• 40
    spordur.. bu, tüm otoritelerce bu şekilde kabul edilir..

    aşağı yukarı 17 senedir bu dünyanın içerisindeyim, ve her ortamda bu tartışmaya tanık olmuş biri olarak net bir şekilde söyleyebilirim ki; satranç bir spor dalıdır..

    daha da ileri gideyim, avrupa ve balkanların hiçbir yerinde bu tartışma yıllardır yaşanmıyorken, bizim ülkemizde ilginç bir şekilde bu muhabbet dönüyor.. amerika'da da belki öyledir ancak bilmediğim bir coğrafya olduğu için yorum yapmak istemedim..

    ayrıca, satrancın spor olmadığı düşüncesi, fiziksel hareketlerden yoksun bir branş olmasından ileri gelmekle beraber, bu da bir başka yanlış düşünce türüdür.. yine bizim ülkemizde kabul edilip edilmese de, tüm dünyada "zeka sporu", "beyin sporu", "düşünce sporu" gibi tanımlarla literatürde yer alır..

    kendine ait federasyonu, 1. ve 2. ligleri, alt yapı ve yöresel ligleri ile beraber antrenörleri, hakemleri ve gözlemcileri bulunur.. bir futbol organizasyonundan organizasyonel şema olarak neredeyse hiçbir farkı yoktur..

    yapılan testler şunu gösterir; 3 saate yakın süren bir büyük satranç karşılaşmasında, bir çok toplu spordan daha fazla enerji tüketir vücut..
    bu enerji harcamasına göre, kampa alınan sporculara kalorileri ve glikoz değerleri hesaplanmış yemekler düzenli olarak yedirilir..

    tüm bu bahsedilen sportif özellikleri, sıradan bir kağıt ya da taş oyununda bulamazsınız.. ayrıca "papaz kızı ezer" gibi ezber kuralları yerine, satrançta strateji, taktik ve kombinezon çözme olayları işin içine girer..
    başlı başına körleme oyun bile bir çok spor dalından daha fazla glikoz tükettirir vücuda..

    eğer sizin bahsettiğiniz satranç, "şu ruloyu aç da bi el oynayalım yeğen" tarzındaysa, elbette buna spor gözüyle bakamazsınız..
    ama tüm dünya otoritelerinin, hatta aşağı yukarı 10 küsur yıldır türk otoritelerinin de spor olarak tanıdığı, olimpiyatları ve şampiyonlar ligi tarzındaki avrupa kulüpler şampiyonaları olan bu spor dalının niteliğinin tartışılması bulunduğumuz tarih itibariyle gülünçtür..

    futbolunda şike ve cemaat yapılanması, basketbolunda niteliksiz ve beceriksiz yöneticilerin bulunması, atletizmde 10larca "sporcusunda" doping çıkması, şort giyen voleybolcunun otobüste dövülmesi, muhalif gençlere "ermeni" diyerek ırkıçılık yapan sözde "sporcu"nun ülke bayrağı taşıdığı bu rezalet spor ortamında, satranç pek tabii spordur.. hatta bu adiliklerin bulaşmadığı belki de tek spordur..
App Store'dan indirin Google Play'den alın