• 174
    ffp denetimlerinde uefa mali kontrol komitesi bir prensip değilikliğine gitti. 2015 öncesinde izleme mutabakatı yapmadığı yani henüz kafese sokmadığı kulüplerin sponsorluk ve bonservis gelirleri gibi kalemlerini ciddi bir şekilde "rayiç değer" kriterine tabi tutmuyordu. ancak uygulamada kulüplerin, sow olayında olduğu gibi (tabi başka örnekleri de var) olayı istismar ettiğini görünce artık rayiç değer prensibini ciddi şekilde uygulama kararı aldı.

    -kulüplere, sponsorlar tarafından aktarılan kaynaklar (reklam, isim hakkı vs) rayiç değerin üzerinde ise bu yasal gelir kabul edilmeyecek. (örneğin, ben forma reklamı için x takıma yıllık 50 m € veriyorum denilemeyecek. rayiç değer ne ise o kısım yasal gelir kabul edilecek üzeri gelir kaleminden silinecek)

    -futbolcu satışlarında, bonservis bedelleri için de rayiç değer kriteri geçerli olacak. örneğin sözleşmesinin bitimine bir yıl kalmış ve otuz yaşından gün almış futbolcu için rayiç değer ne ise o kısmı yasal gelir kabul edilecek, şişirilen kısım silinecek.

    rayiç değer ise, uluslararası bağımsız finans kuruluşlarının değerlendirme raporları ve uefa mali kontrol komite raporları ile tesbit edilecek.

    türk kulüplerinin, eski alışkanlıklarını terk ederek, yaptıkları her transferi ve sponsorluk sözleşmesini dürüst ve şeffaf bir şekilde yapmaları gerektiğini aksi halde kendilerini ağır yaptırımların beklediğini buradan ifade etmek isterim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın