• 673
    net şekilde yönetenleridir.
    aslında iki kulübün arasındaki fark bir türkiye profilidir.
    galatasaray'ın lisesi dolayısıyla yerleşmiş bir kültürü vardır. sadece para babası ve sıkı taraftar olmak yetmez. o lisenin tornasından geçmeniz gerekir. oranın tahta kurulu yatılı okulunda yatıp sadece hocalarından değil, abilerinden de karakterli bir duruş alırsınız. o yüzden rekabet ederken de belli bir kalitenin altına inemezsiniz. biat asla yoktur. hakedene hizmetlerine bakılmaksızın hakettiği muamele galatasaray'a yakışan bir üslupla camianın her mevkisinde gösterilir.

    yakın örnekleri adnan polat, fatih terim ve hakan şükür'dür. hepsi bu camiaya büyük hizmetler vermiş fakat büyük de hatalara düşmüş insanlardır.

    fenerbahçe ise paralel düzlemde galatasaray'ın zıttıdır. karakterli duruş söylemlerinin akıbeti türkiye'nin yerleşmemiş demokrasi anlayışının akıbeti gibidir. her dönem hükümete yakın iş adamlarını kullanmışlardır. aziz yıldırım ise camianın tayyip erdoğan'ı olmuştur. hizmet değil biat esastır. yapılan her türlü kötü hareketin bir bahanesi vardır. başarıya giden yolda camia değeri diye bir şey yoktur ki kaybeden olmalarının asıl sebebi de budur. gidip ırkçılığı televizyonlarda şaklaban gibi muz sallaya sallaya savunurlar fakat yalandan bile olsa bir eleştiri olmaz camia içerisinde. söyle sametçilik esastır.

    taraftarına gelirsek camiayı yönetenlerin psikolojisini birebir yansıtırlar. aslına bakarsak hep söylerim galatasaray taraftarı ve fenerbahçe taraftarı gibi ülke coğrafyasına yaygın kitleler arasında bir fark yoktur. anket yapın ikisinin de siyasi görüş profili aynı çıkacaktır. ikisinin içerisindeki entel sayısı aynıdır. ikisinin içerisindeki adi suçlu sayısı aynıdır. ikisinin içerisindeki yüz kızartıcı suç işlemiş sayısı aynıdır. ikisinin içerisinde sapkın cinsel tercihleri olanların sayısı aynıdır... özetle türkiye'dir aslında. fakat bir camia ünal aysal, özhan canaydın, faruk süren, ali dürüst gibi adamların izinden giderken, taftar onların davranışlarının etkisine tepki verirken; diğer camia taraftarı aziz yıldırım'ın davranışlarının etki-tepkisini yaşamaktadır. dolayısıyla ister istemez 15 senelik süreçte ruh sağlıkları da bozulmuştur.

    umarım aziz yıldırım denen bela sadece türk futbolundan değil de fenerbahçe'nin de başından bir an önce gider. çünkü son dönemlerde iyice kontrolünü kaybetmiş bu zat'ın travması aksi taktirde fenerbahçe taraftarının davranış tarzına kalıcı bir şekilde yerleşecek ve rekabetin eski güzel günlerine dönmesi imkansız hale gelecektir. çünkü davranış karakterleri bir toplum genetiğini yansıtır, genetiğine yansır. son olarak ne demek istediğimi anlatabilmek için bir deneyden bahsedeyim.

    --- alıntı ---

    kafese beş maymun koyarlar. ortaya da bir merdiven konur ve tepesine de iple bir kangal muz asılır. her bir maymun merdivenleri çıkarak muzlara ulaşmak istediğinde dışarıdan tüm maymunların üzerine soğuk su sıkılır. her bir maymun aynı denemeyi yapar, buz gibi soğuk suyla ıslatılır. bütün maymunlar bu denemeler sonunda defalarca sırılsıklam ıslanırlar. bir süre sonra muzlara doğru hareketleneni diğer maymunlar engellemeye başlar. su kapatılıp maymunlardan biri dışarı alınır, yerine yeni bir maymun konulur. ilk yaptığı iş, koşup muzlara ulaşmak için merdivene tırmanmak olur. fakat diğer dört maymun buna izin vermez ve yeni maymunu bir de döverler. daha sonra ıslanmış maymunlardan biri daha yeni bir maymunla değiştirilir. ve o da merdivene ilk yaptığı atakta dayak yer. bu maymunu en şiddetli ve istekli döven de biraz önce diğerleri tarafından engellenen ve ilk dayağı yiyen birinci yeni maymundur. islak maymunlardan üçüncüsü de değiştirilir. bu da ilk atağında diğerleri tarafından cezalandırılır. diğer dört maymundan yeni gelen ikisinin en yeni gelen maymunu niye dövdükleri konusunda hiç bir fikirleri yoktur ama en iştahlı dövenler de onlardır. sonra en baştaki ıslanan maymunların dördüncü ve beşincisi de yenileriyle değiştirilir. ama tepelerinde o bir kangal muz hala asılı olduğu halde artık hiçbiri merdivene yaklaşmamaktadır.

    neden mi?

    çünkü burada işler böyle gelmiş ve böyle gitmektedir.

    deneyle ilgili kaynak: http://fwmail.net/ilginc/bes-maymun-deneyi/
    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın