• 27480
    kariyerinizde toronto raptors, oklahoma city thunder gibi takımlar bulunuyor. nba’de görev yapan bir isim olarak, türkiye’ye ve fenerbahçe’ye geliş süreciniz nasıl gerçekleşti?

    tutkum olan basketbolun içinde olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. gençken sahip olduğum normal hayatı geride bıraktım. bir bankada çalışıyordum ancak bir yandan da basketbolu takip ediyordum. benetton treviso’da çalışmak için her şeyi arkamda bıraktım. benetton’da muhteşem bir 15 yıl geçirdim. daha sonradan nba’de çalışma fırsatı geldi. toronto raptors’ta 7, oklahoma city thunder’da 1 yıl çalışma fırsatı buldum. fenerbahçeye geliş hikayem bir fırsattan çok rastlantı denilebilir. milano’da oğlumla birlikte bir maça gitmiştim. fenerbahçe, ea7 milano ile oynuyordu. o sırada oklahoma’da çalışıyordum.planım sadece coach obradovic ile bir kahve içmekti. uzun süredir arkadaştık zaten ve benetton’da birlikte çalışmıştık. avrupa’ya geri dönüp dönmeyeceğim hakkında tartışıyorduk. fenerbahçe’nin ne kadar muhteşem bir kulüp olduğundan ve oraya gelmem gerektiğinden bahsediyordu. neden farklı bir şey yapmam gerektiğini düşünmem için beni ikna eden kişi de obradovic’tir.

    kariyerimin bu noktasına kadar çok şanslı oldum. benetton, nba şimdi de fenerbahçe için çalışıyorum. farklı bir tecrübe için bu harika şehre geldim. türkiye’nin basketbolda avrupa’nın en iyilerinden biri olması da önemli bir faktör. ben de neden olmasın dedim. işte her şey 3 yıl önce böyle başladı.

    bir yanda zeljko obradovic, bir yanda aziz yıldırım… ikisi de agresif olduğu düşünülen karakterler. kendileriyle çalışmak nasıl? zor olduğunu düşünüyor musunuz?

    insanların kendilerine has bir yönetim şekilleri, karar verme yolları vardır. böyle bir iş yapıyorsanız, yaptığınız işte kendinizi rahat hissetmeniz çok önemli. fikrinizi her zaman belirtmeniz çok önemli. çoğu zaman sakin bir kişiliğim vardır. ancak bu takım içindeki şeylere yardım etmediğim anlamına gelmez. genel olarak iyi bir spor kulübü olmak için paylaşmak büyük bir önem arz ediyor. iyi veya kötü olsun fikirlerinizi paylaşmak daha iyi kararlar almanız için size üzerinde tartışma fırsatı sunar.

    türkiye’ye ilk geldiğinizde hedefiniz neydi? belki 5 yıl önce fenerbahçe taraftarı euroleague’de final-four oynamayı yeterli görebilirdi ama şimdi bu yeterli olmayabilir. sizin beklentileriniz neler?

    euroleague, değer olarak inanılmaz bir mücadele haline geldi. yeni format, turnuvayı daha heyecanlı hale getirdi. televizyonda ve tribünlerde olan taraftar sayısı kimseyi şaşırtmamalı. sponsorların ilgisi de aynı şekilde. ligdeki her şey ilerleme kaydediyor. beklenti seviyesi de aynı orantıda yükseliyor. buraya geldiğimizden beri hedefimiz fenerbahçe’yi avrupa’da her sene şampiyonluğa oynayan bir takım haline getirmekti. tabi ki herkes kazanmak, herkes final-four yapmak ister. tarihi boyunca başarıdan başarıya koşmuş bir çok takım bazen final-four yapamıyor. fenerbahçe iki yıldır final-four’da mücadele ediyor. oraya kadar gelemeyen takımlara bakın. bence her sene şampiyonluk için sonuna kadar gitmeniz çok önemli. eğer bu şekilde devam etmeyi başarabilirseniz, er ya da geç kupa da gelecektir.

