• 401
    bu sezonun şampiyonlar ligine müthiş başladı premier league temsilcileri. geçen sene avrupada olmayan son şampiyon chelsea karabağ'ı 6-0 gibi sıra dışı bir skorla yenerken manchester city feyenoord'u 4-0, manchester united basel'i 3-0 ve tottenham da dortmund'u 3-1 ile geçti. liverpool ise son dönemin formda kulüplerinden sevilla ile 2-2 berabere kaldı. ilk maçlar sonunda ingiliz takımları toplam 18 gol atarken kalelerindeyse sadece 3 gol gördü.

    özellikle tottenham'ın dortmund karşısında aldığı ezici skor ise ingiliz futbolu adına en sevindirici durum oldu denebilir zira epeyce bir süredir almanya ve ispanya futbolu karşısında aciz kalan, çare üretemeyen, bu boyunduruktan kurtulamayan bir ingiltere futbolu vardı. dortmund maçıyla görüldü ki artık bir şeyler olumlu anlamda değişmeye başlıyor. yine formsuz liverpool'un sevilla karşısında aldığı beraberlik de esasında onlar için olumlu bir gelişme diyebiliriz. ispanyolların akıcı ve modern futboluna ayak uyduramıyorlardı. şimdiyse hiç değilse kafa tutmayı başarabiliyorlar ki manchester city veya tottenham gibi daha kaliteli oyunu olan takımlar sevilla'yı rahat geçerdi.

    bu olumlu değişiminin nedenleri ne peki?

    1) eskiden ingilizler sadece fiziğe bakarlardı. en küçük takımından en büyüğüne hemen hepsi fizik kapasitesi iyi futbolcuları tercih edip teknik ve fiziki düzeyi düşük oyuncularaysa üçüncü sınıf vatandaş muamelesi yaparlardı. hatta mesela beklerini sırf uzun taç atabilsin diye uzun boylu ve servet çetin hantallığında seçen teknik direktörleri vardı. orta sahada tekniği daha iyi olanı değil fizik kapasitesi iyi olanı oynatırlardı. artık yavaş yavaş bu zincirlerini kırmaya başladılar. teknik futbolcunun futboldaki önemini anlamaya başladılar.

    2) daha modern teknik direktörleri ülkeye getirip istikrarlı bir düzen ortamı oluşturdular. pochettino, klopp, conte, guardiola, mourinho ve daha bir sürü modern ve kaliteli teknik direktör... hemen hepsi kendine has imzası olan, avrupa'nın formda ülkelerinden gelmiş, modern futbolu ve modern futbolun nasıl dizayn edileceğini bilen teknik direktörler. klopp almanya'da mainz ile bir düzene son verip bir düzeni başlatan adam. conte juventus projesinin ilk meyvelerini olduran isim. guardiola rijkaard sonrası tiki taka'nın koruyucusu ve geliştiricisi. mourinho porto, inter, chelsea gibi kulüplere imkansızları kazandırmış teknik direktör. yani müthiş kaliteli bir teknik kadro oluşturdular.

    3) premier league yayın gelirleri aldı başını gitti. ligten düşen takımların gelirleri bazı üst düzey liglerin şampiyonlarından dahi fazla olur oldu. böylelikle de ellerinde ''kaliteli olanı'' kapmak adına çok önemli bir silah buldular. son dönem transferlerle de görüldüğü üzere bu silahı çok iyi kullanıyorlar. (tepeye oynayanları)

    kabaca bu şekilde söyleyebiliriz, dallandırmak istenirse bin bir tane daha neden çıkabilir. dediğim gibi kabaca bu şekilde.

    şahsen çeyrek finalde en az iki premier league takımı göreceğimizi düşünüyorum bu sezon. çok büyük kura şanssızlıkları olmaz veya sahada sürprizler yaşanmazsa başta chelsea ardından da manchester city, tottenham ve manchester united'ın çeyrek final ve daha ilerisini görebileceğini öngörüyorum. iki minimum gibi duruyor da bu dört takım birden çeyrek final görse kimse de şaşırmaz sanırım. ha bakmayın çeyrek final dediğime, ilerisi de olabilir.

    gönlümden geçense belli: https://i.hizliresim.com/NO9Vya.jpg
App Store'dan indirin Google Play'den alın