• 138
    ırkçılığın ne olduğunu bilen yazardır. suriyeli diye hakaret etmek de ırkçılıktır. suriyeli diye bir ırk olması gerekmez.

    çaykur rize takımı ırak ve iran'dan birkaç futbolcu transfer etti diye mülteci alımı yapmış demek hem cahilliktir hem ırkçılıktır. iran'dan başka ülkelere giden pek fazla mülteci yok bildiğim kadarıyla. ırak ise yaşadığı savaş sonrası çok fazla insanını kaybetmiş, daha çoğu ise mülteci olarak başka ülkelere sığınmış bir ülke. bunu espri konusu yapmak utanç verici.

    tuttuğun futbol takımında forma giyen zenci futbolcuya rakip taraftar muz gösterdiğinde verdiğin tepkiyi, başka bir takımın transfer ettiği oyuncuların uyrukları üzerinden ırkçılığa maruz kaldığında da göstermelisin ki gerçekten meselenin ırkçılık olduğu anlaşılsın. empati yapamıyorsunuz diyelim, örnekleyelim, birkaç sene evvel ırak'tan transfer edilmesi gündemde olan sol bek ali adnan vardı. sonra çaykur rize'ye gitti. şu an nerede bilmiyorum. galatasaray'ın aldığını düşünün. fenerbahçelilerin ''oo mülteci alırım bir dal'' esprisi, pankartı, tweeti artık her neyse, dalga geçtiğini düşünün. tepkiniz yine ''ne var bunda, ırkçılık yok'' şeklinde mi olacaktı? elbette hayır. ırkçılığa savaş(!) açacaktınız.

    ırkçılık bir yana, bir de savaş yüzünden mülteci durumuna düşmüş insanlar söz konusuyken ''adam olsaydılar da savaşsalardı'' sığlığında eleştiriler bu düşüncelerin ne kadar kirli ve tehlikeli beyinlerden çıktığını ortaya koyuyor. er yada geç hepsini yollayacaklarmış. hepsi yarın bizi öldürecekmiş. işte insanımızın beynine kazınan korku bu. herkes bizi öldürecek. araplar bizi öldürecek. kürtler bizi öldürecek. ermeniler bizi öldürecek. yunanlar bizi öldürecek. merak etmeyin, sizin bu kokuşmuş ırkçı düşünceleriniz hepimizi öldürecek.

    not: dedeleri 150-200 yıl evvel suriye'den kahramanmaraş'a göç etmiş biri. hiç mi propaganda filmini izlemediniz? benim dedelerimin aklına göç etme fikri gelmese, benim gibi üşengeç biri olsalar şu an suriye'de ölmüş olurdum herhalde. en iyi ihtimalle türkiye'de ırkçıların ırkçılığına maruz kalırdım. asgari ücretin de altında günde 15 saat eşek gibi çalıştırılırdım. 400 liralık evi 800 liraya kiralamak zorunda kalırdım. arapça konuştuğum için pis bakışlara maruz kalırdım. terörist muamelesi görürdüm. bu insanların güneydoğu insanından çok farklı olduğunu mu düşnüyorsunuz? sınırın bu tarafında kalan türk oluyor da bu adamlar pis arap mı? aralarındaki fark 100 yılda oluşan farklılıklardan daha fazlası değil. kültür, yemek, gelenek, giyim kuşam hemen hemen aynı. kalkmış adam türkçülük şovu yapıyor.
    ha, bizimkiler zamanında gelmişler hepsi osmanlı toprağı iken. ama bana da türkiye'de suriyeli olmak değil, ingiltere'de türk olarak ırkçılığa maruz kalmak nasip oldu. londra'da müslüman olduğum için terörist damgası yemek nasip oldu. kaderde varmış yani ırkçılığa maruz kalmak. ve hangisini tercih ederdin diye soracak olursanız, ingilizin ırkçısına kurban olun lan. ırkçı ırkçıdır ama bizim ülkedeki ırkçı da, aydın da, dindar da, milliyetçi de aynı kafaya sahip. farklıyız ayağına birbirimizi yemeyelim. farklı düşüncelere sahip olmamız, farklı düşünce yapısına sahip olduğumuz anlamına gelmiyor. kafa aynı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın