• 1
    son mali kongrede modaspor fenerbahçe galatasaray 3 gebi içinde bahsedilen rezilliğin olduğu sezon.

    adanmak isimli yalçın granit'in hayatının anlatıldığı oğlunun derlediği kitaptan aktaracağım.

    fenerbahçe basketbol şubesini kurar. kurar kurmasına ama galatasarayla yarışamıyordur. galatasaray'ın ezici bir üstünlüğü söz konusu ama insanlar bu rekabetin olmayışından çok rahatsız.

    her neyse fenerbahçe bütcesini arttırır iddialı olmaya çalışır ve galatasaray'ı yener. bunun üzerine galatasaray'ın bu maçta oyuncu ve koçluğunu yapan yalçın granit turgut atakol'a gider ve bu malübiyetin sorumlusunun o olduğunu söyler. zira türkiye'deki en iyi ve net uzunu altan dinçer'i fenerbahçeye göndermiştir. bunun yanında takımın koçu samim göreç ve sadi gülçelik arası gerilince gerginliği çözmek yerine samim göreç gibi galatasaray da çok önemli bir sğor adamınk da fenerbahçe'ye gönderir.
    turgut atakol'un cevabı ise türkiye'de basketbolun büyümesi için fenerbahçe'nin de ortaya çıkması gerektiği.

    böylece fenerbahçe bir çıkış yakalar. 1954-55 sezonunda 14-0 üke istanbul şampiyonu olur. türkiye şampiyonasında ise durum şu. modaspor, galatasaray be fenerbahçe diğer şehirlerin takımlarına maç kaybetmiyor. moda bizi yeniyor. fener modayı yeniyor.

    son noktada derbi var. galatasaray fenerbahçeyi 7 ve ya üstü bir farkşa yenerse eğer şampiyon.5 farkın altında bir galibiyet ve ya malübiyette 3. oluyoruz.

    fenerbahçe'nin fizik avantajı var ve biz bundan kaçmak için fast breaklerle sayı bulmaya çalışıyoruz. ilk yarı 25-20 bizim üstünlüğümüzle bitiyor. o zaman şut saati yok. gerekli farkı bulunca topu yalçın granite veriyorlar. yalçın granit zor top kaptırdığından faulleri alıp serbest atışlarla işi götürüyor. en iyi oyuncuları turgut atakol'un gönderdiği altan dinçer 5 dakika kala faul hakkını doldurmuş. son 44 saniye kala fark 13 oluyor. ve bu an fenerbahçe bir mola alıyor. molayı alan ne eski galatasaray'lı koç samim göreç ne de oyuncular. fenerbahçe'li yöneticiler takımı sahadan çekmek için mola alıyorlar.

    yani 3lü averajı yok edip modaspor ile bizi ikili averaja bırakıyorlar. moda bizi yendiğinden şampiyonluk şansı yokken şampiyon oluyor. tabi itirazlar üzerine şaşkın sportif oyunlar federasyonu kupayı ikiye bölerek iki şampiyon ilan ediyor.

    bunun üzerine efsane köşe yazarı kongre üyesi halit kovancın bir eleştrisi var. buradan bir parça da kitapta mevcut. okumanızı öneririm küfürsüz kafirsiz yüze tükürme böyle olur.

    " rakiplerimizi on defa yenmiş olsaydık, bu kadar mutlu olmazdık. çünkü sahadan kaçtılar, bunu görmek hepsine değerdi."
    yalçın granit

    dip not: bundan ötürü yalçın granit her ne olursa olsun takımımızın sahadan çekilmesini yanlış bulmuş.
App Store'dan indirin Google Play'den alın