• 29
    bakın, kurumsallaşma windows'ta bir klasörden diğerine dosya taşımak gibi bir şey değildir. "14 seconds remaining... 13... 12... ah evet kurumsallaştınız" diye bir şey yok yani.

    bilgisayar oyununda bina yapar gibi de kurumsallaşamazsınız. zira söz konusu kurumsa o mevcut zaten; galatasaray spor kulübü.

    kurumsallaşma, o kurum dediğimiz yerde, kuralların (code of conduct) belirlenmesi, ve bireylerin bu kuralları içselleştirmesiyle mümkündür. yoksa on bin tane kurum yarat, kimse sallamasın, kurumsallaşamazsın.

    kurumsallaşmış bir yerin başkanı sabah "hocayla devam etmek istiyoruz, son 48 saat" deyip, akşamında bir öfke nöbetiyle o hocayı kovamaz. üstelik bunu hocaya haber bile vermeden, bizzat konuşmadan, deklare etmeden yapamaz. amerikan filmlerinde görürsünüz bazen (örneğin george clooney'in up in the air'i), bir şirkette biri kovulacağı zaman hr müdürü karşısına alır, deklare eder, hukuksal şartlar konuşulur, vs. şirket olayının kralını kurmuş memleketlim (belçika) ünal başgan'ın bunu bilmemesine imkan ihtimal yok.

    düşünün, çoğunuz beyaz yakalısınız, kurumsallaşmasını tamamlamış şirketlerde çalışıyorsunuz. bir gün iştesiniz ve müşterinizden mail geliyor: "selam, kovulmuşsun hacı, ne iş?". patron sizinle gelip birebir konuşmamış, kovulduğunuzu beyan etmemiş, çözüm yolu aramamış, bir şeye sinirlenmiş ve siktirsin gitsin demiş. bu mu kurumsallaşma?

    kurumsallaşmış bir kulüp hocasıyla yollarını nasıl ayırır? başkan (normalde başkan muhatap olmaz, olmamalı da, haydi fatih terim başkana bağlı diye başkan diyelim) diyelim artık çalışmak istemiyor. aradı, ulaşamadı. bir şekilde acil bir toplantı ayarlar, gerekirse asistanlarıyla konuşur, hocayı bağlamalarını söyler. en olmadı kalkar florya'ya gider. hocayla toplantı yapar, sorunları anlatır, ya da eğer kararı kesinse, kendisiyle daha fazla çalışmak istemediklerini beyan eder. takımın önünde 2 önemli maç (lig maçı ve şampiyonlar ligi) olduğu için bu maçlar bitene kadar takımın başında kalmasını rica eder, gerekirse medyaya aynı gün ya da juventus maçı sonrası bilgi verir, konu kapanır.

    bizim başkan ne yaptı, toplantıda fatih hocayı aradı, hoca açmadı, başkan da dellendi ve kovdu. kusura bakmayın ama, bu tam o kurumsallaşamamış, dalga geçtiğimiz güney italya, romanya'nın falan çılgın başkanlarının yapacağı türden bir hareket.

    kurumsallaşma.exe geçersiz bir işlem yürüttü ve kapatılacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın