• 775
    ülkemizde türk oyuncu yetişmesini sağlamak amacı ile yabancı oyunculara kısıtlama gelmektedir.

    sorun neymis? türk oyuncu yetişmiyormuş.
    çözüm neymiş? yabancı oyuncuyu yasaklayalım.

    yani soruna dolaylı yoldan çözüm getirmeye çalışıyoruz. direk türk oyuncu yetiştirmeyle alakalı çözüm var mı? yok ya da yetersiz. yerine ne var? yabancı oyuncuyu kısıtlıyalım, takımlar türk oynatmak zorunda kalsın, böylelikle türk oyuncular kendi kendilerine yetişirler. senin liginde yabancı oyuncuları azaltarak oluşacak futbol kalitesizliği içinde nasıl kaliteli türk oyuncu yetişecek? işte orası muamma. sanmayın ki bu kural sadece fener avrupa'ya gidemiyor, galatasaray'ı da dizginleyelim diye getirildi. bu kural her zaman vardı fener avrupa'ya giderken de.

    bilmiyoruz, bari uefa'yı örnek alalım. ne diyor uefa şampiyonlar ligi için? her takım en az 17 oyuncu bildirmek zorundadır, ve burda pasaportuna bakılmaz. ama aynı zamanda uefa; bu güzel oyunun bekası açısından; takımların alt yapılarına önem vermelerini, ulusal ligleri oyuncu yetiştirmelerini teşvik etmeye çalışıyor ve kuralına ekleme yapıyor:

    takımlar oyuncu kadrolarını 25'e çıkartabilir ama koyacakları bu ekstra 8 oyuncunun 4 tanesi kendi liginde yetişmiş olmalı ve diğer 4 tanesi ise 21 yaşından önce 3 sene kendi takımında oynamış olmalıdır diyor, mükemmel bir kural. öncelikle direk olarak amaca uygun, soruna çözüm getiriyor, ulusal oyuncular gelişsin diye tutup yabancı oyuncuları kısıtlamıyor.

    kuralın ek faydası genç oyuncu yetiştirme konusunda illa her yaş grubunda profesyonel olmana gerek yok, 16-17-18 yaşlarında alıp yetiştirsen de olur. herkesin malumu olduğu üzere 11 yaşında çocuğun gereksinimleri farklı olur, 17 yaşında çocugun ihtiyacları egitim sistemi farklı olur. her klup her yaş grubunda nasıl profesyonel olsun?

    biz kulağımızı tersten tutmaya devam edelim. gerçi deveye sormuşlar neyse ya...
App Store'dan indirin Google Play'den alın