• 75
    --- alinti ---

    kulüplerimizin transfer politikasını belirleyen unsurlardan biri kuşkusuz ezeli rakiplerin birbirlerine misilleme yapmak için giriştikleri transferlerdir. brezilya'lı flaş bir isim x takımına geldiğinde, ezeli rakiplerin karşı hamlesi başka bir brezilya'lı olur mesela. isimler degişir, biri alex olur, biri lincoln bazende ricardinho. takım ahengini, ekonomik dengeler ve kadro ihtiyaçları çoğu zaman ikinci planda kalırken, nihai hedef trübünlere şirin gözükmektir. tabii bu isimler transfer edilmesiyle birlikte spor basınında yeni trendler ortaya çıkar; oyuncuların istatistikleri, bundan önce ne yaptıkları, kaç kez milli oldukları basında enine boyuna etüd edilir ve suyu çıkana kadar taraftarın önüne servislenir. bu istatistiklerin göbeğindeyse alex, bilemedin hagi bankodur. türk futbolseverlerinin aşina olduğu bu hareketlerin bir yenisi yakın gelecekte lincoln-elano arasında tekrarlanırsa şaşırmamak gerekir.

    bir gece yarısı operasyonuyla galatasaray'a imza atan elano'nun talipleri arasında bildiğiniz üzere beşiktaş da vardı. sezon öncesi türk futbolunu oldukça geren mehmet topuz transferinde olduğu gibi. sezonu çifte kupayla kapatan, büyük çaplı krizi bu başarıyla öteleyen beşiktaş'ta, taraftarın beklediği bombalar gerek yönetiminin acemiliğinden, gerekse ezeli rakiplerinin elini çabuk tutmasından patlayamadı bir başka deyişle ellerinde patladı. transferin inceliklerini bu işin içinden gelen, profesyonellerden daha iyi bilmemiz sözkonusu değildir, lakin birşeylerin doğru gitmediğini söylemek için de kahin olmamıza gerek yok. sinan engin'in menejer olduğu dönemlerden beri beşiktaş'ın transfer konusunda birden fazla vukuatının olduğunu, bu maceralar için dünya kadar paranın çöpe gittiğini biliyoruz. yakın geçmişte kulübe düşük bonservisle önerilen sivok ve zopa'nun, daha sonra transfer edilerek ne kadar büyük bir ekonomik kaybın olduğunu bilmeyeniniz yoktur sanırım. henüz bu transferin üstünden 1 yıl geçmişken, zapo'nun yok yere bursaspor'a kiralandığını ve alaçağının bir kısmının beşiktaş'ın kasasından çıkacağını da biliyoruz. benzeri olaylar, schildenfeld ve ailton transferlerinde de yaşanmıştı.

    ilgili olayın çıkış noktası delgado'nun uzun süreli sakatlığı. aslında bir türlü bekleneni veremeyen, devamlı eleştrilen delgado'nun böyle bir araya ihtiyacı vardı. sporcu sağlığı açısından olayın dramatik boyutunu es geçersek, yusuf transferiyle fiyakası oldukça bozulmuştu arjantin'linin. geçtiğimiz günlerde ciddi bir operasyon geçiren, bu operasyona rağmen sakatlığının tam anlamıyla geçmeyeceği belirtilen delgado'nun şampiyonlar ligi düşünülerek sözleşmesinin dondurulması beşiktaş kulislerinde konuşuluyor. kulüp açısından değerlendirildiğinde tabiki yapılması gereken de bu, delgado'nun bu konu hakkında ''haketmediğim parayı almak istemem'' gibi açıklamaları da var zaten. bu doğrultuda en erken mart ayında sahalara dönecek delgado'nun formasının talipleri arasında galatasaray'la ihtilaflı olan lincoln'ün de ismi geçmeye başladı. lincoln hakkında karaladığımız bir kaç posttan birinde mustafa denizli'nin '' lincoln, brezilya futbolunun en büyüklerinden bir tanesidir. brezilya milli takımını yöneten adam, meslektaşımız kakalara, ronaldinho`lara teslim olmuş. onlar rahat oynasınlar, bildikleri gibi oynasınlar diye lincoln gibi oyun kurucuyu istemiyorlar. yoksa lincoln`ün ölüsü bile brezilya milli takımında oynar'' gibi ifadeler kullanmıştı. sezon başında mehmet topuz'dan, 2 gün önce elano'dan ağzı yanan beşiktaş lincoln'ü kadrosuna katarsa yukarda belirttiğim gibi şaşırmamak gerekir.

    olası transferde lincoln ile beşiktaş'ın kimyası ne kadar uyar? olaya birde bu açıdan bakmak gerekir. lincoln futbolculuk yeteneklerini açısından kusursuz bir isim. istediği zaman neler yaptığını geçtiğimiz 2 sezonda gördük. önemli olan mental açıdan lincoln'ün futbola ne kadar konsantre olacağı. mustafa hoca onu adam, eder beynini futbolla yıkarsa beşiktaş'ın uzun süredir aradığı 10,5 numara olmasa da 10 numara olabilir. sonuçta hiç bir futbolcu büyük bir takımla davalık olup futbol hayatına nokta koymayı göze alamaz.

    --- alinti ---

    http://www.cezasahasi.net
App Store'dan indirin Google Play'den alın