• 1
    günümüz modern futbolunda, iki sistem ön plana çıkıyor. bunlar 4-3-3 ve 4-2-3-1. her ne kadar üçlü defans ile 3-5-2 de oynanmakta ise de hem çok az tercih edilmesi hem de bana göre diğer sistemlere nazaran büyük handikaplar taşıması nedeniyle inceleme dışı bırakıyorum. (barcelona ve bir iki takımın daha uyguladığı 4-3-3'ü de irdelelemeye gerek duymuyorum. çünkü bu sistem için özel futbolcularınız olmalı)

    3-5-2'nin en büyük handikapı, hızlı kanatların olduğu takımlara karşı büyük dezavantaja sahip olmasıdır ki bugünün en popüler sistemi olan 4-2-3-1 hızlı kanat adamlarının varlığını esas alan bir sistem olduğunu belirtmeliyiz.

    4-2-3-1'de;

    defansın nasıl olacağını anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. hava toplarında etkin iki çabuk ve geriden oyun kurabilen stoper ve git gel yapabilecek iki bek.

    orta sahada, birisi 3. bölgeye top taşıyan, diğeri iyi bir kesici iki ön libero.

    işte bizde eksik olan bölge burası. çünkü selçuk ne kesici rolünü üstlenebiliyor ne de adam eksilterek 3. bölgeye top taşıyabiliyor. kesici rolünü n. d. jong yapıyor hem de bayağı iyi yapıyor. ancak onun da adam eksiltip 3. bölgeye top taşıma özelliği yeterli değil. genellikle, kestiği ya da stoperlerden aldığı topları dikine tek paslara çeviriyor. tolga ise hem iyi bir kesici hem de adam eksiltebilen bir futbolcu. dikine pas ta yapabiliyor. tek eksiği final paslarında çok iyi olmaması. josue ise iyi pas yapabiliyor ancak adam eksiltip 3. bölgeye top taşıyamıyor. üstelik selçuk gibi savunma özelliği de hemen hemen hiç yok.

    hücum hattımız ise bence türkiye liginin en iyisi. en iyi on numara ve kanat oyuncusu bizde. (sneijder ve bruma) yasin, rodriguez ve sinan da diğer takımlardaki oyuncularla aynı seviyede diyebilirim. forvette ise muhteşem bir şutorümüz ve pasörümüz var. podolski şut imkanı bulduğu anda %85 goldür. şut yollarını kapatmışlarsa en iyi pası çıkarır. üstelik içeri kat eden kanat oyuncuları ve virtiöz sneijder ile müthiş uyumu var. eren de oyunun sıkıştığı anlarda hava toplarında iyi bir alternatif.

    sonuç olarak üç mevkide dünya çapında yıldız oyunculara sahibiz. (muslera-sneijder-bruma) hücum hattında da türkiye'nin en iyisiyiz.

    en kötü olduğumuz alanlar ise sağ bek ve adam eksilten, 3. bölgeye top taşıyan bir ön libero. sağbek konusu içimizde bir yara ama ön libero da çözümüzün olduğuna inanıyorum.

    n. d. jong ve tolga ciğerci bu sorunumuza çözüm olabilir. n. d. jong ve tolga ciğerci her ikisi de iyi birer kesici ve dikine oynayabilen oyuncular. tolganın adam eksiltme özelliği de var. eksik olduğu final paslarında ise sneijder ve podolski gibi iki önemli seçeneği kullanabiliriz. yani final paslarını bu iki futbolcuyla rahatça yapar, tolga'nın bu eksiğini kolayca kapatabiliriz.

    unutmadan yazayım; stoperlerde ahmet çalık ve chedjou olabilir. ancak serdar aziz döndüğünde serdar aziz ve ahmet çalık daha faydalı olur diye düşünüyorum. chedjou maç ritmi kazanıncaya kadar da hakan balta ya da rakibe göre semih kaya'yı kullanmak akıllıca olur.

    not: başlığım aslında, "adam eksilterek üçüncü bölgeye top taşıyan ön libero" olacaktı ama çok uzun olduğundan biraz kısalttım. umarım uygun bir başlık olmuştur!
App Store'dan indirin Google Play'den alın