• 758
    limitsiz ya da limitli olması milli futbolumuzu geliştirmez. bir limit olmaması ise türk futbol takımlarını geliştirir. fakat iki ucu boklu değnektir.

    yabancı limiti olursa yeteneksiz türk futbolcular zilyon lira para ister hakeza kulüpleri de. örnekleri mevcut. milletimizin adını koyamayacağım enteresan özelliği sayesinde yabancı sınırı olmaması durumunda ise türk futbolcularımız "amaaaan nasıl olsa yabancı oynatacaklar, koy götüne rahvan gitsin." modunda takılacağından (96-00 arası az yabancılı kadromuzu tenzih ederim bir daha geleceğini de sanmam) milli takıma zar zor oyuncu bulunacak.

    boyu uzun olanı kaleci, çok fazla koşanı gözü kapalı futbolcu yapan sistem varken hiç yabancıyla sadece sınırlarımız içinde varoluruz. en azından ab kuralı kesinlikle gelmeli, kesinlikle.

    net olarak 2000'lerden beri (öncesi de illaki var fakat anımsadığım tarih bu) hollanda liginde hiç bir şekilde yabancı kısıtlaması yok. ülke bazında tarih boyunca güçlü milli takımlardan oldular, kulüp bazında ülkemiz takımlarıyla asla kıyaslanamayacak başarıları mevcut ve bunu her sene aşağı yukarı kadro yenileyerek yapıyorlar.

    portekiz'de de durum aynı. yabancı limiti yok. kulüpleri ve milli takımlarının durumu biliniyor. tek cünuplukları nuno gomes ve pauleta sonrası forvet bulamamaları. porto'nun, benfica'nın, lizbon'un yaptıkları ve yapmaya devam ettikleri aşikar.

    belçika mesela. nedense bizim ligimize en çok benzettiğim lig oldu hep. kulüplerin performansı belkide bu benzerliğin sebebi. yakın geçmişleri en azından. bunlarda da yabancı sınırı yok. federasyonlarına verdikleri listede 6 alt yapı oyuncuları olacak o kadar. dünya futboluna verdikleri ortada. hatırlayacak olursak hemen gerets, van buyten, luc nilis, emile lokonda mpenza vs. bugün ise 20 tane üst düzey futbolcularını bir çırpıda sayabilir çoğu futbolsever.

    courtois - alderweireld, vermaelen, verthongen, kompany - hazard, fellaini, witsel- mertens, lukaku, benteke gibi şip şak bir 11 canlandı misal kafamda hemen.

    almanya... kayıt kadrosunda 12 alman olacak, 8 futbolcu alt yapı mamülü olacak o kadar. (ab dışı yabancı sayılıyor mu hatırlayamadım, belçika içinde geçerli). milli takımları ve kulüplerinin yaptıkları ortada.

    böyle uzar gider. üst düzey liglerin durumları hep bu şekil. ab kuralı büyük avantaj tabii ki.

    keskin yabancı sınırlaması olan liglere bakalım.

    israil
    izlanda
    hırvatistan
    türkiye
    çek cumhuriyeti
    .........

    yanlışlarım olabilir. düzeltirseniz sevinirim.

    sözün özü altyapı ile dengeli bir sistem getirmek yerine "yasak"larla uğraşırsak ülke futbolumuzdan bir cacık olmaz. nice hüseyin çimsirleri milli takımda göbekte görürüz.

    efsane kaleci zapata'nın uyarısı editi: bundesliga da bir kısıtlama söz konusu değilmiş sadece kupa maçlarında söz konusuymuş. ufak bir araştırma sonucunda ulaştığım sonuç 2007 yılınd almanya'nın yabancı olayını tamamen kaldırdığı. 8 alt yapı koyuncusu kuralı ise devam ediyor ulaştığım sonuca göre. 12 alman hususu yanlış kalmış sanırım kafamda bulamadım bir şey bununla ilgili. her halükarda yabancı sınırı olmamasını lehine çevirmiş alaman abiler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın