplin içeren bir yapıda devam ettiremedi ingiltere kariyerini. insanların, doğdukları veya ait oldukları toplumların genel özellikleri, maalesef ki davranışlarına sirayet etmektedir, keza futbolcunun zihinsel gelişimi tamamen kendisin ve çevresinin elinde olduğundan dolayı, eğer bireysel olarak farkındalığı yüksek değilse, çevresinden gördükleri ile şekillenir, dolayısı ile kazanılan para artsa da zihinsel zenginlik artmaz ve bu da belirli bir noktadan sonra durağanlaşmayı ve geri gitmeyi getirir ( arda turan örneğinde olduğu gibi ). feghouli, yaş olarak yaşlı bir futbolcu değil, ligimiz için kalitesi de tartışılmaz tabii ama bizim sadece feghouli için değil, tüm futbolcular için insan psikolojisi ve sporcu psikolojisi konularında bilgi sahibi, psikoloji danışmanları edinerek, futbolcularımızın gelişimini sağlamamız lazım ama ülke olarak bu tarz modern ve mantıklı uygulamalarda farkındalık sahibi olmadığımız için, uygulamaya ne derecede geçebileceği meçhul.
    güney amerika, afrika, akdeniz ülkeleri gibi yerlerden çıkan her 10 yetenekli futbolcu ile, kuzey avrupa-britanya ülkelerinden çıkan her 10 yetenekli futbolcunun, ilerleyen 5 sene içerisindeki kariyerlerini incelersek eğer; bireysel gelişimin, disiplinin ve farkındalığın artması ile yeteneğin verimli kullanılmasının artmasının parelellik gösterdiği anlaşılacaktır.
    en basitinden, feghouli' nin gördüğü basit kartlar bile, sahip olduğu mentalitenin aynası niteliğindedir. kendisindeki yeteneğin onda birine sahip olan disiplin sahibi bir futbolcu bu kartları görmez. buradan, futbolcumuza saldırma anlamı çıkmasın, bilakis ona sahip çıkmalıyız ve yönetim ( ! ) profesyonel önlemler alarak, mental yönden zayıflıkları olan ya da düşüşte olan futbolcularımızla ilgilenmeli, onların performansını belirli bir çıtanın üzerinde tutmalıdır. maaş yatırmakla bu işin başarılı olamayacağı aslında aşikar ama yukarıda da söylediğim gibi, profesyonel zihniyetten uzağız. hepimiz bir yerlerde bir işte çalışıyoruz ve çevremize baktığımızda, bu durumun her sektöre sirayet ettiğini göreceğiz maalesef.
    sözün özü, feghouli iyi futbolcudur hatta çok iyi futbolcudur ama zayıf mizaçta bir mentaliteye sahiptir ve bunu güçlendirmek için ona destek olmak gerekmektedir; çünkü bunu tek başına yapamamaktadır.
    saygılarımla
App Store'dan indirin Google Play'den alın