• 191
    önemlidir. çünkü hem sen her sene şampiyon olamayacaksın hem de adı üzerinde ülke puanı. yani senin ülke olarak futbolunun değerlendirmesi. sen bireysel olarak zaten puanını topluyor, torba ilerliyorsun. ancak uefa seni komple lig ve ülke olarak bir bütün olarak değerlendirdiği için senin milli takımına da diğer takımlarına bakarak karar veriyor. ayrıca ben başka bir yol göremiyorum bu konuda çünkü avrupa'ya da kendi liginden gidiyorsun ve kendi liginin yerini lig olarak bütünsel bir değer olarak yerini görmek için ülke puanı önemli.

    yabancı sınırının kalkması ve paraların daha düzgün kullanılmaya başlamasından sonra milli takımın negatif etkisine rağmen orta vadede bir planlama ile 7-10 arası bir yer edinmek hayal değil. bunu şöyle açıklamak gerekirse yabancı sınırının yurt içi piyasa yükseltme fonksiyonuna girmiyorum bile. ayrıca yeni yapılan stadlar seyirci ortalamasını artırma, takımların gelirlerini ve prestijlerini artırma anlamında olumlu etkisi olacaktır.

    bir de artık kamuoyu etkisi eskisi gibi değil. eski jenerasyon burak bugün iyiydi iki gol attı veya umut bugün çok ofsayta düştü. yekta kötü oyuncudur. selçuk iyi oyuncudur gibi içi boş sığ teknik ve bilgisel olarak derinliği bulunmayıp sadece anlık performanslara göre yorum yapma geleneği de yavaş yavaş ortadan kalkıyor. insanlar artık bunun yerine daha teknik karın doyurucu temeli ve tutarlılığı olan yorumlara itibar ediyor. en basitinden sözlükten ilerleyelim, sözlük eğer 90larda açılmış olsaydı yorum türleri ne olacaktı gibi. sosyal medya vs. gibi şeylerle artık bilgiye ulaşmanın kolaylığı ve insan donanımının artması. bakın önceden lise mezunu olmak harika bişeeydi 90larda üni mezunu olunca hayatın kurtuluyordu şu an bir dil yetmiyor yüksek yetmiyor insanlar ikinci yabancı dil ve doktora arar hale geldi. bu size küçük gelebilir ancak bu tür küçük küçük şeyleri üstüste koyunca bizim için harcadığımız ve stadlarla beraber artacak bütçe ve rekabetimiz sonucu ülke puanımızın artması ve ülke futbolumuzun ileri gitmesi hayal değildir.

    entrynin sonu ile başını da bağlayalım. galatasaray'ın 2000 dönemi başarısının bireysel seviyede kalmasının sebebi de budur. o başarı ülke olarak değil sadece kişisel ve bir takım oyuncunun başarısıdır. bir jenerasyon başarısıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın