resim
Younès Belhanda
Takım:Al-Shamal SC
Mevki:On Numara
Yaş:34
Boy:1.75
Uyruk:Fas
  • 425
    arkadaşlar,

    belhanda'nın bonservisi belkinin belkisi 6 milyona falan çekilebilirdi ancak 7 milyon avro falan uçuk kaçık paralar değil bu adam için. neden değil?
    bir kere adam nice'i uçurmuş geçen sezon, piyasasını yapmış. cl'ye katılacak olan nice de istiyor belhanda'yı.
    dolayısıyla futbolcuyu almak istiyorsak nice kulübünü devreden çıkartacak bir para vermemiz gerekiyor bunu unutmayın. ki bu kulüp bizden daha iyi durumda ekonomik olarak.
    yani anlayacağınız rakamlar anormal değil.

    kaldı ki serdar'a 4,5 milyon avro verildiğinde böyle tepki göstermediniz yahu, belhanda gibi hiçbir zaman piyasası zarar görmeyecek uluslararası bir futbolcuya 7 milyon avro verince mi rezil transfer olacak ha?

    finansal açıdan durum bu. taktiksel boyuta gelirsek,

    ben günümüz futbolunda on numara mevkisine karşıyım. özellikle büyük kulüpler zaten on numara mevkisini 2-3 tık orta sahanın merkezine yaklaştırdılar.
    çünkü yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal oluyor. baktılar ki adamı forvetin arkasına koyunca takımın alan parselizasyonu bozuluyor böyle bir formül geliştirildi.
    yeni formülde iki merkez orta sahaya komşu yakınlıkta ve önlerinde oynuyor on numara denilen oyuncular. james rodriguez, rooney, mata, fabregas örnek verilebilir.

    4-3-3 dizilişinin çıkış noktası da bu oldu. forvete yakın bir adam var sahada ve ne forvet ne merkez orta saha. olmaz böyle iş dediler. ilk johan cruyff akıl etmişti galiba bunu. dediler ki forvetin arkasından biraz daha merkeze kaydıralım, savunma yaparken arkadaki adama yetişebilsin, hücuma çıkarken de atağa katılıp yön versin.

    akla yatkın bir formüldü ve barca bu sistemin ekmeğini uzun yıllar yedi. şimdi conte denilen adam acayip bir üçlü savunma geliştirdi. 3-3-2-2 gibi dinamik bir yapı.
    daha sonra da allegri acayip bir işe imzasını attı. 3'lü defans görünümlü 4'lü savunma yarattı. mentalitesi conte parselizasyonuyla aynı ama diziliş değişik. sonuç olarak bu sene biri premier lig'in dumanını attırırken diğeri de cl finali gördü. bu adamlar da klasik on numaraya yer vermiyor takımlarında.

    onun için bana sorarsan şart mevki değil. ha eğer 2 on numarayla oynarsan işler kızışır. alayınız gelsin aq dercesine çılgınca bir iş olur ve tutma ihtimali de epey var. çünkü parselizasyonda teorik açıdan doğru diziliş oluşuyor. pratikten denemek lazım. ben büyük takımlarda hiç hatırlamıyorum o şekil bir sistem belki bir dönemin milan'ı belki bir dönemin real madrid'i örnek verilebilir 2 on numaralı sisteme. bu saydıklarım da başarılıydı zaten.

    parsellemeye çokça kafa yormuş, araştırmış biri olarak söyleyebilirim ki parselizasyonun kralı 4-4-2 dizilimidir. amaa...
    2 tane ciğersiz forvetin olmalı.

    savunma yaparken ilk anda şu dizilime geçilir 4-4-2'de:

    sol açık----1.forvet------2.forvet------sağ açık

    eğer rakip bu duvarı delmeyi başarırsa kıskaç dizilişini uygularsın:

    ----------1.forvet------2.forvet----------

    sol açık---------1. merkez oyuncu--------sağ açık

    sol bek----------2. merkez oyuncu---------sağ bek

    --------------stoper----------stoper-------------

    (tabi bunu 80 metrede yaparsan gümlersin, telef ederler adamı. 30-40 metrede şu hattı kuracaksın. conte ve allegri'nin en büyük marifeti de savunma yaparken takım boyunu rekor düzeyde kısa tutmalarıdır.)

    demem o ki aslında türkiye gibi bir ligde 4-4-2 tercih ederim. ne belhanda ne başka bir on numara olmayıp elmander gomis gibi iki forvetin olsun. rakibi boğ, rakip savunmayla savaş ver, boşluklar yarat, boşluklara gir, pozisyon yarat, sonuçlandır.

    tudor hoca 2 on numara düşünüyorsa o da kabul. denemekten zarar gelmez. teoride doğru diziliş çünkü o da. 2 on numara için belhanda 10 üzerinden 8'lik transfer olur. ama sneijder yerine alınıyorsa bir kıyas etmek lazım.

    1) ikisi de yere sağlam basan oyuncular olmadığı gibi belhanda yere daha sağlam ve doğru basan bir oyuncu. sneijder ayağını biraz yamuk bir açıyla basıyor ki bu da gücünü kırpıyor.
    mesela kante yere çok çok doğru basan biri olduğundan kısa boyuna rağmen çok güçlü bir oyuncudur. belhanda'nın basışı daha iyi yani.

    2) oyun içindeki vizyondaysa sneijder alır. yoruma gerek yok.

    3) saha içi parselizasyonda belhanda alır anatomik yapısı itibariyle. boyu uzun, kolları uzun, bacakları uzun ve otomatikman daha hacimli. parsel açısından daha faydalı belhanda.

    4) liderlik: sneijder alır.

    5) yetenekle maç kurtarma: belhanda alır çünkü sneijder marke edilmesi kolay bir isim. adam adamada kaybolan bir yapısı var. bunda en büyük etken kilo fazlalığı ve kas kütlesini arttırması. beli artık dönmüyor. belhanda'ysa sneijder'e kıyasen çok daha atik, çevik biri. ayrıca çalım özelliği üst düzey. bilekleri kıvrak. kanattta da sırıtmıyor. taktiksel çeşitlilik yaratıyor.

    6) dinamizm: belhanda'nın en farklı aldığı kıyas bu. sneijder bazen uyuşuk uyuşuk geziniyor sahada. belhanda maçın içinde daima. pas trafiğini iyi ayarlıyor, sneijder'in arkasına topu çekip ters kanada diagonal atmasını yarı sürede yapabilecek bir oyuncu belhanda. yani bize hem dinamizm hem süre kazandırır.

    7) belhanda'yı iç sahadaki bazı maçlarda josue gibi cm oynatabilirsin selçuk yerine, fiziği elverişli sırıtmaz gibi geliyor bana ve oynamışlığı da var. sneijder ise fizik olarak o bölgeye uymuyor. bence bu da hafife alınmayacak bir özellik.

    8) takım savunmasına yardım belhanda.

    ben artı eksi her şeyiyle yazdım, bilmiyorum unutulan kıyas kalmış mıdır ama hatırlatırsanız ilave de yaparım seve seve.

    ben sneijder ve belhanda'nın beraber oynamasından yanayım.
    bir sene beraber oynasınlar hangisi daha iyi gözükür zaten herkesçe.

    belhanda yerine başka on numara bulunamaz mı? bulunur.
    ama parselizasyon açısından belhanda çok büyük artılı. böyle uzun on numara bulmak cidden zor iş. michu vardı eski swansea'li. bir ara sakatlanmıştı sonra takip etmedim. aklıma bir o geldi böyle kalıplı forvet arkası. o da yarım forvet gibi ama. tam on numara değil zaten.

    yani belhanda iyi oyuncudur içiniz rahat olsun. maliyeti eh denebilir. başkası olur mu yerine olabilir. sonuçta türünün son örneği bir canlı değil.
    araştırmak lazım. iyi araştırmak lazım.

    ek: tudor hoca, belhanda'yı almayı becerebilirlerse ben ona her türlü yer bulurum dedi. muhtemelen solda oynayacak. sneijder konusunda da gitmesini istemiyor gibi konuştu. kulüp satar veya menajeri oyuncuyu transfer etmek isterse izin verecekmiş gibiydi sözleri. sneijder forvet arkası, belhanda sol, garry sağda.
App Store'dan indirin Google Play'den alın