resim
Mircea Lucescu
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:78
Uyruk:Romanya
  • 1444
    --- alıntı ---

    süper kupa’daki beşiktaş-konya maçıyla mesaisine başlayan rumen çalıştırıcı, yabancı sınırının kaldırılmasının ay-yıldızlı ekip için sorun olabileceğini söyledi. son olarak beşiktaş - antalyaspor maçını takip eden luce, beşiktaş'ın sahada sadece 3 türk oyuncu bulundurduğunu hatırlatarak, " izlediğim maçlarda 4 türk oyuncu oynatan takım yok. f.bahçe ve başakşehir de öyleydi" dedi.
    "ben sahada kimi izleyeceğim! hangi bölgeye kimi alacağım?" diyen luce, bu durumu tff yetkilileri ile de paylaştı.

    --- alıntı ---

    "dedi mi, demedi mi?" bimiyorum ama dediği üzerine spekülasyon yaparsak...

    diyelim ki, 5 yabancı sınırı olsaydı, ne olurdu? süper lig mücadelelerinde, her maçta her takımda 6 yerli oyuncu oynardı. 18 takım olduğuna göre, her hafta 18*6'dan 108 futbolcu izlerdiniz. nicelik olarak iyi bir sayı... ama bu oyunculardan zaten 24 oyuncu seçeceksiniz. o kadar da değil ya, neyse.

    bu durumda "nitelik mi önemli, nicelik mi?" tartışması ortaya çıkıyor. oyuncu havuzunda, izleyebildiğiniz 108 oyuncu mu önemli, yoksa halihazıda takımlarında rekabete girip formayı kapan oyunculardan kurulu bir havuz mu önemli? önem demeyelim de, verim diyelim.

    dedik ya 24 oyuncu seçeceksin. öyle olacağını varsayıyorum. bu oyunculardan süper ligde olmayanları bir sayalım. arda turan, hakan çalhanoğlu, yunus mallı, ömer toprak, emre mor, cengiz ünder, enes ünal... zaten 7 oyuncuyu süper ligde izlemeden çağıracaksın. bunlara, nuri şahin, çağlar söyüncü ile emre çolak'ı da katarsak 10 yapar.

    kaleciler zaten oynuyor: volkan babacan'ı, harun tekin'i, onur kıvrak'ı... * vesaire vesaire. 3 kaleci çağıracağımızı varsayıyorum. etti mi, sana 13.

    gökhan gönül, caner erkin, oğuzhan özyakup, cenk tosun takımında zaten yeterince süre alıp oynayan oyuncular. etti mi, sana 17.

    trabzonspor'da milli takım geçmişi olan yusuf yazıcı, burak yılmaz, olcay şahan, okay yokuşlu gibi isimler zaten oynuyor ve görünüşe göre süre almaya devam edecekler. etti mi, sana 21.

    anadolu takımlarında kimleri izlemeye gidecektin zaten? deniz türüç, ömer ali şahiner falan filan. başka da aklıma topçu gelmedi, iyi mi? neyse etti mi, sana 23.

    fenerbahçe'den mehmet topal zaten oynuyor. etti mi sana, 24. izlemek isteyeceğin, ozan tufan, alper potuk, mehmet ekici gibi isimler zaten süre alacaklarmış gibi duruyorlar ki, bu isimlerden sürekli milli takıma çağrılıp 11 çıkan ozan tufan'ın kendi kafasızlığından bu halde olduğunu da ekleyelim. başka? hasan ali kaldırım, ismail köybaşı ve şener özbayraklı gibi isimleri izlemek istiyorsan, zaten uzun maratonda kendilerine şans verilir, izlersin.

    başakşehir'deki oyuncular zaten oynayıp süre alıyor. mahmut tekdemir ve emre belöoğlu zaten oynuyor. almak istiyorsan, buyur al. hücum hattı için zaten elin kuvvetliyken, mevlüt erdinç, tunay torun, kerim frei, irfan can isimlerini izlemek istiyorsan, zaten şans bulurlar. iki kulvarı götürmeye çalışacaklar.

    galatasaray mı? güldürmeyin beni. süper lig'de galatasaray'da oynayabilecek kaç tane yerli oyuncu var. varolana da, çekerler 7,5'u 9'u... hele yabancı sınırı olursa, 10'dan aşağı kurtarmaz. ha, bak mesela, stoper ikilisinde, şimdilik serdar aziz, ahmet çalık veya koray günter oynayacakmış gibi duruyor. izleyebildiğin kadar izle. gitmek isteyen sinan gümüş'ü gittiği takımda izlersin. yasin öztekin, selçuk inan, tolga ciğerci'yi izleyip ne yapacaksın?

    bunların haricinde, takımlarındaki rekabet ortamına rağmen kendilerine 11 veya yedekten girerek yer bulmuş oyunculara bakalım.

    akhisar belediyespor (8): mustafa yumlu , ömer bayram, caner osmanpaşa, soner aydoğdu, onur ayık, olcan adın, eray atasever, muğdat çelik.

    sivasspor (6): rıdvan şimşek, emre kılınç, galip güzel, hakan arslan, kerim avcı, hakan bilgiç.

    alanyaspor (4): emre akbaba, efecan karaca, yusuf serdar çoban, cenk ahmet alkılıç.

    kasımpaşa (4): ramazan köse, veysel sarı, adem büyük, abdullah durak.

    göztepe (4): doğanay kılıç, halik akbunar, tayfur bingöl, sabri sarıoğlu.

    atiker konyaspor (5): serkan kırıntılı, ferhat öztorun, ali turan, ali çamdalı, musa araz.

    evkur yeni malatyaspor (5): yalçın ayhan, murat akça, eren tozlu, murat yıldırım, aytaç kara.

    osmalıspor (5): numan çürüksu, serdar gürler, hasan kılıç, tugay kaçar, musa çağıran.

    beşiktaş (1): necip uysal.

    fenerbahçe (3): volkan demirel, samed karakoç, ahmethan köse.

    antalyaspor (5): sakb aytaç, salih dursun, aydın karabulut, zeki yıldırım, emre güral.

    kayserispor (3): levent gülen, güray vural, umut bulut.

    bursaspor (4): barış yardımcı, deniz yılmaz, furkan soyalp, kubilay kanatsızkuş.

    gençlerbirliği (4): uğur çiftçi, zeki yavru, ahmet ilhan özek, ahmet oğuz.

    kardemir karabükspor (3): kerim zengin, ilhan depe, ceyhun gülselam.

    trabzonspor (2): uğur demirok, yusuf erdoğan.

    yani yukarıda bahsedilen isimler haricinde, izleyebileceği 66 oyuncu daha vardı, ligin ilk haftası itibari ile. 40'a yakın oyuncuyu da yukarıda yazmıştık. gurbetçi olup henüz milli takım görmemiş oyuncular da vardır elbette.

    geçiniz efendim bu işleri! geçiniz...

    manipülasyonsa, böyle manipülasyon olmaz!

    ulan, türkiye'de hemen herkes, aday kadronun neye benzeyeceği biliyor. hemen herkes, aşağı yukarı ilk on birin nasıl şekilleneceğini biliyor. türkiye'de hemen herkes, bu adamları izliyor, ama lucescu hocamız izleyemiyor öyle mi?

    burada öz eleştiri yapayım. bence de türkiye liginde yeterince türk oynayamıyor. bir nebze mircea lucescu'yu anlayabiliyorum. bu kadar yabancı oyuncu arasında, hak eden yerli futbolculara, "yabancıya bu kadar para verdik, onu oynatalım!" düsturuyla sıranın gelmeme durumu da olabilir. ama ne olursa olsun, bunun yolu yabancıyı sınırlandırmak değildir.

    zaten yukarıda geçen, speküle ettiğimiz sözlerden de yabancı sınırı gelsin dediği anlamı çıkmıyor. yabancı sınırının kalkmasıyla yeterince yerli oyuncu oynamadığından dolayı bir şikayet var ortada. bahsedildiği düzeyde olmasa da... gelgelelim, yerli oyuncuların oynayamıyor olması milli takımın bugününün sorunu değildir. yarınının sorunudur. doğru! orta ve uzun vadede yeni oyuncuların milli takıma kazandırılmasında bir problem olabilir. ama dediğim gibi bu yarının sorunudur. bugünün sorunu, dünya kupasına gidiş biletinin alınmasıdır. onun için kullanılacak futbolcu havuzundaki oyuncuların pek çoğu da halihazırda oynamaktadır.

    ama sorunun çözümüne gelirsek...

    sayın lucescu, sayın terim'in pek güzel düşündüğü ama uygulamaya alınmayan prosedürü işleme alsın. o daha güzel bir uygulama. yani yabancıyı sınırlamak yerine, yerli oyuncu oynatmak teşvik edilsin.

    oyuncuya, "ben seni oynatmak zorundayım!" mesajı verilmesin. oyuncu, "beni zaten oynatacak!" diye düşünmesin. oyuncu kenarda oturuyorsa, "ben seni oynatmak istiyorum ama sen bir türlü o seviyeye gelemedin," mesajı verilsin. "ulan, bu zorunlulukta bile oynayamıyorsun, senden bir halt olmaz!" mesajı verilmesin. oyuncu formayı kaptığında, hak ederek kazandığını, çalışıp çabalayarak formayı kaptığını bilsin! o alın terini döken adam, kendi alın terine ihanet etmez. geldiği yeri korumak ister, daha çok çalışır. bilir ki, arkasında bir ton adam var.

    neyse, bitirelim burada.

    bu arada, bu yabancı sınırı konusuna çok acayip taktım. "milli takımın bugününe yabancı sınırının etkisi" adlı uzunca güzellemeyi okudunuz. sabredip sonuna kadar okuyanlara, ne desem bilemedim.

    neyse, kafalarına vura vura anlatacağız, alimallah!

    edit: aziz behich, avustralya milli takımı futbolcusudur. yanlış yapmışız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın