• 4755
    2 ekim 2016 galatasaray antalyaspor maçı ile birlikte galatasaray'ımıza 100'üncü kez ev sahipliği yapacak olan mabedimiz.
    stadımızı çok sevmekle birlikte bir hususu dile getirmek, hatta mümkünse başlık haline getirerek * tartışmaya açmak istiyorum.

    ali sami yen spor kompleksi, yani diğer adıyla türk telekom arena, an itibarıyla türkiye'de yer alan statlar arasında "ses akustiği" en iyi olan - daha doğrusu ses mimarisi en düzgün oturtulmuş statlardan birisi...

    bunu diğer statlara giden arkadaşlar kolayca farkedebilmişlerdir. yeni yapılan vodafone arenada da, eski mimari şükrü saraçoğlu stadında da stat içi audiance yapısının stat dışına çıkmasına müsaade eden açıklıklar mevcut. ancak bizim stadımızın kapı girişleri ve çatı altı haricinde tamamı dışarı kapalı. bu sebeple de ses akustiği ile ilgili cephelerin tamamı sesin sahaya, stada, zemine, tribünlere vurmasına ve içeride kalmasına yol açıyor.

    stat ses akustiği bilinçli olarak mı bu şekilde tasarlandı bilmiyorum, ancak bildiğim gerçek, bu stada maç izlemeye gittiğimde kimse sesini çıkarmasa bile bir uğultu sesinin olduğu yönünde. bu müthiş bir avantaj... öyle ki; 3000-4000 kişinin izlediği, takımın yerlerde süründüğü dönemlerde o az sayıda kişinin sayısının 10.000 - 15.000 kişiymiş gibi çıktığına bizzat şahitlik ettim.

    birbirimizi kandırmayalım - maç izlemeye giden aramızda 10 kişi varsa bunun 4'ü 5'i bağırmaz, tezahürat etmez, belki maç başlamadan önce 5-10 dakika. sonra "yürü be, at lan, vursana amk" gibi münferit bağrışmalardır.

    ancak taraftar olayının temeli tezahürat kelimesinde yatar.

    işte bu hususta bir problem var:

    - biz ali sami yen spor kompleksi türk telekom arena stadını tezahürat için yeterince verimli kullanamıyoruz.

    evet...

    bu bir gerçek...
    sebebi taraftar olmaması ya da taraftarın bağırmaması da değil. eko problemi... yankı... türk telekom arena'da müthiş ses akustiğine rağmen inanılmaz bir yankı problemi var. işte bu sebeple taraftar topluluğu bir tezahüratı başlatırken ve söylemekteyken diğer tribün eşlik etmeye kalktığında 2-3 saniye geriden geliyor.

    bu nasıl çözülür bilemiyorum - aramızda ses mühendisi olan birisi var mı ya da bu konularda mühendislik çalışma yapabilecek şirketlerde tanıdığı olan var mı sormak lazım belki de...

    ancak sesi yalıtabilecek, daha doğrusu stat içinde yansımasını engelleyebilecek bir teknoloji illa ki vardır, şu ses stüdyolarındaki gibi.
    evet mimari çok büyük, ancak büyük tezahürat baskısı oluşturabilmek için stadımızda bir modifikasyon yapılması şart gibi...

    başlık şu olmaz mı ki acaba?

    (bkz: ali sami yen spor kompleksi'ndeki yankı problemi)
App Store'dan indirin Google Play'den alın