• 306
    arsenal'in premeir lig'de zirveye oynadığı 90'lo yılların sonları 2000'li yılların başlarında, onları farklı kılan en temel özellik iyi bir savunmaya ve taş gibi bir orta sahaya sahip olmalarıydı. buna ek olarak o dönem manchester city esamesi okunmayacak bir takım, chelsea ise londra'nın büyüklerinden biri olup manchester united - arsenal çekişmesinde bir kaç adım arkadan gelen bir takımdı. liverpool ise zaten hep 80'li yıllara özlem duyuyordu, aynı günümüzde de oldugu gibi.

    arsenal'in son şampiyonluğunun üzerinden tam 10 sezon* geçti ve son 9 sezonda ilk ikiye bir kez bile giremedi arsenal. yine son 9 sezonda ilk 3'e ise yalnızca 3 kez girebildi.

    hal böyleyken, arsenal'in bir analizini yapayım, kendimce hata bu durumda nerde/kimde ona bakayım istedim.

    arsenal'in şampiyon olduğu son sezon ilk 11'i şu şekildeydi.

    lehmann - lauren keown* campbell* ashley cole* - fredrik ljungberg* vieira* cesc fabregas* pires* - bergkamp henry*

    arsenal takip eden sezon çok fazla güç kaybetmemesine karşın şampiyonluk ipini roman abramovich sonrası güçlenmeye başlayan chelsea göğüsledi. ve unutmadan arsenal işte bu sezonun başında curious case offlamini'yi transfer etti.

    2005-2006 sezonunda ise belki de takımdan en gitmemesi gerekn isim ayrılmak istediğini açıkladı ve sürpriz bir şekilde patric vieira juventus'a transfer oldu. ve bana kalırsa güçlenen chelsea ve tabii ki manchester united varken, vieira'yı kaybederken yerini de dolduramamak arsenal'i biraz geriye doğru itti. bu sezon vieira'nın boşluğunu doldursun diye genç diaby transfer edildi. buna ek olarak walcott,hleb, adebayor ve nicklas bendtner gibi umut vaadeden isimler takıma katıldı. ancak chelsea artık çok güçlüydü ve yine şampiyon onlardı.

    arsenal'in darmadağın olduğu 2006 - 2007 senesi. tam anlamıyla bir yaprak dökümü yaşandı. bergkamp, pires, ashley cole, campbell, reyes, cygan gibi isimler takımdan ayrılırken, gelen oyuncular rosicky baptista, gallas ve gençler denilson ve song oldu. orta saha ve savunma arsenal'de gittikçe zayıflıyordu. ve hala vieira muadili bir oyuncuları yoktu. şampiyon bu sefer manchester united'dı.

    ve artık henry de yoktu. 2007 - 2008 sezonunda takımın yıldız ismi henry barcelona'ya transfer olmuştu. bu sezon elle tutulur bir transfer yapmayan arsenal yine genç isimlere yönelmiş bacary sagna ve eduardo'ya toplam 14 milyon euro ödemişti. sezon sonu tabloda değişen bir şey yoktu şampiyon yine united'dı.

    2008 - 2009 sezonunda arsenal bu sefer lehmann'ı, flamini'yi ve hleb'i kaybetti. hleb'de arsenal'de kalmak yerine barcelona'yı tercih etmişti. gelen isimler ise cardiff'ten genç ramsey, marsilya'dan yıldız adayı samir nasri ve avrupa kupasında döktüren andrey arshavin olmuştu. sezon sonunda ise şampiyon yine cristiano ronaldo'lu manchester united'dı.

    2009 - 2010 sezonunda yine her şey tam oturuyor derken, geçtiğimiz 2 sezon ortalığı kasıp kavuran adebayor paranın kokusunu arsenal'deki ortama tercih ettiğini ve manchester city'e gitmek istediğini açıkladı ve bu sefer de o satıldı. aynı zamanda, savunmanın değişilmez ismi olan kolo toure'de manchester city'e transfer oldu. gelen isimler thomas vermalen ve burası bana kalırsa içler acısı sol campbell'dı.*. sezon sonu şampiyon ise bu sefer chelsea'ydi.

    2010 - 2011 sezonunda belki de ilk kez arsenal çok güç kaybetmezken savunmaya koscieny ve squillaci diye iki isim getirdi. tabii ki bu iki isim de daha önce adı sanı duyulmamış isimlerdi. mart ayında kaleci problemi yaşayan arsenal 3 aylığına lehmann'ı da geri getirdi. sezon sonu şampiyon united'dı.

    2011 - 2012 sezonunda yine darmadağın oldu arsenal. lehmann futbolu bıraktı, arsene wenger çaresizdi.. şaka bir yana, fabregas barcelona'ya, clichy ve nasri manchester city'e büyük rakamlara transfer olmuşlardı. arsenal'in el bebek gül bebek büyütüp, tam yıldız olma evrelerine geldiklerinde oyuncuları bir bir ellerinden uçuyordu.* arsenal yine kendine özgü tranfer politikasıyla takıma jenkinson'ı, gervinho'yu ve alex oxlade-chamberlain'i kattı. tecrübeli diyebileceğimiz oyunculardan ise mertesacker, arteta ve burası çok çok ilginçtir clichy'nin yerini doldurmak üzere andre santos'u aldı. sezon sonu yine hüsrandı, şampiyon bu sefer manchester'ın karşı tarafındandı. city yaptıgı yatırımların karşılığını almış ve ipi göğüslemişti.

    2012 - 2013 sezonunun başında ise arsenal'e son büyük tokat robin van persie tarafından atıldı. çocuklugudna koyu bir arsenal taraftarı olan, gençliğini arsenal'e veren rvp artık yeter dedi ve kırmızı şeytanlara gideceğini açıkladı. tabii ki onu da elinde tutamadı arsenal, buna ek olarak barcelona da alexandre song'u takımına katmıştı. gelen oyuncular ise santi cazorla, podolski, giroud ve nacho monreal'di. aynı nasri, clichy, fabregas, eboue gibi rvp'de gittiği takımda gittiği sezonun sonunda şampiyon olmuştu.

    bu sezon başındaysa arsenal belki de ilk kez önemli bir ismini kaybetmedi. ancak savunma ve özellikle orta sahadaki büyük boşluğu transferin son gününe kadar doldurmadı, dolduramadı. transferin son gününde ise transfer bombasını patlatarak mesut özil'i kadrosuna kattı. hücum işini arsenal bir şekilde çözmüştü, peki defansa ve defansif orta sahaya kim getirilecekti. fellaini'yi çok istemesine karşın man utd'ye kaptırmış, cabaye ve sissokko için newcastle'dan olmaz yanıtını almıştı. ve sonunda çözüm bulundu: kurtarıcı mathieu flamini olacaktı. savunma ise bu haliyle kalacaktı: sagna - mertesacker - vermaelen - koscieny - gibbs - jenkinson - monreal.

    işte arsenal'in son 10 sezonu. ortada ciddi bir yanlış var. futbolcular satılabilir, takımadn ayrılmak isteyebilirler ancak bu gençlerden yıldız yaratma arzusu ile premeir lig'de olmayacak. çünkü yıldız olan genç arsenal'de durmuyor, durmayacak. eğer arsenal başarı istiyorsa önce patrcik vieira'nın yeri ardından da savunma kaliteli oyuncularla doldurulacak.

    son söz olarak, bu sezon arsenal ittire kaktıra bir yere kadar götürecek, şampyion manchester city ya da chelsea'den biri olacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın