• 227
    fatih terim'in sevmeyeni boldur, ve galatasaray'daki 96-00 ve 11-12 sezonlarindaki basarisinda galatasaray'i taktik kalite olarak avrupa seviyesine cekmesi goz ardi edilir. oncelikle 96-00. bu donemki orta saha baskisi, bu baskinin etkisini artiran piramitvari oyun dizilisi galatasaray'in avrupa'da ozellikle hala eski usul oynayan takimlardan one cikmasini saglayan temel faktordu. bu yuzden galatasaray milan'a karsi surekli ustunluk sagladi, real madrid'e de. aradaki ciddi kadro kalitesi farkina ragmen. 2011-2012 sezonunda galatasaray yine benzer bir rotadaydi. taktik 4-4-2'nin ice donuk bir tureviydi. ortasahanin kanatlari ice donuk, hem ortasahaya yardim eden hem beklere kulvar acan oyunculardi. merkez oyuncular ceza sahasi kosulari yapiyordu, santrforlar orta saha ozellikleri cok gelismis oyunculardi. bugun atletiko madrid'in civatalarini barcelona'nin dahi gevsetemedigi, her sene 2-3 oyuncuyu 3-5 milyon euro segmentinden 40-50 milyon eurolara firlatan oyun sistemi buna cok cok yakin. oyle ki o sezonda galatasaray emre colak'i ve semih'i sifirdan parlatti ve ikisi de milli oldu, necati, engin gibi oyuncular ikinci baharini yasadi, eboue ve muslera kariyerlerinin en iyi sezonlarini gecirdiler. galatasaray'da terim-aysal iliskisini bozan, o gumbur gumbur takimin bugunku noktaya gelmesine yol acan en kritik noktalardan biri de bu sistemin bozulmasiydi. sneijder ve drogba'nin ayni anda transfer edilmesi, yabanci sinirinin iyice sikilastirilmasi sonucu devaminda transfer edilen burak, umut gibilerinin bu anlayisa olan uyumsuzluklari ve diger sebeplerden dolayi bu taktik duzen yavas yavas bozuldu.

    olan oldu, gelecege bakmak lazim. bugun galatasaray'in, barcelona'da oldugu gibi, oyuncular, teknik direktorlerden bagimsiz olarak 4-4-2'yi benimsemesi gayet tutarli ve anlasilir bir hamle olur. oncelikle bir duzen getirir, su an sifir olan futbol aklini artirir. bugun nasil barcelona kulubun sistemi olarak gordugu 4-3-3'unun savunma onundeki ismi her zaman playmaker ozellikli bir isim seciyorsa, galatasaray da 4-4-2'yi benimsedigi vakit yasin gibi verimsiz takim oyuncularini eleyecek bir bagisiklik sistemi olusturur.

    zaten sirf 4-4-2 de degil mesele... galatasaray futbol yonetiminde bir anayasaya ihtiyac duyuyor. 4-4-2 de bunun bir maddesi olur. ama ek olarak oyuncularin minimum fiziksel kalitelerine dair, antreman tekniklerine dair, kamp kurallarina dair, kaptanlik yapisina dair, altyapidan ust yapiya gecise, takim ici ucret dengelerine dair yonetimler uzeri bir anayasa gerekli.

    bu anayasanin sifirinci maddesi galatasaray'in ayni halati birlikte cekenlerin takimi oldugunu soyler.
    birinci maddesi galatasaray'in 4-4-2 icin yapilandirilacagini soyler.
    ikincisi galatasaray'in ilk 11'inde 1, sezonluk kadroda da en az 4 altyapi oyuncusu olmasi gerektigini soyler.
    ve devami gelir...

    boylece adnan sezgin, bulent tulun, yok dursun ozbek'in kardesi filan gibi adamlarin entellektuel kapasitesine kalmaz koskoca galatasaray'in futbol yonetimi...
App Store'dan indirin Google Play'den alın