• 39
    pocahontas'in gerçek hayat hikayesi

    bir zamanlar, kuzey amerika kıtasında, bugünkü amerika birleşik devletleri'nin kuzeyinde algonquin kabilesi yaşardı.

    1595 yılında, algonquinlerin şefi powhatan'ın bir kızı dünyaya geldi. ismini matoaka koydular. lakabı ise "şımartılmış çocuk" anlamına gelen pocahontas'ti.

    http://2.bp.blogspot.com/...s1600/POCAHANTES.png

    ingilizler, bu bölgedeki kabilelere baskınlar düzenleyip bazı yerlileri katlediyor, bazılarını da tutsak ediyordu. 17 yaşındaki pocahontas'te esirler arasındaydı.

    http://2.bp.blogspot.com/...s1600/POCAHONTAS.jpg

    bir yıl kadar tutsak kalan pocahontas, bu sırada ingiliz tüccar john rolfe ile tanıştı. john rolfe, pocahontas'e kendisiyle evlenmesi karşılığında, esaretten kurtulacağı sözünü verdi. pocahontas teklifi kabul etti.

    jhon rolfe, evlenme amacını ingilizlere şöyle açıklamıştı: "eğitimsiz, kaba, davranışları barbarca, soyu lanetli bir kafir ile evlenerek; ülkemizin onuru, tanrı'nın yüceltilmesi ve kendi kurtuluşum için; dinsiz bir yaratığı gerçek tanrı'ya ve isa dinine döndürmek..."

    aslında şefin kızı ile evliliğinin asıl amacı, kendi ticari çıkarlarıydı. tütün ticaretiyle uğraşan rolfe'un niyeti, şefin kızını kullanarak yerlilerle iyi ilişkiler geliştirmek, hatta belki yerlileri işçi olarak kullanmaktı.

    pocahontas ve rolfe evlendi. "rebecca" ismini alan pocahontas, kabilesi ile ingilizler arasındaki barışı sağladı. şef, john'a güvenmişti. ingilizler tarafından "algonquinlerin kralı" ilan edilen şef, yerlilerin beyazlar için işçi olarak çalışmasına izin vermişti.

    1612 senesinde rolfe tarafından londra'ya götürülen pocahontas, burada vaftiz oldu.

    ancak pocahontas londra'ya bir türlü alışamadı, iklimine, havasına uyum sağlayamadı. yurt özlemi çekti. doğduğu büyüdüğü topraklara geri dönmek istedi. bu arada vücudu da zayıf düşmüş, bağışıklık sistemi çökmüştü.

    geriye dönmek için çabalasa da başaramadı. en nihayetinde, 21 mart 1617'de 21 yaşında hayata gözlerini yumdu.

    1617'de şef'in ölümünden sonra kandırıldıklarını düşünen algonquin yerlileri, ingilizler ile ters düştü. beyaz adamın sahip olduğu ateşli silahları önemsemeden, isyana kalkıştılar. bu isyan sonlarını hazırladı, soykırımla sonuçlandı. nüfusu 8000 olan kabileden geriye sadece 1000 kişi kalmıştı.

    1995 yılında walt disney firması, pocahontas adında bir çizgi film yaptı. bu çizgi film, disney'in beyaz ırk dışında başka bir ırka mensup ilk karakteriydi ve yine ilk defa, gerçek bir kişiden esinlenilmişti.

    https://2.bp.blogspot.com/...ajoltr_7dec6df5.jpeg

    ben de çocukken -sanırım italyan yapımı olan- pocahontas çizgi film serisini severek izlemiştim. jeneriği dinlediğinizde hatırlayanlarınız olacaktır.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZbGEY7hvMC4

    http://bugraderci.blogspot.com.tr/...2/11/pocahontas.html
App Store'dan indirin Google Play'den alın