resim
Blerim Dzemaili
Takım:FC Zürich
Mevki:Merkez orta saha
Yaş:38
Boy:1.80
Uyruk:İsviçre
  • 855
    bu sezon genoa'da sergilediği performansı başarılı bulduğum, ve maaşı yüksek olsa da eğer 2 milyon euro ve/veya üzeri bir bonservis bedeli ile satamayacaksak takımda kalmasını doğru bulduğum futbolcumuz. selçuk inan ve bilal kısa takımda iki yönlü orta saha diye adlandırabileceğimiz oyuncularımız. koskoca galatasaray'da vasat üzeri kaliteye sahip sadece 2 tane orta saha oyuncumuz olması galatasaray gibi bir takım için kabul edilemez olduğunu düşünüyorum. selçuk da bilal de dzemaili de defansif oyuncular değildir, bu oyuncular forvet arkası da değildir, bu üç oyuncunun da asıl mevkisi merkez orta saha oyuncularıdır, ne melo gibi üstün defansif meziyetlere sahiptirler ne de sneijder gibi forvet arkası pozisyonunun oyuncularıdır.

    dzemaili'yi neden takımımızda görmek istediğime gelir isek; geniş kadroda bu tip oyunculara her zaman ihtiyaç vardır. 2015-2016 sezonunun başında melo'nun satılması, hamit'in sezon boyunca sakat olması bütün yükün selçuk inan'a binmesine sebep oldu. neyse ki bilal kısa görev yaptığı maçlarda takım ile müthiş bir uyum ve müthiş bir özveri ile oynayarak formanın hakkını verdi. dzemaili bu sezon kadromuzda olsaydı merkez orta saha konusunda daha az sıkıntı yaşardık. dzemaili satılmaz ve önümüzdeki sezon kadroda yer aldığı taktirde faydalı olabileceğini düşünüyorum. bu durumu istatisitiklerle de açıklama isterim.

    selçuk inan (süper lig istatistikleri)

    28 maç-11 gol-3 asist
    maç başı 1,3 şut, 0,8 şut isabet oranı
    %87 pas isabet yüzdesi, maç başı 59 isabetli pas
    maç başı 0,5 dribbling, 0,5 isabetli orta
    maç başı 1,1 top kapma - 0,8 hava topu kapma
    %52 ikili mücadele kazanma oranı

    bilal kısa (süper lig istatistikleri)

    22 maç-5 gol-2 asist
    maç başı 1 şut, 0,5 şut isabet oranı
    %86 pas isabet yüzdesi, maç başı 33 isabetli pas
    maç başı 0,5 dribbling, 0,2 isabetli orta
    maç başı 0,7 top kapma - 0,4 hava topu kapma
    %54 ikili mücadele kazanma oranı

    blerim dzemaili (serie a istatistikleri)

    27 maç-3 gol-2 asist
    maç başı 0,9 şut, 0,2 şut isabet oranı
    %82 pas isabet yüzdesi, maç başı 25 isabetli pas
    maç başı 0,8 dribbling, 0,2 isabetli orta
    maç başı 1,3 top kapma - 0,8 hava topu kapma
    %53 ikili mücadele kazanma oranı

    göründüğü üzere üç oyuncunun istatistikleri birbirlerinden çok uzak değiller, belirli alanlarda tabiki farklar var, kısaca özetlersek, dzemaili'nin defansif anlamda selçuk ve bilal'den az bir farkla daha iyi olduğunu söyleyebiliriz, ofansif anlamda ise selçuk ve bilal'in bir adım gerisinde olduğunu söyleyebiliriz, bu da dzemaili'nin selçuk veya bilal'in alternatifi olabileceğini bize göstermekte, yedek kulübesinde iyi bir yedek, sakatlık veya cezalı durumlarda iyi bir alternatif olabilir.

    yalnız şunu da unutmamak gerekir, eğer önümüzdeki sezon da 4-2-3-1 düzeni ile oynayacaksak ve orta ikiliyi selçuk-bilal, selçuk-dzemaili veya bilal-dzemaili gibi bir planlama olursa yine bu sezonki gibi hüsrana uğrarız. çünkü bu oyuncuların hiçbiri ideal ikili olamaz. 4-2-3-1 düzeninde orta ikiliden en az bir tanesi mutlaka ama mutlaka üstün defansif meziyetlere sahip olmalıdır. maalesef bu oyunculardan hiçbiri yukarıdaki istatistiklerde de belirttiğim gibi üstün defansif meziyetlere sahip değiller.
    galatasaray gibi üst düzey takımlarda başarılı olmak için defansif anlamda da güçlü olmak bir mecburiyettir, bu durumun sorumluluğu elbette tek oyuncuya yüklenemez, tüm takım yardımlaşmalıdır ama ideal defansif oyuncuyu tanımlamak gerekirse, diğer büyük avrupa kulüplerindeki ideal defansif orta saha oyuncularını da kıyas kabul edersek; "orta ikiliden defansif olan oyuncunun maç başı top kapma adedi en az 2,5 veya üzerinde, hava topu kapma adedi maç başı en az 2,5 veya üzerinde, ikili mücadele kazanma oran en az %65 veya üzerinde, pas isabet oranı en az %85 veya üzerinde olmak zorundadır" demek sanırım yanlış olmaz.

    ilaveten; yönetimimizin dzemaili kadroda kaldığı taktirde ücretinde bir miktar indirim talep etmesi gerektiğini düşünüyorum. finansal fair play'den ötürü içinde bulunduğumuz durumu mantıklı ve düzgün bir şekilde izah edildiği taktirde dzemaili'nin de bir miktar indirim yapabileceğini tahmin ediyorum. bununla birlikte bu sezon içinde, italyan medyasında, sezon sonu galatasaray'a dönmek istemediğini belirttiği beyanatlarını spor medyasında okuduk. transfer döneminde neler olup biteceğini hep beraber bekleyip göreceğiz. tüm bu bilgiler ışığında ihtimalleri değerlendirirsek; euro 2016'da olur da iyi bir performans gösterir ise, bir avrupa kulübünün kendisi için 2 milyon euro bonservis ödeyebileceğini düşünüyorum. ama bundan daha iyisi ise, euro 2016'daki olası iyi performansı sonrasında bir çin kulübüne 5-6 milyon euro civarında bir bedelle satmak sanırım harika olur. böyle bir kazanç, dzemaili'nin kulüpte kalıp vereceği faydadan daha iyidir diye düşünüyorum. bu bağlamda kendisinden indirim istemek, aslında olası tekliflerde onu satmanın da yolunu hazırlar, dzemaili'nin istenen indirime karşılık olası red cevabında bak indirim talebimizi kabul etmiyorsun bari sana gelen teklifi kabul et de seni gönderelim deme şansımız oluşur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın