• 1
    milli maçlara olan ilginin azalması dolayısıyla uefa'nın geliştirdiği yeni projesi. hatta dün nyon'da yapılan görüşmelerde formatı ve takvimi onaylanmış.

    milli takımlar düzeyinde oynanacak turnuva 2018 yılındaa başlayacak. ayrıca 2 yılda bir düzenlenecek. maçlar hazırlık maçlarının oynandığı dönemde oynanacak ve avrupa şampiyonası ve dünya kupası elemeleri oynanmaya devam edecek.

    uluslar ligi eylül-kasım 2018 arasında oynanacak ve uefa'ya üye 54 ülke öncelikle dört küme oluşturacak. uefa ülkeler sıralamasına göre en iyi 12 takım a ligi'nde 4 gruba ayrılacak. sonraki 12 takım ise b ligi'ni oluşturacak. c ligi'nde 14 takım 3'er takımlı 2'şer gruba ayrılacak. son 16 ülke de d ligi'nde 4'er takımlı 4 grupta yer alacak. sonuçta grup liderleri terfi ederken, sonuncular düşecek.

    a kümesi: grup 1, 2, 3, 4 - her grupta üçer ülke
    b kümesi: grup 1, 2, 3, 4 - her grupta üçer ülke
    c kümesi: grup 1, 2 - her grupta dörder ülke, grup 3, 4 - her grupta üçer ülke
    d kümesi: grup 1, 2, 3, 4 - her grupta dörder ülke

    http://www.uefa.org/...20/37/2082037_w2.jpg

    ülkeler sadece gruplarındaki diğer ülkelerle içeride ve dışarıda olmak üzere ikişer kez karşılaşacak. gruplarında sonuncu olan dört ülke bir alt kümeye düşecek, aynı şekilde gruplarında birinci olan dört ülke bir üst kümeye yükselecek. a ligi'nin 4 grup birincisi haziran 2019'daki final-four'da uluslar ligi şampiyonluğu için yarı final ve final maçlarına çıkacak. yarı final maçları çift ayaklı, final maçı ise ise tek ayaklı ve tarafsız sahada oynanacak.

    uluslar ligi aynı zamanda avrupa futbol şampiyonası için de bir değişiklik getiriyor. avrupa şampiyonası elemeleri eskiden olduğu gibi yine 10 grupta oynanacak ve yine gruplarda ilk iki sırayı alan ülkeler avrupa şampiyonası finallerine katılmaya hak kazanacak. ama avrupa şampiyonası elemelerinde finallere kalacak son dört ülkeyi belirleyen play-off maçları, 2020 elemelerinden başlayarak oynanmayacak. son dört ülke uluslar ligi'nin dört kümesinden gelecek. bunlardan euro 2020'ye kalifiye olan varsa, grupta altındaki takım alınacak; o da finallerdeyse bir altındakine bakılacak.

    http://www.uefa.org/...20/46/2082046_w2.jpg

    kaynaklar:
    * http://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Nations_League
    * http://www.uefa.com/.../newsid=2191264.html
    * http://www.tff.org/...286&ftxtID=21192
App Store'dan indirin Google Play'den alın