• 6
    hayati boyuncu onun bunun arkasindan koyun gibi gitmeye alismis, genelde duygulariyla hareket ettigi icin basarisiz olan, hep vir lidere ihtiyac duymus ve kendine lider gördugunu reis-basgan-kral diye cagiran kisilerin kavrayamayacagi yapilasma.

    bunu gercekten becerebilmis kurumlar ihya olur. sistemli oldugu icin carkin icinde hangi disli degisirse degissin, cark islemeye devam eder. örnek verecek olursak, kurumsallasmamis olusumlari sistemi olmayan herhangi bir takim olarak dusunun. her maca gazla cikiyor, taktigi ve sistemi yok. bu basarili olsa bile takimin icinden biri cikarildiginda isleyen bir sistem olmadigi icin takim cöker. bireysellik ve duygusallik agir bastigi icin domino etkisi görulur.

    oysa sistemli bir takimda bireysellik yoktur. bireylere bagli olmadigi icin sistemin isleyisi bozulmaz. bu yapiyi kavrayamayanlar dönemsel basarilarla yetinirler. kalici basari imkansizdir.

    bakkal ike super marketler zinciri arasindaki fark gibi yani...

    kurumsallaşma; bir işletmenin, faaliyetlerini kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesini ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapı oluşturması olarak tanımlanabilir. farklı bir bakış açısıyla kurumsallaşma, işletmenin tüm stratejik kararlarına ve faaliyetlerine yön veren vizyon, ana amacı ve üstlendiği ana görevini tanımlayan misyon, faaliyetlerini yürütürken uyacağını beyan ettiği kavramları içeren ilke ve değerler, faaliyetini yürütürken izlediği yol ve yöntemleri yansıtan politikalar ve hedeflerine ulaşmak için sürdüreceği uygulamalar açısından belirli bir niteliğe, canlılığa ve sürekliliğe sahip olmasıdır. kurumsallaşmanın temel amacı, firmanın (patron, yönetici, kritik personel vb.) kişilerden ve onların “kendi becerilerine bağlı icra yöntemlerinden” bağımsız hale gelmesi ve sürekliliğinin sağlanmasıdır. bu, işletmenin önemli noktalarında insanın olmayacağı değil, fakat onlar olmadığında aksama yaşanmadan her şeyin kaldığı yerden devam edebilmesi anlamına gelir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın