• 312
    (bkz: cesare prandelli/@extensor)

    biraz beyin jimnastiği olsun.

    ben de prandelli'nin 4-3-3 üzerinde yoğunlaşması taraftarıyım, küçük farklarla bir iki önerim olacak.

    sol iç olcan konusunda aynı fikirdeyim, tavşan olarak kullanılabilecek bir oyuncu olcan, bu özelliği ile arda'ya da benzer,arda'dan biraz daha hızlı olduğu için daha makul bir top taşıyan sol oyuncu olabilir. bunun yanında gücü sayesinde rakibi karşılama konusunda da başarılı olma olasılığı çok yüksek. bruma şu an için açık alan yakalamaya çalışsa takıma daha faydalı olur. kontra atak anlarında ikincil tavşanımız kendisi olur, bale'in madrid'de olduğu gibi. selçuk konusunda sonuna kadar haklısın ancak dlp oynayan beli kalın oyuncular da var. illa menteşe gibi oynamak zorunda değiller, eğer selçuk yalnız bırakılmaz, topu rakibi karşısına alacak şekilde alırsa sorun yaşamaz. bunun için daha hızlı paslaşan defansa ihtiyacımız var. bununla birlikte orta sahanın uzaklaşarak değil yaklaşarak pas almaya gelmesi gerekir. tabi kanatlar takımın enini belirleyecek ve bunun için selçuk'un göbeğe burak'a attığı toplar yerine kanatlara doğru oyunu açması gerekecek. önünü süpüren bir melo ve top taşıyıcı olcan'la selçuk da dlp oynayabilir. olcan'ın konumu itibarı ile melo ileilk senesindeki gibi tandem görünecektir zaten.

    farklılık ise burak ve sneijder'de. sol çizgiden gelen bir sneijder, en uçta ve yalnız burak, sağ açık oynayan bruma yerine yerleriyle biraz oynayalım. burak soldan ve açıktan geldiğinde daha rahat koşu yapıyor (gol oranı düşse de) en azından yaptığı koşular takımın geneline daha faydalı oluyor. sneijder ise soldan içeri girdiğinde skorer olarak öne çıksa da takımın oyununa katkısı azalıyor (onun hız olarak anlaşabileceği bir forvet takımımızda yok, telles bile geldiğinde sneijder daha hızlı oynayabilmeye başlamıştı). asimetrik bir dar 4-3-3 düşünürsek, forvetler burak, sneijder ve bruma olacak. burak solda ancak çizgide değil, olcan'ın varlığı burak,ın rahat rahat çizgiden uzak oynamasını sağlar. zaten olcan'ı solhalf düşünmenin en büyük avantajı rakip sahaya yerleşildiğinde sol kanata destek vermesi hatta direkt o bölgeye geçebilmesi. sneijder rakip sahaya yerleşildiğinde bir trequartista forvet gibi ya da false 9 gibi oynayıp diğer iki forvetin hizasından geride top almaya çıkabilir. buradaki amaç ileri uçta üçlü bir tandem yaratmak.

    hadi bunun setini de yazalım ki kafada tam otursun. sağ kanattan top taşıyan bruma olduğunda burak klasik santrafor koşusunu yapacaktır, soldan ortaya\öne doğru. sneijder ise ön direk yapmak yerine biraz geriye atar kendini pas istasyonu olarak yer edinir. olcan ise trabzon'da yapmayı öğrendiği o arka direk koşularını yapar. ceza sahası dışını ise ilk senelerinde yaptıkları gibi melo ve selçuk parseller.

    olcan üzerinden atak yapıldığında en uçtan geriye kendini atan sneijder en iyi pas opsiyonu olacaktır. topu aldığında sahanın her iki yanına da dönmeden pas atabilen sneijder hem burak için hem de bruma için araya pas atabilecek demektir bu. son defans oyuncusuyla öne doğru çıktığı ve burak'ın da sağ stoperi içeri koşturduğunu düşünürsek defans kurgusunu zorlanmadan bozabileceklerini anlayabiliriz. selçuk'un sıkışıp burak'a doğru uzun pasla çıkması durumunda burak topu saklamak yerine ortaya veya sağa dönebilir. çünkü defans'ın sürekli düşünmesi gereken bir sneijder pas açısına çoktan çıkmış olacaktır, olcan'ın geriden koşusu ve bruma'nın 4-4-2 ağ kanadı gibi değil de sağ forvet gibi oynadığını düşünürsek bruma'nın da sneijder'in arkasına yapacağı koşu 2 stoper'e karar verme konusunda büyük sorun çıkaracaktır.

    bruma'ya bir parantez. bruma keita gibi fiziğiyle çizgi üzerinde dürte dürte top taşıyamaz. o nedenle 4-3-3 sağ forveti olması ve açık alana kendini atması topla daha rahat dribling yapması demek. bunun yanında burak'la aynı hizada ama daha açıkta olması rakibin defans ağırlık merkezini orantısız kurmasına sebebiyet verecektir.

    görsel olarak yerleşimi düşünenler için durum şu, 2 forvetli ve forvet arkası oynayan bir oyunculu sistem gibi düşünebilirsiniz. fakat forvetler dışarı açılıp forvet arkası gibi oynayan oyuncunun açık alan mesafesini arttırırken ters ayakla oynayan bir kanat-forvet oyuncusu ve hızlı bir kanat oyuncusunun varlığı sayesinde 4-3-3'u hem 3 santraforluymuş gibi, hem de 4-6-0 gibi oynayabiliriz.

    daha çok yazacaklarım var ama vaktim az, bunun üzerinden beyin jimnastiğine devam edebiliriz.

    saygılar
App Store'dan indirin Google Play'den alın