• 691
    ülkemizde mücadele eden takımlar için hakkında bir kural olmaması gereken sayıdır. zira ülkemizdeki tüm takımların amacı en iyi olmak dolayısıyla avrupa kupalarında mücadele etmektir. (bkz: uefa)'nın avrupa kupalarına katılacak takımlardan istediği oyuncu listesi var birçoğumuz biliyoruz bu listeyi. bilmeyen renktaşlar için liste şu şekilde olmalıdır:

    2 veya 3 kaleci,
    19 yaşına kadar en az 2 yıl bulunduğu kulüpte oynamış en az 4 oyuncu,
    19 yaşına kadar en az 2 yıl bulunduğu ülkede oynamış en az 8 oyuncu,*
    başka bir kulüpte içinde bulunulan sezonda avrupa maçına çıkmış en fazla 1 oyuncu,
    maksimum 25 oyuncu.*

    görüldüğü gibi uefa, genç oyuncu kullanımı hakkında bir sınır getirmemiş, 16 yaşında yabancı getirip 19'una kadar oynatmadığın takdirde kadronda en az 8 yerli oyuncu bulundurma şartı koymuş, maksimum oyuncu sınırlaması getirerek de kulüpleri kadro planlaması yapmaya itmiştir.

    şimdi düşünelim;
    diyelim ki türkiye liglerinde yabancı sınırı kaldırıldı. tüm takımlar avrupa kupaları için mücadele edeceğinden ve bu kuralları bildiğinden dolayı kadrolarında en az 4 altyapıdan çıkmış artı 4 yerli oyuncu bulunduracaklardır. diyelim ki spor toto süper lig'de ilk altı sırayı alan takımlarda vasat üstü yerliler var. 48 adet vasat üstü yerli oyuncu eder. o 48 oyuncu arasından illaki bir milli takım çıkacaktır ve o milli takımın oyuncuları, yabancı sınırı olmaması sayesinde kaliteli yabancı oyuncular ile çalışacakları için kendilerini geliştireceklerdir.***

    mantıklı düşünürsek takımlar kadrolarını 17 yabancı 8 türk şeklinde kurmayacaklardır. altyapıdan çıkan oyuncunun maliyetsiz olması, yabancı oyuncuların uyum sorunları, bonservis ve maaşlarındaki yüksek ücretler vesaire takımları sadece yerli oyuncu bulunmayan bölgelere yabancı almaya itecektir nitekim 17 yabancılı bir kadronun mali yükünü bizim bile kaldırmamız zor. anadolu takımlarının kadrolarında bulunan oyuncuların çoğunluğunun* yerli olarak kalacağını hepimiz tahmin edebiliriz.

    uefa'nın kurallarını göz önünde bulundurursak yabancı sınırının ne kadar gereksiz olduğunu hepimiz fark edebiliriz. bir tek türk futbolunu yönetenler fark edemiyor maalesef. söz konusu milli takım başarısı ise yukarda belirttiğim gibi kaliteli yabancılar ile çalışan 40-50 kişilik bir kaliteli türk futbolcu grubu milli takıma başarı getirebilir. o oyuncular ve transfer edilen yabancıların harmanlanacağı kulüp takımları ise avrupa'da başarı kovalayabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın