• 153
    https://pbs.twimg.com/media/BfjF-v0CAAAC94W.png

    tek basina bu resimle formasyona 4-3-3 diyemeyiz(ki bu haliyle bile degil) sebepleri ise:

    birincisi: biz zaten 3lu savunmayi 3 cizgi oyuncusuyla oynayalim diye oynamiyoruz, merkezdeki oyuncu macin cogu anini defansin biraz onunde bazen gerisinde (libero demek istemiyorum cunku ceyhun'un gorev tanimini tam karsilamiyor) oynasin, geriye cekildiginde defans 3'lensin ileri cikarken de orta saha bir kisi fazla olsun diye yapiyoruz. yani bu reismde ceyhunun onde olmasinin hicbir espirisi yok cunku zaten top ayagimizda ve oyunun ilk evrsindeyiz. buradan ikinci sebebe gecmek gerekir.

    ikincisi: oyunun ilk evresinde bekler olabildigince one cikip topu o noktada almaya calisir, 4lu savunma da olsa, 3-5-2 de olsa bu boyledir, arada kucuk nuans farki 4lu savunmanin onunde cizgide baska bir kanat oyuncusu bulunurken 3-5-2'de 5'linin kanatlarinda bulunan kanat beklerinin onunde baska cizgi oyuncusu yoktur. hucuma cikarken merkezdeki oyuncuyla ve forvetle paslasir. bizim taktigimizde ekstra oyuncumuz sol kanat'a surekli yardima gelen normal 3-5-2'de olmayan sneijder. sag kanat'a ise sag santrafor yaklasarak destek veriyor bizde. bu resimde goruldugu uzere top almaya en cok yaklasan merkez orta saha kanat bekleri degil. onlerinde bir adam olmadigi icin ilk destegi onlar degil merkezdekiler veriyor. dedik ya ilk oyun bu, topun ilk kullanilmaya baslanmasi, bekler ilerideyken, topu oyuna sokmak icin merkezden oyuncu gelir. bizim icin bu ceyhun gibi gorunuyor. ama dedik ya ceyhun 3lu cizgi savunma oynamiyor, onde bekliyor cogu zaman orta sahaya kalabaliklastirmak icin. ayrica bu bize sneijder'i daha efektif kullanma sansi doguruyor, orta sahayi sayica eksiltmedigimiz icin. o nedenle resim yaniltici, topun ilk oyuna sokulmasi degil, rakibi ilke karsilamaya bakmak bu bakimdan daha yararlidir.

    ucuncusu: (resimdeki takim galatasaray degil bilmedigimiz bir takim farz edelim) diyelim ki gercekten 4lu bir savunma ve bir on libero iki merkez orta saha oynuyoruz, fakat ilerisini bu resimde goremiyoruz, bu oyun pek tabi 4-3-2-1 ya da 4-3-1-2 de olabilir. oynayan takimin galatasaray oldugunu bildigimiz icin drogba, burak ve sneijder'in nerede durdugunu biliyoruz. bu mac boyunca ne burak ne de drogba kanat forveti gibi oynamadi. sneijder zaten surekli merkez-sol oynadi ve merkezden bindirme yapti. hal boyleyken diyelim ki bu resim herseyiyle dogru yine 4-3-3 degil oyun 4-3-1-2 oluyor. ama dedigim gibi bu sartlar bile olsa kanat beklerin pozisyonu orta saha ile hep ayniydi mac boyunca, ve eboue'nin neredeyse merkezden gelen bindirmelerini de dusunurseniz savunmanin 4'lu olup ataklarda diger kanat oyunculariyla cizgi organizasyonu yapmadigini gorursunuz, cunku baska kanat oyuncusu yoktu(!).

    zaten sirf bu nedenle mancini her cizgide tek kanat olan bir sistem uzerine yogunlasti, ve sneijder'i daha efektif kullanip nasil orta sahada eksik kalmam mantigiyla suanki formasyonu ve taktigi gelistirmeye basladi. cunku belli ki 2'li santrafordan vazgecemeyecekti, ayni terim'in vazgecemeyecegi gibi. sneijder'den vazgecmek de delilik. mecburen boyle bir sisteme giristi, sneijder'i pasor olarak kullanip kanatlarla ilerlemektense, daha komapkt bir takimla sneijder'i bitirici yerde kullanmaya calisti.

    bu kadar aciklamadan sonra su resimdeki dizilisin karsiligini da yazalim bosa konustu olmasin. galatasaray bu macin bazi anlarinda - bu resimde oldugu gibi- 3-5-2'yi tersten oynadi, daha once terimin 99-2000'de bazi maclarda yaptigi ve 3.kez galatasaray'in basina gectiginde yapacagini vadettigi gibi. yeteri kadar topa sahip olup baskiyi kurdugumuzda bir cok maci bu sekilde oynadigimizi goreceksiniz. bu sizi yaniltmasin, eskiden 4-4-2'yi devsirip 4-2-4 ve 2-5-3 yapardi galatasaray, simdi ise 3-5-2'yi oyun icinde devsirip 2-5-3 yapiyor. tek resimle butun maci analiz edemeyiz o nedenle.

    not: 2-5-3 demek cok hosuma gitmiyor, 3-5-2 tersten oynamak daha dogru geliyor. cunku sneijder'in konumu merkez oldugu icin onu ayri okumak gerekebilir formasyon okunusunda. yani 2-1-4-1-2 gibi ancak o kadar da detaya girip kafa karistirmayalim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın