• 4769
    içi ne kadar güzelse* dışı da o kadar kötü stat. vodafone arena veya şükrü saraçoğlu gibi şehir içinde olamamasını anlarım. ama daha stada giderken bile -çoğunluk metro kullandığı için metro örneğini vereceğim- sadece bir akbil basmak için 40 dakika metro tünelinde beklediğimi biliyorum. araçla, otobüsle gidip gelenler için akşam saatinde çevreyolu bağlantısındaki trafiği saymıyorum bile. bunun dışında metro çıkışından ya da otoparklardan stada kadar olan yol baştan aşağı gri dökme beton. hiçbir renk, estetik yok. klasik iğrenç toki mimarisi. her yer toz toprak, yapıldığından beri şantiye alanı gibi. aynı zevksizlik stada girip koltuğuna oturana kadar devam ediyor. saçma salak merdivenler, yarısı hala döküldüğü haliyle duran, diğer yarısı mor - turuncu renklere boyanmış beton duvarlar. koskoca türk telekom arena tabelası bile dandik. stada biraz erken gelsen vakit geçirecek, hadi vakit geçirmeyi geçtim doğru düzgün bekleyecek yer bile yok. gece olsa maçtan çıksan yollarda ışık yok. geçen sezon hiç statta maça gitmemiştim passolig muhabbeti yüzünden. bu sezon rize maçına gittim, aslanlı yol diye tabir edilen şantiye alanının üzerinden sanırım çevreyolu gececek. yolun ortasına köprü ayağı yapmışlar. o kısımda bile bir söz hakkımız yok sanırım, yazık günah.

    allianz arena'da da maç izleme şansına sahip oldum, o stadın çevre düzenlemesi bile estetik olarak hoşuma gitmese de bizim stattan 10 kat daha konforlu bir şekilde koltuğuna ulaşabiliyorsun. stat mimarisine hiç girmiyorum bile :)

    asıl, çatı olayına hiç girmek istemiyorum, bu stat açılır kapanır çatısı olsun diye yapıldı eyvallah, ki bence gereksiz bir masraf. istanbul dediğin şehirde yılda 1 hafta kar yağıyor. kaldı ki çimlerin yeteri kadar güneş alamaması sebebiyle yaşanan sıkıntılar malum. bir de çatı olsa kim bilir ne olacaktı. old trafford, etihad stadium, camp nou, santiago bernabeu gibi statlara bakın, tribün çatıları tribünleri tam kaplamaz, kaplasa bile çatının bir kısmı şeffaftır, hatta bazılarında çatı bile yoktur.* adamlar bilmiyor mu üstünü kapamayı? yoksa çimler adam gibi güneş alsın avrupa standartlarında zemin olsun diye mi düşünüyorlar? bu üstünü kapatma fantazisi yüzünden kaba saba bir çatı yapılacağına daha ince daha estetik bir çatı yapılabilirdi. çimleri hayatta tutmak için de bu kadar uğraşılmazdı. haftanın 6 günü yapay güneş enerjisi sağlayan ampuller kullanıldı yahu geçtiğimiz sezonlarda, tekrar söylüyorum, yazık günah.

    iç ve dış mimarileri biraz da olsa benzer olduğu için iki örnek vereceğim;
    hemen hemen aynı malzemeler kullanılmış arsenal - emirates stadium:
    http://gss.gs/Oqf
    http://gss.gs/KQW

    benfica - estadio de luz:
    http://gss.gs/aDI

    emek harcanıp adam gibi içi tasarlanmış, çatısı dizayn edilmiş, çevre düzenlemesi yapılmış statlar böyle oluyor.
    hadi daha yakından örnek vereyim, vodafone arena'yı geçtim, şükrü saraçoğlu stadyumu'nun bile dışarıdan baktığın zaman bir şekli şemali var. en azından bakımlı duruyor. bir de bu statlar 10 metre kareden fazla çevre düzenlemesi yapılamayan statlar. yer yok çünkü.

    bu stadın dışının kaplanması veya boyanması, çevresinin bir avrupa takımına yakışır şekilde düzenlenmesi öyle zor şeyler değil kimse masal anlatmasın.

    kimin inadı, kimin vurdumduymazlığı bilemiyorum ama, kulübün, yönetimin bu konuyu artık bir sonuca bağlaması gerekiyor, çıkıp adam gibi izin vermiyorlar desinler, ya da bizim işimize gelmiyor desinler.

    herkes biliyor bu stat bu haliyle bu kulübe, bu takıma yakışmıyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın