resim
Hamza Hamzaoğlu
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:54
Uyruk:Türkiye
  • 915
    geldigi gun ilk etapta iyi futbolun degil yensek te yenilsek te iyi mucadele eden bir takimin sozunu veren hocamiz.

    futbolda kosu masefeleri neye nekadar etki ediyor cok fazla bir fikrim yok. aslinda bir fikrim var tabii de kafam karisik. ornegin bir takim, defans hattiyla hucum oyunculari arasina en fazla 40 metre koyup topu rakip sahada tutmayi becerbiliyorsa, hucum cikislarinda salakca top kaybetmeyip gereksiz yere kontra yemiyorsa ve tempoyu kendisi ayarlayabiliyorsa mac boyunca 100 km bile kossa 120 km kosan rakibini darmadagan eder gibime geliyor hep.

    cok kosunun yerine dogru kosunun, bilincsiz pres yerine ne zaman nerde topa basacagini bilen veya alakasiz bir pozisyonda depar atmak yerine topun oldugu bolgede kolayca cogalabilen bir takim degil 100 km, 90 km bile kossa o macta ezilmez diye dusunuyorum anlamsizca.

    oyuncular kotu oynayabilir veya formsuz olabilir ama kotu kosamaz fikri cok rasyonel bir yaklasim gibi gozukse de bana hic bir zaman mantikli gelmemistir. bir futbolcu mac boyunca kendini asip 14 km bile kossa takima yarardan cok zarar getirebilir. dogru kosunun, cok kosudan ustun oldugu fikrini daha akilci buluyorum.

    futbol basit bir oyun deniyor ama 5 hektarda 22 kisi ve 1 topla oynanan bir oyunun bukadar da basit olamayacagini dusunuyorum. cok fazla varyasyon ve dogal olarak cok kompleks bir yapi var saha icinde.

    90'li yillardaki yavas fakat seyir zevki yuksek futbolun yerini alan mucadele gucune dayali futbol sisteminde bana kalirsa henuz taslar yerine tam olarak oturmus degil. dogru kosu, dogru mucadele, dogru oyun uzerine cok fazla sey soylenebilir.

    son 4 senenin ilk 3 senesinde galatasaray futbol takimi hic bir zaman cok kosan bir takim olmadi. ortalama olarak her 3 macin 2'sinde rakiplerinden az kostu. 106-107 km bandinda dolasti hep. ama bu surecte 2 sampiyonluk, bir cl ceyrek finali ve bir kez de cl'de guruplardan cikma basarisi gosterdi. prandelli doneminin kosu ortalamasi da diger donemlerden cok farkli degil. prandellinin ortalamasi da 105 km. ama gel gor ki bu donemde ne yaptigi belli olmayan, her mac fark yemeye musait bir goruntumuz vardi.

    agirlikli olarak, terim oyunu 3. bolgede, mancini 2. bolgede prandelli de 1. bolgede oynamayi tercih ettiler. 3 teknik adam da ortalama olarak takimi 105-108 km. bandinda tuttular. kisaca ayni mesefadeki kosular bile nerde nasil kosulduguna bagli olarak farkli sonuclar doguruyor.

    hamza hoca'ya gelicek olursak, geldigi gunden bu yana kosu mesafelerimiz surekli artis gosteriyor. 4 ocak 2015 beşiktaş galatasaray maçınin kosu mesafelerini gorunce cok sasirdigimi itiraf etmeliyim. uzunca bir sure rakibimiz bir kisi eksik olmasina ragmen 113.9 km kosmus takim. ancak bukadar kosuya ragmen ozellikle besiktasin 10 kisi kaldigi donemde uretken olamayisimiz, takimin genel durumu hakkinda bazi ip uclari veriyor bize.

    hocanin yaptigi cok kritik bir hamle var. ortalama 9.3 km ile en az kosan oyuncumuz sneijder'i sola attigi sistemde, telles'in bekte tek basina kalmasi sorunsalina**, fazladan kazma bir on libero (ceyhun) cozumu yerine, selcuk'un sol ice yakin oynamasi cozumunu getirdi. zaten her mac en cok kosan oyuncumuz olan selcuk, artik kosularini daha dogru bir yerde kullanmaya basladi. selcugun bosalltigi alanda pas akisinin saglanmasi icin burak'in forvet arkasina alinmasi basta kendisi olmak uzere en cok sneijder'i rahatlatti. bu sistem ezberlendiginde sneijder'in cok daha etkin olacagini gorecegiz. top ayagina gelmeden ne yapacagini bilen tek oyuncumuz olan sneijder, umut yerine bitirici bir forvetimiz olsa bu sene lige damga vurabilirdi. yine de ikinci devre cok daha iyi olacak.

    hamza hoca daha galatasaray'a gelmeden aslinda futbol takimimizi kafasinda yonetmeye baslamis. defanstan top cikaramadigimiz icin oyunu 3. bolgeye rahat tasiyamadigimizi, cok top kaybettigimiz icin kontra yemeye musait bir takim oldugumuzu, cift forvet + sneijder'li sitemde nasil defans yapilabilecegini, isitkrarli bir 11 olmadigi icin oyunun genis alanda oynandigini ve ornegini cogaltabilecegimiz daha bir cok problemin teshisini daha bize gelmeden kafasinda yasamis.

    geldigi gun iyi futbol yerine iyi mucadele sozunu iste bu yuzden vermis olmali. butun bu saydigimiz futbol defolarini sezon devam ederken bir anda kapatabilmek mumkun olmadigi icin kalitemizi ve tecrubemizi sahaya yansitmanin tek yolunun en az rakip kadar ancak dogru yere dogru sekilde kosmak oldugunu dusunuyor.

    futbolcularin daha cok kosmaya baslamasi hoca sectiklerinden degil, hocanin antrenman yontemlerinden kaynaklaniyor. gelir gelmez antrenmanlari daha eglenceli hale getiricez demesi bu yuzdendi. eglence diyince akliniza disiplinsiz hareketler geliyor belki ama is oyle degil. calismalar agirlikli olarak cift kaleyle geciyor artik. prandelli yonetiminde oldugu gibi antrenmandan sonra maca cikicak halimiz kalmiyor diyen kimse kalmadi farkettiyseniz.

    cozmesi gereken daha cok problem, yolun da henuz cok basinda olmasina ragmen gelir gelmez takima adeta cag atlatip ligden kopmamizi engelleyen, daha da onemlisi ilerisi icin cok guzel sinyaller verip takimi bu noktaya getiren hocaya sonuna kadar sahip cikilmasi gerekir.

    hamza hoca icin, geldigi gunden bu yana aslinda cok bir sey yapmadi, zaten oyunculari taniyordu, cift forvete gecti olay cozuldu, hoca secen bazi oyuncular da mucadele etmeye basladi gibi soylemleri cok duyuyorum. acikcasi cok buyuk bir haksizlik yapiliyor. isteyen istedigini elestirsin, kimse kimseye bir sey diyemez ancak elestiririn de bir matematigi oldugunu gozden kacirmamak lazim.

    yuruyedur hocam.
App Store'dan indirin Google Play'den alın