    en iyi takımlardan biri olmak kolay değil. en önemli şey bir gün başarılı olmak değil. her gün kazanacak güce sahip sahip olmak. her zaman iyi coach’ları ve oyuncuları olan iyi takımlarda, iyi organizasyonlarda çalışma fırsatı bulduğum için çok şanslıyım. birçok kupa kazanma şansı bulduk ancak bu başarıları tekrar etmek çok çok zor bir iş. başarılı olmak çok fazla şey istiyor. teknik başarı, iyi bir teknik ekip ve oyuncular yeterli olmayabilir. kulübün bir çok fedakarlık yapması, taraftarın her zaman takımının arkasında olması çok önemli. bunlar yapıyı başarılı hale getirmek için gerekli olan malzemelerdir. ama bunların hepsini bir araya getirmek kolay değil. bir menajer olarak çok fazla şey kazandım, çok başarılı bir kariyerim oldu ancak bir o kadar da kaybetmişimdir. günün sonunda o maçları kaybederken, her zaman o maçları oynamak zorundasınızdır. her zaman kupa için mücadele verecek bir takım haline gelmek çok çok zor bir iştir. burada oluşturmaya çalıştığımız şey fenerbahçe’nin yanı sıra türk basketbolu için de önemli. türkiye’nin avrupa basketbolunda bir şampiyonluk adayı takımı olması gerekiyor. fenerbahçe için konuşuyorum ancak bu ülkedeki diğer bütün takımlar için geçerli.

    türkiye basketbol federasyonu’na danışmanlık yaptığınız söylenmişti. bu doğru mu ya da bu danışmanlığı yapmayı düşünüyor musunuz?

    federasyondan kimse için danışmanlık yapmıyorum. ömer’le (ömer onan) iki yıl çalıştım ve kendini bir yönetici olarak sürekli geliştiriyor. bir federasyon olarak geliştirmek istedikleri şeyler var. ligdeki diğer takımlar gibi biz de bazı şeyleri paylaşmaya hazırız. ancak kişisel olarak kimseye danışmanlık yapmıyorum.

    zeljko obradovic’i nba’e götürmeyi hiç düşündünüz mü?

    yeniden aynı noktaya geleceğim. çok şanslıydım çünkü 4 yıl mike d’antoni, 3 yıl ettore messina, 2 yıl david blatt, 2 yıl zeljko obradovic ile çalıştım. bir keresinde zeljko’ya ‘messina san antonio’da coach oldu. blatt cleveland’da, mike denver, phoenix, lakers, new york’ta coach’luk yaptı. ya sen neden yapmıyorsun?’ dedim. gerçek şu ki bu sadece teknik değerle ölçülmüyor bu durum, teknik olarak o dünyanın en iyi koçlarından biri. popovich buraya geldiğinde obradovic’i dinlemeye gitti. iyi bir coach’un bu ikisinin birleşimi olduğunu söylediler. obradovic, obradovic’tir o kendi kategorisinde bir coach. diğer yandan nba farklı bir mental güç, farklı ayarlamalar istiyor. hem organizasyon hem de oyuncular olarak. sorun seçmekte değil, tamam obradovic, onu istiyorum. problem şu, başarılı olmak istiyorsan iki tarafın ve oyuncuları seçimini anlaması gerekiyor. çünkü aksi halde, nba’de fikirleri anlayan oyunculara sahip değilsen problemler yaşamaya başlarsın. obradovic’in ne zaman isterse nba coach’u olabileceğini düşünüyorum çünkü o bu değere sahip ama şimdi onu kişisel olarak tanıyınca bence onun coach’luk dünyası avrupa, buradaki gibi adrenalinli yaklaşım.

    bence sezonun sonunda euroleague’deki bu yeni format durumun ne kadar farklı olduğunu gösterecek. bizim normal sezonumuz nba’in normal sezonundan çok daha fazla adrenalinli, yorucu, ağır ve baskı altında. bu ilginç bir durum. bu da bizim modelimizin takdir edilmesi için bir artı. bu yüzden bu yeni sistemi anlayan coach’lara ve oyunculara ihtiyacımız var. çevredeki baskının ve bugünkü maçlarımızın hepsinin play-off maçı gibi olduğuna şüphe yok. nba’de play-off maçları “play-off” maçlarıdır, her şey olabilir. bence bu iyi olabilir çünkü her zaman bir taraftar ya da herhangi biri tv’yi izlediğinde takımların oyun için savaştığını görüyor bu da daha başarılı olmanın nedeni olabilir.

    maurizio gherardini

    http://www.basketball.com.tr/...zaman-nbae-gidebilir
App Store'dan indirin Google Play'den alın