• 10
    şimdi öncelikle galatasaray'ı bu tür kulüplerle bir tutmanın bir anlamı yok zira bu tür babalar artık işi abarttı. bunun da sebebi sabri selçuk burak falan değil futbolun aldığı hal.

    bir kere artık bu tür kulüpler şirketler. hepsinin bir değeri var, bu değeri de sadece liglerinin yayın hakları bile etkileyebiliyor. iki ay önce kaç milyar dolarlık anlaşmaya imza atıldı, kulüplerin yayın haklarından alacakları para bile değerlerini artırıyor. forbes en değerli kulüpler listesine ilk10'da 5 takım sokmuş ingilizler mesela.

    kaldı ki bunun tanınırlığı, forma satışları, world-wide kulüpler olmaları bile var. galatasaray daha ankara'nın ötesinde forma satamazken mancheste united filipinler'de forma satıyor. galatasaray daha 52 bin kişilik stadını dolduramazken manchester united'ın 3 yıl sonrası için bile kombinelerinin satımını tamamlıyor. galatasaray isviçre'nin kasabasında 5 bin kişilik statta hazırlık maçı yaparken manchester united - real madrid hazırlık maçını 150 bin kişi statta izliyor. bunun daha hazırlık kamplarını falan saymıyorum.

    burda tabii ki lig kalitesi, oyuncu isimleri falan da etkili çünkü para parayı çekiyor. united geçen yaz chevrolet'le yıllığı 43 milyon sterlinden 10 yıllık anlaşma imzaladı, yazın transfere 200 milyon euro harcadı ve şimdi de 1,2 milyar euro'dan 10 yıllığına adidas'la sözleşme imzalıyor. adamlar bu transferleri yapmak zorundalar çünkü isimlerinin hep gündemde olması gerekiyor. forma satışları falan da ayrı mesele.

    galatasaray da bu tür anlaşmaları en hafif tabiriyle babayı imzalar. yıllık 7m euro'dan nike ile imzaladığımız sözleşme var. bi de sponsor bulamadığımız için 3-5 milyon dolara sattık göğüs reklamını. sen burda yıllık 10 milyon euro'yu bulamazken adamlar 200 milyon euro'ya yakın satıyor o reklamları. o işler öyle değil.

    çok büyük sürprizler, takım kimyası falan sağlanmadığı sürece bu takımların arasında rol almak imkansız artık. dortmund bile cl finali oynadı ertesi sene kafasını kestiler. sen nereye aralarına giriyosun hocam, yavaş.
App Store'dan indirin Google Play'den alın