• 24
    aldığı cezayla ilgili ne yazık ki yanlış bir algı yaratılıyor. kendisi istiklal marşı'nın kutsallığını savunduğu için değil; savunurken ısrarla kullandığını yanlış üslubu yüzünden ceza almıştır. ceza almasına sebep olan da yazdığı tek bir entry değildir.

    sözlük yöneticileri kimin ne kadar vatansever, vatan haini ya da başka bir şey olduğu konusunda karar mercii değildir. entry'ler yazılı sözlük kurallarına ve yazısız sözlük teamüllerine göre değerlendirilir. sözlük kurallarına aykırı entry'ler moderasyon tarafından tespit edildiği zaman silinir.

    senelerdir hiçbir beklentiye girmeden tamamen amatör bir şekilde yönetilen ve bunca yazarın eş zamanlı yazdığı bir sözlükte elbette moderasyonun her şeye anında müdahale etmesi, yazılan her entry'inin anında okunması ve değerlendirilmesi mümkün değil. olaylara "ölçüp tartmadan" bir yaklaşım zamanla fevri ve keyfi yaptırımlar doğrurur. bu aşamada yazarların bir yükümlülüğü de entry yoluyla biribirlerine derhal cevap vermek, hakaret etmek, yaftalamak ve hedef göstermek değil, mesaj ve bildirim yoluyla moderasyona yardımcı olmaktır. zira yöneticilerin sizlerden tek farkı; sözlük kurallarını uygulamaya çalışıyor olmaları. fakat ne yazık ki bir şeyi atlıyoruz: moderatörler de herkes gibi insan. herkes gibi hata ve yanlış yapabilirler. fakat her olayda bunu art niyete yormak bana kalırsa başlı başına art niyetin kendisi.

    yaratılan diğer bir algı ise çok daha feci; o da moderasyonun milli marşın ıslıklanmasını savunanların yazılarına dokunmaması ve buna tepki gösterenleri cezalandırması... bu denli bir yanlışla dünyanın en doğru şeyi bile savunulamaz. insanları bu kadar yalan-yanlış şeylerle hedef göstermenin bu kadar kolay olmaması gerekiyor. bu konuda savunma yapmaya bile değmez ama bu kadar hassas bir konuda bu denli bir hedef göstermenin ne kadar hakkaniyetten uzak olduğunu belirtmek isterim. hele hele vakti zamanında, şırnak'ta dağ başında, uzak bir karakolda, karakol komutanı olarak türk bayrağını beklemiş bir insan olarak...

    yine de moderasyonu bu kadar çirkin şeylerle yaftalamadan önce bir bakınız: https://twitter.com/...s/527423268408799232

    moderasyonun olaylara müdahalesini beklemeden; olayların nick altı savaşlarına çevrilmesine ve galatasaray bütünleyiciliği altında burada toplanmış insanların "bu faşist", "bu terörist", "bu pkklı" diye yaftalanmasına izin vermemiz mümkün değil. zira bunun sonucunda doğacak kaos ortamının da yaratacağı sıkıntıların farkındayız.

    ben ceza alan bu arkadaşımızın bile cezasının haksız olduğunu düşündüğüne inanmıyorum.

    empatiden bu kadar uzak; ayrıntılarına vakıf olunmayan konularla ilgili bu kadar keskin yorumlarla insanları hedef göstermenin ve dolayısıyla yaratılan bu çirkin algının üzerine daha fazla bir şey söylemek istemiyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın