• 149
    yirmi yıldır sahip oldukları uçsuz bucaksız scouting ağı, yine yirmi yıldır pek çok kulüp tarafından kullanılan sports interactive'in oyunu. fatih terim'in dahi ikinci döneminde, o dönemki ismiyle championship manager'dan oyuncu baktığı söylentileri vardı.

    bir oyun parasına sattıkları scouting çalışmasının gerçek hayatta kullanılmasının mantıklı olup olmadığı da, yine verdiğim süre boyunca tartışılan bir mevzu. youtube'un dahi olmadığı, internetten stream video izlemeninse serin bir hikaye olduğu yıllarda şüphesiz bu olay daha mantıklı bir çözümdü; ancak global dünya vatandaşı y jenerasyonu scout'ları, bir rotasyon futbolcusunun onda biri ücretine istihdam edip, dünyada futbol oynanmakta olan her noktaya ulaşan, kendi içinde sosyal paylaşım ögeleri bulunduran scout ağlarının başına oturtup oyuncuları kendi gözüyle, futbol bilgisiyle yorumlatmanın avantajları daha ağır basıyor hala. zaten insan interaksiyonunun ve zekasının yerini tutabilen sistemler henüz geliştirilmediği için robotlar hepimizin işini elinden almadı. ama bu mevzuya girersek derinlerde kaybolabiliriz. bunun dışında bu işleri profesyonel olabilecek kadar iyi yapan scout'lar (halihazırda kendi kariyeri olup, hobi olarak bunu yapanları ayırıyorum) bizden çok daha geniş scouting bütçeleri olan kulüpler tarafından kapılıyor zaten. çok ücra köşelerde olanlar dışındakilere hariç bize sıra gelmez yani.

    bağlamak gerekirse si'ın elindeki veri tabanı çok iştah açıcı olsa da kutsal kitap değil ve "oyun" özelliğini canlı tutmak adına açılan her oyunda, her oyuncunun aktüel ve potansiyel değerleri, tabii ki alt ve üst limitler dahilinde, fakat randomize bir şekilde yaratılıyor. saf değerler editor'den veya genie scout'tan falan bulunuyordur belki ama oyunu açıp search'ten adam bulmak mehmet özbek'in oğluyla youtube'a "cavanda skills and goals" yazıp izlemesinin bir tık üstünde bir hareket olur. çok küçük bütçeli alt lig takımları için zaten pek bir seçenek yok ve bunu yapıyorlar tabii, türkiye'dekileri bilmem ama avrupa'da böyle.
App Store'dan indirin Google Play'den alın