• 4
    boş konuşmuş bir göz göz tv editörü mazlum şarkaya.

    ne güzel anlatmış oysa, göztepe sevdalısı, armaya renklere aşık bir taraftar belliki.

    şimdi sana soruyorum mazlum şarkaya, göztepe'nin renklerine, tarihine, tribünlerine, armasına aşık bir taraftarsın? neden göztepe'yi tutuyorsun?

    sadece o şehirde doğduğun için mi? cevap evet ise neden karşıyaka veya altay taraftarı değilsin?

    demekki bir armaya, formaya, renge aşık olmanın, o takımı desteklemenin şartı, sadece doğduğun, büyüdüğün, yetiştiğin için değilmiş.

    ben izmir'de doğdum. üniversiteye başlayana kadar izmir'de yaşadım. hatta lise yıllarımı hatay, güzelyalı, mithatpaşa üçgeninde geçirdim. hatta göztepe'nin sportoto 3.ligden tff 1.lige çıkana kadar hemen hemen her maçına gittim. arada deplasman dahil. ama okul arkadaşlarım, maça gittiğim abilerim herkes benim galatasaray taraftarı olduğumu biliyordu. hatta bazı bestelerinde -kahpe bizans- dedikleri istanbul takımlarına küfürler ediliyorsu, sesim kısılana kadar bağırırdım. o bestelerde galatasaray'a küfür edilirken bir anda bağırmayı keser tekrardan devam ederdim. böyle de obsesif takıntılarım vardı.

    babam galatasaray taraftarı ama çok fazla düşünmez, umursamaz yani bizler gibi değil, hatta sadece fenerbahçe'nin maçlarını takip eder küfür etmek için. ben galatasaray'ı kendi kendime öğrendim, araştırdım, izledim. bir şekilde büyülendim. çevremdeki her göztepe taraftarı, aynı mazlum kardeşimizin yaptığı edebiyatı yapıyordu, şehrini satan.. istanbul yosmaları..sen neden şehrinin takımını tutmuyorsun diye çok soru sorulurdu her defasında ben galatasaray için şehrimi değiştiririm diyordum. ve okul bittiğinden beri istanbuldayım. bu kötü sezonda bile, maddi durumum iyi değilken 6 maça gittim. o stadyuma girince o takımı görünce zaman duruyor çünkü gerçekten unutuyorsun tüm sıkıntılarını. hatta bugün 29 mayıs boluspor göztepe maçı var. ev arkadaşım benim gibi izmirli ve galatasaraylı onunla da göztepe maçına gitmişliğimiz var ve bu sözlükte yazar. bu akşam göztepeli bir arkadaşımızla bu maçı izleyeceğiz. ama ben bilgisayardan galatasaray maçını açıp, göz ucuyla göztepe maçını takip edicem.

    gelelim, göztepe'nin neden bir derby country olmayacağına dediğim gibi 2/3 sene hatta biraz fazla göztepe'nin maçlarını canlı takip ettim.

    adam şehrinin takımı demiş, ben göztepe'nin maçlarına giderken bornova'dan geliyorum diye dışlanıyordum. yalı'ya almıyorlardı, taraftar derneğine gidiyordum, muhattap almıyorlardı çünkü güzelyalı'da oturmuyordum. güzelyalı taraftarları tepecikli göztepelileri, çamdibili göztepelileri sevmiyorlar dalga geçiyorlardı. şehrinin takımı diyen insanlar bunları yapıyorlardı.

    her hafta istisnasız her hafta tribün içinde kavgalar oluyordu. hiç unutmuyorum devre arasında otururken üstümden bir apaçi geçti, bildiğin kucağıma basarak geçti gitti. merdiven adabı yok zaten koltuklar her maç kırılıyor ama insan oturuyor orada? sebebi şu laf atayım kavga çıksın birbirimize girelim. abartısız söylüyorum her hafta tribün içinden 2/3 kavga çıkardı. aynı şey karşıyaka için de geçerli.

    şimdi beni boşver, ben iflah olmaz bir galatasaraylıyım. başka bir genç liseli arkadaşımız merakı var, göztepeye meyili var, takip etmeye başlamış, atkı almış maçlara gidiyor, bir olmuşlar iki olmuşlar arkadaşlarıyla tribüne gidiyorlar. al işte iki taraftar kazanmışsın, belki galatasaray fenerbahçe taraftarı olacak iken göztepe'ye meyil etmişler bunları neden güzelyalı çocuğu değil diye dışlarsınız? bu adamlar ait olmadığı yere kaç kere gelirler? hadi futbolu seviyorlar stadyum atmosferini seviyorlar, onca dışlanmaya rağmen geliyorlar, her hafta bir kavganın içine düşerek, hatta dayak yiyerek seni destekleyeceklerini mi düşünüyorsun?

    göztepe, karşıyaka, altay. her biri kendi tribünleri içinde bölünmüş kavgalı taraftarlara sahipler. kendi içlerindeki kavga yetmez birbirilerine sataşırlar, izmir izmir derler birbirilerinin acılarından zevk alırlar. en büyük düşmanınız kendinizsiniz.

    bugün bir twit gördüm, ege üniversitesi içinde otizmli çocuklar bir sınıfı açmış bir galatasaray taraftar grubu.

    nerede karşıyaka ve göztepe? senin şehrine ne desteğin var? senin kendi memleketine ne faydan var? sen niye destek bekliyorsun?

    izmir'de doğdu diye, bir insan göztepeli karşıyakalı olmak zorunda mı? sen neden göztepeli oldun da karşıyakalı olmadın o da şehrinin takımı?

    senin şehrine, mahallene bir hayrın olsun sonra gel anlat. derby country demiş, birmingham demiş. sen bornovalı diye adam ayırırken, tepecikli diye dalga geçerken güzelyalı güzellemesi yaparken ne derby'den ne cardiff'ten bahsediyorsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın