resim
Burak Yılmaz
Görev:Teknik Direktör
Takım:Kayserispor
Yaş:38
Uyruk:Türkiye
  • 9625
    burak yılmaz'ın eleştirildiği bir nokta olan "oynadığında gol atıyor ama takımı bozuyor ve takımın atabileceği gol sayısı düşüyor. burak oynamasa takımın atacağı gol sayısı artar." eleştirisi ne kadar doğru? rakamlarla baktım.
    burak yılmaz'ın oynadığı maçlarda takımın attığı ve yediği gol sayısına bakıp, oynadığı maç sayısına bölerek hesapladım.
    burak yılmaz'ın oynamadığı maçlarda takımın attığı ve yediği gol sayısına bakıp, oynamadığı maç sayısına bölerek hesapladım.
    ortaya ilginç sonuçlar çıktı. buyrunuz efendim.

    sezon 2012-2013:

    oynadığı maç sayısı=30 >> atılan gol sayısı = 60 / maç başına atılan gol= "2" // yenilen gol sayısı=34 / maç başına yenilen gol= "1,13"
    oynamadığı maç sayısı=4 >> atılan gol sayısı = 5 / maç başına atılan gol= "1.25" // yenilen gol = 3 / maç başına yenilen gol= "0,75"

    sezon 2013-2014:

    oynadığı maç sayısı=32 >> atılan gol sayısı=59 / maç başına atılan gol= "1,84" // yenilen gol sayısı=28 / maç başına yenilen gol= "0,87"
    oynamadığı maç sayısı=2 >> atılan gol sayısı=0 / maç başına atılan gol= "0" // yenilen gol sayısı=4 / maç başına yenilen gol= "2"

    sezon 2014-2015:

    oynadığı maç sayısı=27 >> atılan gol sayısı=44 / maç başına atılan gol= "1,62" // yenilen gol sayısı=26 / maç başına yenilen gol= "0.96"
    oynamadığı maç sayısı=7 >> atılan gol sayısı=14 / maç başına atılan gol= "2" // yenilen gol sayısı=8 / maç başına yenilen gol= "1,14"

    bu tabloya ve gol sayılarına göre iki durumu karşılaştırıp özetlersek;
    geldiği sezon: burak varken "hücum iyi savunma kötü", burak yokken "hücum kötü savunma iyi gözüküyor".
    fenerbahçe'nin şampiyon olduğu sezonda: burak varken "hücum iyi savunma iyi", burak yokken "hücum kötü savunma kötü gözüküyor".
    geçtiğimiz sezon ise: burak varken "hücum kötü savunma iyi", burak yokken "hücum iyi savunma kötü gözüküyor".
    -3 sezon sonuçları da birbiriyle çok tutarsız-
    burak'ın oynadığı maçlarda, oynamadığı maçlara göre hem hücumun hem de savunmanın aynı anda kötü olduğu bir sezon yok.

    yukarıdaki 3 sezonun ortalamasını alırsak;
    burak'ın oynadığı zaman takımın maç başına attığı gol= "1,83" // takımın maç başına yediği gol= "1,04"
    burak'ın oynamadığı zaman takımın maç başına attığı gol= "1,08" // takımın maç başına yediği gol= "1,29"

    sonuç:
    elbette istatistik her şey demek değil. elbette burak oynamadığı zaman yerine oynayan futbolcunun kim olduğu önemli. ayrıca bu maçlar arasında burak'ın sağ açık oynatıldığı bir çok maç da bulunuyor. ancak gerçekten oluşmuş olan bu rakamlara göre, yazının başında bahsettiğimiz "o oynamasa daha çok atardık" eleştirisi yanlış. hatta tam tersi burak geldiğinden beri oynanan maçlarda; burak oynadığı zaman "takım daha çok gol atıyor, üstüne üstlük tesadüf müdür bilinmez ama daha az gol yiyor".
    yani bu gol atma/yeme durumunu direkt olarak burak'a bağlamak doğru değil. daha ziyade takımın o günkü ya da o sezondaki halet-i ruhuyesiyle ilgili.

    normalde böyle istatistikler son 5 sezona göre falan bakılır. ben burak'ın galatasaray'da oynadığı 3 sezon boyunca baktım. isteyen arkadaşlar olursa galatasaray'ın son 10 yılda sezon sezon ya da bütün olarak hangi gol ortalamasıyla oynadığını hesaplayıp yazabilirim. zaten hepsini sezon sezon internetten bulmak da oldukça kolay.

    bu analizi bilerek gündemin farklı olduğu bir zamanda yaptım. yaklaşık 1 saatimi aldı. üzerine polemik veya tartışma başlatmak gibi bir niyetim yok. sadece gerçeğin, tahmin edilenden farklı olduğunu, gerçek ve ulaşılabilir verilerle anlatmaya çalıştım. sürçü lisan ettiysek affola, saygılar.

    ekstra: ayrı gayrı olmaz diyerek şampiyonlar ligi maçlarını da verdim ama kısa serüvenler olduğu için sezonlara ayırmadım. maç sayısı çok daha az olduğu ve rakiplerin seviyeleri arasında uçurum olduğu için bu ölçü çok doğru değil ama ben göstermek istedim. yine bu sebepten maç başı oranları arasındaki fark çok yüksek.

    şampiyonlar ligi toplam:
    oynadığı maç sayısı=20 >> atılan gol sayısı=20 / maç başına atılan gol=1 // yenilen gol sayısı=42 / maç başına yenilen gol=2,1
    oynamadığı maç sayısı=4 >> atılan gol sayısı=7 / maç başına atılan gol=1,75 // yenilen gol sayısı=12 / maç başına yenilen gol=3

    edit: ekleme ve düzeltmeler
App Store'dan indirin Google Play'den alın