resim
Tolga Ciğerci
Takım:Ankaragücü
Mevki:Ön Libero
Yaş:32
Boy:1.85
Uyruk:Türkiye
  • 2063
    sezonun başından beri kanatta oynamayan futbolcu. sol iç gibi oynuyor aslında.

    25 kasım 2017 galatasaray alanyaspor maçı sonrası basın toplantısında igor tudor sistem değiştirdiniz diyen gazetecilere şunu söyledi: hep 4-3-3 oynuyorduk yine 4-3-3 oynuyoruz.

    bu 4-3-3 asimetrik bir diziliş. orta sahayı fernando-ndiaye-tolga, forveti belhanda-rodrigues-gomis oluşturuyor. ama ileri üçlü bildiğimiz 4-3-3'teki gibi sağ-sol-orta diye değil, orta (belhanda) - sağ (rodrigues) - ileri (gomis) diye konumlanıyor. aynı şey orta saha için geçerli. fernando daha geride, ndiaye hemen önünde ortada, tolga hafif daha solda.

    bu neden böyle? eğer fark ettiyseniz galatasaray'da oyun genelde sağ kanattan kuruluyor. maicon ve mariano (fernando'nun yardımıyla) oyunu iyi kuran futbolcular. aslında rodrigues de burada kritikti ama nedense kesildi, topu 3. bölgeye taşımak için harika bir seçenek. topu alıp gidebiliyor ya da bek arkasına koşu yapıyor. neyse bu a planı. gelelim b planına.

    b planında maicon'dan görmeye artık alıştığımız sağ bek bölgesinden sol kanata atılan diyagonal pas var. bu da, dikkat edin, sol kanat oynayan futbolcuya değil (çünkü böyle biri yok), orayı doldurmuş olması gereken sol beke atılıyor. neden? çünkü takımın ağırlık merkezi sağda dolayısıyla rakibin ağırlık merkezi de bizim sağımızda. sol koridor boş.

    peki bu iki planda tolga nerede? tolga'nın attığı gollerin hemen hemen hepsinin seken top, boş top, sağdan çevirilen top vs oldğunu görürüz. çünkü tolga'nın görevi sol kanatta kalmak değil, oradan içeri girip seken topları ve boş alanları kovalamak. tolga her maç 12km koşan bir adam olduğu için orası için ideal. savunmada ise o bölgeyi rahatlıkla kapatıyor.

    tolga'nın rolünün bu olduğunu yokluğunda anlayabiliyoruz zira yerine oynayan yasin'den birebir aynı görev istendi ve yasin aynı görevi yaptı. alanyaspor maçında yasin'i adam geçip şut atarken görmedik ama seken topu sahanın orta bölgesinde tamamlarken ve maçın en çok koşan adamı olurken gördük. neden? çünkü biçilen rol bu.

    neyse, uzattım. neticede ay tolga sol kanat oynar mı tartışması sığ bir tartışmadır. takım sol kanat bölgesini bilerek ve isteyerek boş bırakarak oynamaktadır. bu da gayet iyi çalışmıştır şu ana kadar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın