• 55
    hollanda ligi 2016-2017 playoff 3.tur karşılaşmalarında uygulanan sistemdir. breda-nijmegen turunda hem ilk maçta hem de ikinci maçta hakemler video hakem uygulamasına başvurup kararlarını değiştirdiler.

    breda'nın ev sahibi olduğu turun ilk maçında ilk yarının sonlarına doğru nijmegen'in stoperi golla, brena'nın santrforu dessers'ı son adam olarak düşürünce hakem kırmızı kartını gösterip golla'yı attı. devamında videonun başına giderek pozisyonu tekrar izledi ve önce dessers'ın golla'ya faul yaptığını tespit ederek kararını değiştirdi ve maç 11'e 11 devam etti.

    turun ikinci maçında ise henüz 4.dk'da breda'nın sağ açığı korte bir pozisyonda penaltı bekledi, hakem oyunu devam ettirdi. maç 1 dakika daha oynandıktan sonra hakem oyunu durdurdu ve videonun başına gitti. pozisyonun penaltı olduğunu belirledi ve breda penaltı kullandı.

    şimdi şöyle bir durum var;
    ilk maçta anlattığım kırmızı kart pozisyonunda hakem oyunu zaten durdurmuştu. itirazlar ve oyuncunun sahadan çıkması falan beklenirken zaten 1 dakika geçiyor ve bu sürede oyun başlamadığı için hakemin videonun başına gidip kararını değiştirmesi oyuna herhangi bir etki yapmıyor.
    ancak ikinci maçta anlattığım pozisyonda ise futbolcunun penaltı beklemesiyle hakemin oyunu durdurması arasında geçen 1 dakikalık süre var. sorun tam da bu süre. hadi süre devrenin sonuna eklenir ama bu sürede maç devam ediyor, nijmegen tehlikeli pozisyon buldu mesela. nijmegen gol atsaydı atılan gol iptal olacaktı. rakip de penaltı atıp durumu 1-0'a getirecekti ki öyle oldu. diyelim ki hakem oyunu durdurdu, saha kenarına gitti izledi ve "penaltı falan yokmuş, oynayın beyler, tamam süper devam" dedi. gene oyun soğumuş olacak. bazen öyle pozisyonlar oluyor ki 20-25 saniyede neler değişiyor. (bkz: 12 mayıs 2013 watford leicester city maçı)

    evet, sonuçta haksızlığı, yanlış kararları önemli ölçüde azaltan bir uygulama ama bazı durumlarda oyunun soğuma ihtimali de var. taraftarların da buna alışmasının kolay olacağını düşünmüyorum. dakika 86'da gol atıyorsun. gool, koyduk mu, küfür kıyamet stadyum yıkılıyor. 1 dakika geçiyor hakem kenara geliyor, gol iptal, rakip takım da penaltı atacak. hazmetmesi kolay olmaz. ayrıca bizim ligde öyle hakemler var ki videodan izleyip gene yanlış karar verebilirler. evet, seneye uygulama başlarsa ki başlayacak gibi gözüküyor bunları yaşayacağız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın