• 12
    öncelikle, konuşulması ve üstüne düşünülmesi erken değil, hele züppelik / transfer sarhoşluğu hiç değil.

    eğer yönetim ve teknik kadro tarafından planlanmaya başlanmadıysa geç bile kalınmış transfer sezonu. umarım şimdiden üzerine düşülecek futbolcuların listesi çıkartılmıştır.

    her 31 ağustos gecesi hala menajerin biri açığa çıkmış bir kelepir önerecek de biz de transfer göreceğiz diye beklemek istemiyorsak önceden kadro planlaması yapma olayına başlamamız lazım.

    bu yabancı sınırı hadisesinden sıklıkla bahsedilmiş, ancak hala bazı yabancı futbolculara (örneğin robben) çocuğunu kesecekler var. o yüzden önce takımdaki yabancıları incelemekte fayda var:

    takımdaki yabancı futbolcular (10): muslera, ujfalusi, eboue, dany, riera, melo, amrabat, elmander, sneijder, drogba

    18 kişilik kadroya 6 yabancı alabiliyorsak eğer, yabancıların birbiriyle rotasyona girmeleri en mantıklısı. bu durumda drogba'nın yedeği elmander, dany'nin yedeği ujfalusi (ya da yerine gelecek yabancı bir stoper) olmak üzere 8 yabancıyı rotasyonlu şekilde kullanabiliyoruz. yedeği derken tabii ki maç içinde demek değil çünkü kulübede yabancı oturtmak gibi bir durumumuz yok.

    forvet ve defansa 2 pozisyonda 4 yabancı yazdık. kaldı yabancı oynatabileceğimiz 4 pozisyon ve takımdaki 6 yabancı.

    muslera: kendisinin verdiği performansı verecek yerli bir kaleci yok. ancak bir-iki tık altı performansları verecek potansiyelde yerli kaleciler mevcut. kendisinin sağlam bir paraya satılıp bir yerli kaleciyle yer değiştirmesi orta dereceli bir risk. bu riskin alınması tamamen muslera'ya gelecek tekliflere ve teknik heyetin kararına bağlı.
    eboue/ riera(ya da riera yerine gelecek sol bek): 4-1-2-1-2 sisteminde her maç optimum performans vermesi gereken bek pozisyonu. şimdilik kendilerinin kalıcı olarak bir türk bek ile değiştirilmeleri söz konusu değil. bu iki pozisyon da yabancı kalmak zorunda. ancak ligde bir maç birini bir maç ötekini oynatıp iki pozisyonda 1 yabancı hakkı kullanılabilir. bu uygulanırsa, elde aynı performansın %60'ını verebilecek sabri ve balta gibi yedekler mevcut.
    sneijder: takımdan kesileceğini düşünmüyorum. 1 yabancı tartışmasız kendisi için kullanılacak.
    melo: son 2-3 maçlık formuyla devam ederse kadroya selçuk inan'dan sonra yazılacak 2. futbolcu olur yeniden. kendisini yedekleyecek dahi türk futbolcu piyasada yok (gökhan inler'i doğru düzgün izlemedim, bilemeyeceğim)
    amrabat: yabancı kuralı nedeniyle kadroya bile giremeyecek büyük ihitmalle. sneijder'in dinlendirileceği maçlarda sistemi 4-4-2'ye evirerek oynatılacaktır. yıllık ücreti düşük olduğu için sorun çıkarmadığı sürece takımda kalır bence.

    bu durumda: muslera - (dany/ujfalusi) - (eboue/riera) - melo - (sneijder/amrabat) - (drogba/elmander) rotasyonlarıyla 10 yabancıdan yararlanabiliyoruz.

    böylece karşımıza şu sonuçlar çıkıyor:

    1 - mümkün olduğunca yabancıları yabancılarla rotasyona sokmak. lig maçlarında 2 haftada bir forma giymek demek, hem yeterli dinlenme hem de mutsuz olmayan futbolcular demek.
    2 - yabancı transferi yapmamak. bu çok önemli. eğer yabancı futbolcu transferi illa ki yapılacaksa, takımdan gitmesi kesinleşen ya da gönderilebilecek, piyasası olan futbolcuların yerine yapılmalı. zaten sözleşme imzalama sınırı 10 yabancı. işin ucunda beşiktaş'ın durumuna düşüp holosko'yu a2 takımına yollamak zorunda kalmak da var.
    3 - orta vadede yabancı dolu olan mevkileri t.c. pasaportulularla değiştirmek. asıl planlama ihtiyacı burada ortaya çıkıyor. burada asıl hedef 2014 - 2015 kadrosu olmalı. her pozisyonda oynayan t.c pasaportlu futbolcuların bir envanterini çıkartmak ve pozisyona özel gelişimlerini takip etmek bu konuda şart. scout ekibi, scout ekibi diye bağırdığımız insanlara işte burada iş düşüyor. umarım buraları okuyan ya da okumasa da aynı kafada olan birileri vardır.
    4 - selçuk - burak - semih - hamit: şaka gibi ama, çeyrek finale çıkan galatasaray kadrosunda sadece 4 tane şampiyonlar ligi seviyesinde t.c pasaportlu var. bu dördü de cristiano ronaldo paraları verilmediği sürece gerekirse zincir vurularak, pasaportlarına el koyarak falan takımda tutulmalı, ve yoğun tempodan sakatlanmamaları için mümkün olduğu kadar rotasyon görmeliler.
    5 - rotasyon: bu kelimeyi gördüğünde "pis fm'ci" diye eksiyi basacak onlarca gsuser vardır mutlaka, canları sağolsun. yukarıda saydığım 4 t.c pasaportlu ismi, ve gerektiğinde yabancıları yedekleyecek, maç kurtarmasa da sırıtmayacak futbolcular, özellikle ligde anahtar durumda. bunlar; her ne olursa olsun sabri, eğer kendisinden daha iyi bir t.c pasaportlu sol bek bulunmazsa balta, son bir kaç maçta bütün galatasaraylıların saygısını kazanan gökhan zan, kafası kırılsa sezon başı 15 golden aşağı inmeyen umut bulut.
    6 - araf: 2012 - 2013 takımında arafta kalmış bir sürü futbolcu var. bunlar; geçen sene beşiktaş bu sene braga maçlarında "düşük ölçekli patlayan" ama hala sağlam bir alternatif olmayan aydın, "çok yetenekli çocuk yae"nın üstüne koyamayan (ki 4-1-2-1-2 kendisi için bulunmaz bir nimet) emre çolak, geçen sezonun yıldızlarından ama 11 maçlık cezanın ardından göbeği benim kadar olmuş engin baytar, hangi mevkiye ne kadar alternatif olabileceği tartışılabilecek, genç ve kendini geliştirebilir zannedilen ama 27 yaşında olan yekta kurtuluş. kendisine 2. kaleci olarak güvenilecek mi yoksa yerine biri alınıp 3. kaleciliğe düşecek / kiralanacak mı bilemediğim eray işcan. bu futbolcular hakkında kamp döneminde iki karar verilmesi gerekiyor. a - alternatif olacak kalitedeler mi? b - hangi bölgeye alternatif olacaklar?
    7 - ayıklama: aykut erçetin, ufuk ceylan, furkan özcal, ve kiradaki diğerleri emmanuel culio, mehmet batdal, colin-kazım richards, ceyhun gülselam, sercan yıldırım, yiğit gökoğlan. (bkz: teşekkür edilmeli) (bkz: plaket)
App Store'dan indirin Google Play'den alın